Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2024. 06. 28

Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2019 (XI.28.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

2024.06.28.

Görbeháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Görbeháza Község Önkormányzatának a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015.(VIII.14.) önkormányzati rendelete 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Görbeháza Községi Önkormányzat Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Bevezető rész

1. § (1) Görbeháza Község Önkormányzata önállóan, szabadon, demokratikus módon, széleskörű nyilvánosságot teremtve intézi a település közügyeit, gondoskodik a helyi közszolgáltatásokról, a helyi közhatalom önkormányzati típusú gyakorlásáról.

(2) A képviselő-testület és szervei számára a jogszabályokban foglalt feladat-, hatásköri, szervezeti és működési előírásokat a jelen SZMSZ- ben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.

Az önkormányzat jelképei, elismerő díjak

2. § (1) Az önkormányzat jelképei: a címer, a zászló és a pecsét.

(2) Az önkormányzat címere: „kék alapú csücskös talpú címerpajzsban bal oldalra néző ezüst színű, kiterjesztett szárnyú sasmadár látható, amely Szent János evangélistára, s ezen keresztül az egri káptalanra utal. A sas csőre, szeme és lába piros. Széttárt szárnyai közt piros alapú címerpajzson Görbeháza nevét jelképező egykori csárdaépület, az ún. görbe ház található, amely arany színű.”

(3) Az önkormányzat zászlaja: függőlegesen egyenlő arányban középen osztott, a rúd felőli részén kék, másik felén fehér színű zászló, melynek mértani közepén a község hatályos címere látható.

(4) Az Önkormányzat pecsétje: Kör alakú, benne felirat: Görbeháza Község Önkormányzata Magyarország címerével.

(5) A polgármester és a jegyző hivatalos pecsétjének középen a Magyarország címere van, melyen a következő felirat olvasható:

a) „Görbeháza Község Polgármestere”

b) „Görbeháza Község Jegyzője”

Általános rendelkezések

3. § (1) Az önkormányzat megnevezése: Görbeháza Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat)

(2) Az önkormányzat székhelye: 4075 Görbeháza, Böszörményi u. 39.

(3) Az önkormányzati jogok gyakorlásával felruházott szervezet: Görbeháza Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

(4) A képviselő-testület hivatalának megnevezése: Görbeházai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: hivatal)

Az önkormányzat feladata és hatásköre

4. § (1) Az önkormányzat jogi személy, az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg.

(2) Az önkormányzati feladatokat a képviselő-testület és szervei látják el.

(3) A képviselő-testület szervei:

a) polgármester

b) képviselő-testület bizottságai

c) képviselő-testület hivatala

d) jegyző

e) önkormányzat társulása

5. § (1) A képviselő-testület egyes hatásköreinek gyakorlását a polgármesterre, bizottságára, a jegyzőre és társulására átruházhatja.

(2) A képviselő-testület:

a) az átruházott hatáskör gyakorlásához utasítást adhat,

b) a hatáskörgyakorlás jogát visszavonhatja.

(3) A képviselő-testület által átruházott hatáskörök tovább nem ruházhatók át.

(4) Az (1) bekezdés szerinti szervre átruházott hatásköröket 1. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az önkormányzat köteles gondoskodni azon feladatok ellátásáról, amelyeket törvény kötelezően előír számára. Az önkormányzat helyi közszolgáltatások körében végezhető feladatait a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdése tartalmazza.

(2) A képviselő-testület önként vállalhatja helyi közügy önálló megoldását a Mötv. 10. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint.

(3) Az önkormányzat által önként vállalt feladatokat a 2. melléklet tartalmazza.

A képviselő-testület működése

7. § A képviselő-testület önkormányzati feladatait a szervei, valamint a települési képviselők tevékeny közreműködésével látja el.

8. § (1) A képviselő-testület választáskori létszáma 6 fő. A képviselők nevét és lakcímét a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A Mötv. 66. §-a értelmében a polgármester tagja a képviselő-testületnek. Ennek megfelelően Görbeháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármesterrel együtt 7 főből áll.

(3) A képviselő-testület határozatképes, ha tagjai közül az ülésen legalább 4 fő jelen van.

(4) Ha a (3) bekezdésben megjelölt számú képviselő nincs jelen, akkor az ülés határozatképtelen. Ebben az esetben a képviselő-testület ülését 8 napon belül -ugyanazon napirendek tárgyalására – újra össze kell hívni.

