Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013.(XI.4.) önkormányzati rendelete

közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 11. 05- 2014. 02. 06

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013.(XI.4.) önkormányzati rendelete

közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

2013.11.05.

Görbeháza Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4)-(5) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011.(IV.29.) önkormányzati rendelete 7. számú függeléke alapján a Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága, véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára terjed ki.

(2) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) a települési önkormányzat tulajdonában lévő közterület filmforgatási célú igénybevétele során meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

2. § (1) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránt kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez.

(2) Az Mgtv. szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(3) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában az adott közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat hatósági szerződés szerinti jóváhagyását meg kell tagadni.

(4) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, akinek a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül az önkormányzattal szemben bármilyen kiegyenlítetlen tartozása volt.

3. § A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

4. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj felső határa : forgatási helyszín esetében: 200.- Ft/m2/nap, technikai kiszolgálás esetében 150.- Ft/m2/nap, stábparkolás esetében: 100.- Ft/m2/nap.

(2) Turisztikailag kiemelt közterületet a képviselő-testület nem határoz meg.

(3) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt a Görbeházai Polgármesteri Hivatal igazolja. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

5. § (1) A filmforgatási célú közterület-használat időtartama nem haladhatja meg a 15 napot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal 5 nappal meghosszabbítható.

(2) A közterület használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(3) A kérelmező a tevékenysége során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

6. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.