A képviselő jogállása

9. § (1) A Képviselő-testület tevékenysége a települési képviselők munkáján alapszik. A képviselők a település egészéért vállalt felelősséggel képviselik a választópolgárok érdekeit.

(2) Az önkormányzati képviselő képviselői tevékenysége során hivatalos személyként jár el.

(3) A települési képviselő köteles részt venni a döntések előkészítésében, végrehajtásuk szervezésében és ellenőrzésében.

(4) A települési képviselő megbízatása választással jön létre és az alakuló ülésen, illetve időközi választás esetén megválasztását követő ülésen a képviselő-testület előtt esküt tesz.

(5) A települési képviselőt a Mötv. 32. §-ában megállapított jogok illetik meg, illetve kötelezettségek terhelik. A települési képviselők jogai és kötelezettségei azonosak.

(6) A Mötv. 32. §-ában meghatározott kötelezettségeit megszegő képviselővel szembeni eljárás rendje: első alkalommal a Képviselő-testület figyelmezteti, a figyelmeztetést határozatba foglalja. Második alkalommal történt kötelezettségszegés esetén tiszteletdíját kéthavi, további ismételt kötelezettségszegés esetén 4 havi időtartamra 30%-kal csökkenti.

Kérdés, interpelláció

10. § (1) A települési képviselő a képviselő-testület ülésén a polgármestertől (alpolgármestertől), a jegyzőtől, a bizottság elnökétől önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen – vagy legkésőbb harminc napon belül írásban – érdemi választ kell adni.

(2) Kérdésnek minősül az önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezeti, működési, döntési, előkészítő jellegű felvetés vagy tudakozódás.

(3) Felvilágosítás kérésnek az a kérdés, illetve problémafelvetés tekinthető, amely szoros kapcsolatban áll az önkormányzat által ellátott feladatokkal, a képviselő-testület működésével, illetőleg valamely irányítása alatt álló szervezet tevékenységével.

(4) Az interpellációt a polgármesternél az ülés előtt legalább 6 nappal írásban kell benyújtani. Interpellációt valamely önkormányzati döntés vagy annak végrehajtása, intézkedés, vagy ezeknek elmaradása tárgyában lehet előterjeszteni.

(5) Amennyiben az interpellációt a (5) bekezdésben előírt határidőn túl, vagy a testületi ülésen nyújtják be, úgy az érintettnek csak abban az esetben kell az ülésen választ adnia, ha a válaszadás előzetes vizsgálatot nem igényel. Ellenkező esetben a felvilágosítást kérő képviselőnek az ülést követő harminc napon belül írásban kell válaszolni, melyről a soron következő Képviselő-testületi ülésen tájékoztatást kell adni.

(6) A válasz elfogadásáról először az interpelláló képviselő nyilatkozik. Ha azt nem fogadja el, a képviselő-testület vita nélkül dönt.

(7) Amennyiben a képviselő-testület a választ elutasítja, elrendeli a felvilágosítás-kérés tárgyának bizottság általi részletes kivizsgálását, melyben a felvilágosítás kérő képviselő is részt vehet, és azt legkésőbb a következő ülésen újra kell tárgyalni.

A képviselő-testület ülése, nyilvános és zárt ülések köre

11. § (1) A képviselő-testület ülése nyilvános, azon bármely állampolgár részt vehet.

(2) A képviselő-testület

a) zárt ülést tart a Mötv. 46. § (2) a) és b) pontjában foglaltak esetén.

b) zárt ülést rendelhet el a Mötv. 46. § (2) c) pontjában foglaltak esetében.

(3) A zárt ülésen a képviselő-testület tagjai, a jegyző, továbbá meghívása esetén a polgármesteri hivatal ügyintézője, az érintett és a szakértő vesz részt.

(4) A külön törvény szerinti közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerhető. A zárt ülésen hozott határozatokat nyilvános ülésen ki kell hirdetni, kivéve a személyiségi jogokat érintő határozatokat, valamint a határozat azon részét, mely személyes adatot tartalmaz, az érintett hozzájárulásának hiányában.

12. § A képviselő-testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést tart.

Alakuló ülés

13. § Az alakuló ülés összehívásának rendjére a Mötv. 43. §-ában foglaltak az irányadók.

Rendes ülés

14. § (1) A képviselő-testület évente 11 rendes ülést tart, az ülések időpontja az adott hónap utolsó szerda napja. Ettől az időponttól kivételesen el lehet térni. Az ülések helye a Polgármesteri Hivatal helyisége. A képviselő-testület rendes ülése július hónapban szünetel.

(2) A képviselő-testület a napirend kérdésében egyszerű többséggel – határozathozatal nélkül dönt.

(3) A képviselő-testület adott évi rendes üléseinek konkrét időpontját a képviselő-testület által elfogadott éves munkaterv tartalmazza.

(4) A munkatervet minden év december 31-ig a polgármester terjeszti elő, melyet a beérkezett javaslatok alapján a jegyző állítja össze.

(5) A Képviselő-testület munkatervének összeállításához javaslatot kell kérni:

a) a képviselő-testület tagjaitól,

b) a képviselő-testület bizottságaitól.

(6) A munkaterv tartalmazza:

a) a testületi ülések időpontját és az ülés kezdési idejét,

b) a tervezett napirendek címét,

c) az előterjesztők nevét,

d) az előkészítő nevét,

e) a napirendre meghívandók felsorolását,

f) az előterjesztést véleményező bizottság /ok/ megnevezését.

Rendkívüli ülés

15. § (1) Határidőhöz kötött, illetve fontos és halaszthatatlan napirend megtárgyalására a polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést hívhat össze. Kivételesen a rendkívüli ülés meghívójának elküldése elektronikus úton is lehetséges. Az előterjesztés a rendkívüli ülésen kiosztható. A rendkívüli ülés halaszthatatlan döntés esetén, telefonon is összehívható.

(2) A képviselő-testület rendkívüli ülését össze kell hívni:

a) a képviselők egynegyedének

b) a képviselő-testület bizottságának

c) a kormányhivatal vezetőjének

a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára.

(3) A rendkívüli képviselő-testületi ülés menetére a rendes ülés szabályait kell alkalmazni.

A képviselő-testületi ülések összehívása

16. § (1) A képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti.

(2) A polgármester távolléte, akadályoztatása esetében az alpolgármester gondoskodik a képviselő-testület összehívásáról, és a polgármester távollétében vezeti az ülést.

(3) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve a tartós akadályoztatásuk esetében a képviselő-testület ülését a Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottság elnöke hívja össze és vezeti.

(4) A képviselő-testület ülését a Polgármesteri Hivatalba kell összehívni.

(5) Amennyiben a tárgyalandó napirend vagy más körülmény indokolja, a képviselő-testület ülése máshová is összehívható.

17. § (1) A Képviselő-testület ülésére a képviselő-testület tagjainak és a meghívottaknak a rendkívüli ülés kivételével, írásbeli meghívót kell küldeni.

(2) A meghívónak tartalmaznia kell:

a) az ülés helyét és időpontját,

b) a javasolt napirendi pontokat,

c) a napirend előterjesztőjének, valamint a napirendhez meghívott személynek a nevét, beosztását, tisztségét,

d) utalást az előterjesztés szóbeli vagy írásbeli jellegére.

(3) A meghívó mellékletét képezi:

a) az írásbeli előterjesztés teljes szövege,

b) rendelet tervezete

c) a határozati javaslat,

d) a munkaterv szerinti napirend elmaradásának rövid indokolása.

(4) A meghívót úgy kell megküldeni, hogy az érintettek az ülés napját megelőző öt nappal megkapják.

(5) A képviselő-testület ülésére meg kell hívni:

a) a képviselő-testület tagjait

b) a jegyzőt

c) a napirendben érintett intézményvezetőket,

d) civil szervezetek vezetőit az őket érintő kérdésekben

(6) A képviselő-testületi ülésen tanácskozási joggal vehetnek részt:

a) a napirendi pontok előadói,

b) a napirend által érintett szerv vezetője,

c) az országgyűlési képviselő,

d) a 4. mellékletben szereplő önszerveződő közösségek képviselői, a tevékenységi körükbe tartozó napirendek tárgyalása alkalmával.

(7) A zárt ülés anyagát csak a napirendhez meghívottaknak kell megküldeni.

(8) A képviselő-testületi ülések idejéről, helyéről és napirendjéről a település lakosságát a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel tájékoztatni kell.

A képviselő-testületi ülés vezetése

18. § A képviselő-testület ülésének vezetése során ellátandó feladatok:

a) a képviselő-testület határozatképességének megállapítása,

b) jegyzőkönyv-hitelesítők választása,

c) napirend előterjesztése, elfogadtatása,

d) az ülés jellegének (nyílt/zárt) megítélése, a zárt ülés tényének bejelentése,

e) tájékoztatás a lejárt határidejű határozatokról és egyéb önkormányzati döntésekről,

f) napirendenként:

fa) vita levezetése, ezen belül hozzászólásokra, kérdésekre, kiegészítésekre a szó megadása,

fb) a vita összefoglalása,

fc) az indítványok szavazásra való feltevése,

fd) határozati javaslatok szavaztatása,

fe) szavazás eredményének megállapítása pontosan, számszerűen,

ff) a napirend tárgyában hozott döntés(ek) kihirdetése,

g) a rend fenntartása,

h) ügyrendi kérdések szavazásra bocsátásása és a szavazás eredményének kihirdetése,

i) időszerű kérdésekről tájékoztatás,

j) az ülés bezárása,

k) tájékoztatás a következő ülés várható időpontjáról, napirendjéről.

19. § (1) A Képviselő-testület az érintett önkormányzati képviselő kezdeményezésére vagy bármely önkormányzati képviselő javaslatára kizárhatja a döntéshozatalból azt, akit vagy akinek a közeli hozzátartozóját az ügy személyesen érinti a Mötv. 49. § (1) bekezdésében meghatározott módon.

(2) Ha az önkormányzati képviselő a személyes érintettség bejelentésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget a részére megállapított havi tiszteletdíjat 1 havi időtartamra 25 %-kal csökkenteni kell.

Jegyzőkönyv-hitelesítők választása

20. § (1) A jegyzőkönyv hitelesítők személyére szóló indítványt a polgármester teszi meg a határozatképesség megállapítását követően.

(2) Jegyzőkönyv-hitelesítők azon képviselő-testületi tagok lehetnek, akik az ülésen jelen vannak.

(3) 2 fő hitelesítőt a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel határozathozatal nélkül választja meg.

(4) A hitelesítők feladata az elkészült jegyzőkönyvek aláírásukkal történő hitelesítése.

A napirendek megállapítása

21. § (1) A képviselő-testület az előterjesztett napirendi javaslatról egyszerű többséggel, vita nélkül dönt.

(2) A napirendi pont tárgyalásának elhalasztására a polgármester, bármely képviselő, és a jegyző tehet javaslatot. A javaslatot az ülésvezető felhívására indokolni kell, elfogadásáról a képviselő-testület vita nélkül dönt.

(3) A napirendi pontok az elfogadott sorrend szerint kerülnek tárgyalásra.

Polgármesteri jelentés

22. § A Polgármesteri jelentés keretében a polgármester írásban beszámol a lejárt határidejű képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról és az átruházott hatáskörben hozott döntésekről, illetve tájékoztatást ad az előző testületi ülés óta tett fontosabb intézkedésekről, tárgyalásokról és jelentősebb eseményekről.

Az előterjesztések rendje

23. § (1) A testületi ülésre előterjesztést tehetnek:

a) polgármester,

b) alpolgármester,

c) a Bizottság elnöke, tagja

d) képviselők,

e) jegyző,

f) azok, akiket a Képviselő-testület vagy a polgármester az előterjesztés elkészítésére felkér, illetve felhatalmaz.

(2) Az előterjesztéseket legkésőbb az ülést megelőző nyolc naptári nappal kell leadni a jegyzőnél, és ekkor kell javaslatot tenni a meghívandó személyekre és szervezetekre.

(3) A jegyző a hivatal útján gondoskodik valamennyi anyag postázásáról, érintettekhez való eljuttatásáról. Nagy terjedelmű anyagok esetén e-mail-len is történhet a postázás.

(4) Az előterjesztés általában három részből áll: bevezetésből, értékelő elemzésből és határozati javaslatból.

(5) A bevezetés tartalmazza a képviselő-testületnek a témára vonatkozó korábbi döntéseit, állásfoglalásait, az előterjesztéssel elérni kívánt célt, a testület döntésének szükségességét.

(6) Az értékelő elemzés tartalmazza a korábbi intézkedések végrehajtásának összefoglalt eredményeit, átfogó elemzést a jelenlegi helyzetről, és az elérni kívánt eredményről, mindazokat az információkat, amelyek a javasolt döntés meghozatalához szükségesek. Tartalmazza továbbá az egyes döntési lehetőségek, javaslatok indoklását, az érvek, ellenérvek, előnyök és hátrányok egyidejű bemutatását, valamint tájékoztatást az előzetes egyeztetésekről.

Határozati javaslat

24. § (1) A határozati javaslat az írásos, illetve a szóbeli előterjesztésben vagy a polgármester által a vita összefoglalása után megfogalmazott javaslat.

(2) A határozati javaslat részei:

a) a határozat szövege,

b) végrehajtást igénylő döntéseknél

ba) a határozat végrehajtásáért felelős személyek neve,

bb) a határozat végrehajtásának időpontja.

Az előterjesztés formai követelményei

25. § (1) A rendelet tervezet szakmai előkészítése a jegyző feladata.

(2) Rendelet tervezet csak írásban, a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság előzetes véleményezése mellett kerülhet a képviselő-testület elé.

(3) A képviselő-testület elé az előterjesztést általában írásban, kivételesen szóban is lehet tenni. Írásban kell előterjeszteni a rendelet tervezeteken kívül:

a) intézmény, más szervezet alapítását, átszervezését, megszüntetését,

b) helyi népszavazás kiírását,

c) valamennyi határozati javaslatot,

d) munkatervet,

e) hitelfelvételt, kötvény kibocsátást, közalapítvány létrehozását,

f) valamennyi önkormányzati vállalkozással kapcsolatos ügyet,

g) Polgári Törvénykönyvből eredő jogügyleteket,

h) társulások létrehozását, ahhoz való csatlakozásról szóló javaslatot, valamint körjegyzőség alakításáról illetve megszüntetéséről szóló javaslatot.

(4) Egyszerűbb döntést igénylő ügyekben elegendő rövid előterjesztés és határozati javaslat készítése, illetve előterjesztés nélküli határozati javaslat. A napirend tárgyalása során a polgármester kezdeményezheti a napirend elnapolását és elrendelheti az írásbeli előkészítést.

(5) Előterjesztés, illetve határozati javaslat csak a jegyző törvényességi ellenőrzését követően kerülhet képviselő-testület elé.

(6) A képviselő-testület ülésén önálló napirendként csak olyan előterjesztés tárgyalható, amely egyébként megfelel az előterjesztésekkel szemben e rendeletben támasztott tartalmi és formai követelményeknek, illetve a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottsággal és a jegyzővel az egyeztetés és véleményezés megtörtént. A határidőn túl leadott előterjesztések Képviselő-testület elé viteléről a polgármester dönt.

A Képviselő-testület tanácskozási rendje

26. § (1) A polgármester megnyitja az ülést, és megállapítja a határozatképességet, melyet az ülés teljes tartama alatt figyelemmel kísér. A határozatképesség biztosítása érdekében a polgármester az ülés megkezdésére 30 percet meg nem haladó várakozási időt rendelhet el. Ha ezt követően sincs meg a szükséges létszám, a polgármester az ülést elnapolja. Elnapolás esetén a polgármester 8 napon belüli időpontra új ülésnapot tűz ki.

(2) A Képviselő-testület ülésén résztvevő képviselők, illetve minden jelenlévő személy köteles a tanácskozás méltóságát tiszteletben tartani.

(3) Az ülést vezető biztosítja az ülés zavartalan rendjét.

(4) A tanácskozás rendjének megtartása érdekében a képviselőt

a) az ülést vezető figyelmezteti, ha eltér a tárgytól, a tanácskozáshoz nem méltó, másokat sértő kifejezést használ, magatartást tanúsít,

b) rendre utasítja, ha képviselőhöz méltatlan magatartást tanúsít

(5) Tartós rendzavarás, állandó lárma vagy a tanácskozást lehetetlenné tevő egyéb körülmény esetén az ülés vezetője az ülést felfüggesztheti.

Döntéshozatali eljárás

27. § (1) A képviselő-testület akkor határozatképes, ha azon a települési képviselőknek több mint a fele jelen van. A javaslat elfogadásához a jelenlévő települési képviselők több mint felének igen szavazata szükséges. (egyszerű többség)

(2) Minősített többség szükséges az Mötv. 50. §-ban meghatározott ügyeken kívül:

a) a helyi népszavazás kiírásához,

b) kötvénykibocsátáshoz,

c) a költségvetési rendeletben meghatározott százalékot meghaladó összegű hitelfelvételhez,

d) helyi közügy önálló megoldásának vállalásához, illetőleg az arról történő lemondáshoz,

e) közterület elnevezéséhez, emlékműállításhoz,

f) a képviselő-testület hatáskörének átruházásához.

(3) Az ülésteremben lévő és nem szavazó képviselőt a határozatképesség szempontjából jelenlévőnek kell tekinteni.

(4) A képviselő-testület döntéseit általában nyílt szavazással, kézfelemeléssel hozza.

(5) Név szerinti szavazást kell elrendelni, ha

a) azt a képviselő-testület jelenlévő tagjainak ¼-e indítványozza

b) azt a polgármester kéri

(6) Képviselő-testületi tag indítványára a név szerinti szavazás elrendeléséről - egyszerű szótöbbséggel dönthet a testület.

(7) A név szerinti szavazás alkalmával a jegyző a névsor alapján minden képviselőt személy szerint szólít, és a képviselő által adott választ a névsorban rögzíti.

Titkos szavazás

28. § (1) A képviselő-testület titkos szavazást tarthat mindazokban az ügyekben, amelyekben zárt ülést köteles tartani, illetve zárt ülést tarthat.

(2) A titkos szavazások lebonyolítását a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság végzi el, amennyiben e bizottság nem határozatképes, a Képviselő-testület ideiglenes bizottságot hoz létre.

(3) A titkos szavazás szavazólappal történik.

(4) A szavazás lebonyolításának technikai feltételeit a jegyző biztosítja.

(5) A titkos szavazás erre alkalmas elkülönített helyiségben urna igénybevételével történik. A titkos szavazásról külön jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek tartalmaznia kell a szavazás helyét, idejét, tárgyát, a szavazás eredményét és a szavazást lebonyolító bizottság tagjainak aláírását.

(6) A szavazás eredményéről a bizottság elnöke ad jelentést a képviselő-testületnek.

Képviselő-testület döntései és azok jelölése, közzététele, végrehajtása

29. § A Képviselő-testület döntései lehetnek:

a) határozatok

b) rendeletek

Határozathozatal

30. § (1) A képviselő-testület számozott határozata tartalmazza a testület döntését szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtás határidejét és a végrehajtásért felelős személy megnevezését.

(2) Nem szükséges sorszámozott határozatot hozni a napirend elfogadásáról, jegyzőkönyv-hitelesítők választásáról, ügyrendi kérdésekről, képviselői kérdésekre, interpellációkra adott válaszokról, tájékoztatók elfogadásáról.

(3) A határozatok jelölése: a határozat sorszáma / évenként újra kezdődően /arab számmal, per évszám, zárójelben az ülés dátuma (hó, nap) határozat. (pl.: 1/ 2011.(I.28.) határozat)

(4) A jegyző gondoskodik a képviselő-testületi határozatok nyilvántartásáról.

(5) A határozat nyilvántartás formái:

a) határozatok nyilvántartása sorszám szerint

b) határozat-kivonatok sorszám szerint növekvő sorrendben

Önkormányzati rendeletalkotás

31. § (1) Rendelet alkotását bármelyik képviselő, a tárgy szerint illetékes bizottság és a jegyző írásban kezdeményezheti a polgármesternél.

(2) Amennyiben a rendelet-tervezetet tárgyalásra alkalmas módon nyújtották be, azt a polgármester köteles a soron következő ülés napirendi javaslatába felvenni.

(3) A képviselő-testület elhatározhatja a rendelet-tervezet kétfordulós tárgyalását is.

(4) A rendelet-tervezet szakszerű előkészítéséről a jegyző gondoskodik, a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság közreműködésével.

(5) A képviselő-testület által alkotott rendeletek megjelölése annak kihirdetése során az alábbi sorrendben: Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének, rendelet sorszáma (arab számmal, évente újra kezdődően / évszám) a kihirdetés ideje (hónap, nap) az „önkormányzati” kifejezés, a „rendelete” kifejezés és a rendelet címe. (pl.: Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2011.(I.10.) önkormányzati rendelete)

32. § (1) Az önkormányzati rendeletet a helyben szokásos módon ki kell hirdetni. A kihirdetésről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.

(2) Helyben szokásos módnak minősül:

a) polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára történő kihelyezés,

b) könyvtárban, művelődési házban történő elhelyezés,

c) helyi sajtóban való közzététel

d) önkormányzat honlapján történő közzététel

(3) Önkormányzati rendeletet a polgármester és a jegyző írja alá.

(4) A képviselő-testület évenként felülvizsgálja az önkormányzati rendeletek hatályosságát.

(5) A jegyző gondoskodik a módosított képviselő-testületi rendeletek egységes szerkezetbe történő foglalásáról.

(6) A jegyző gondoskodik a képviselő-testület rendeleteinek nyilvántartásáról.

(7) A rendelet nyilvántartás formái:

a) rendelet nyilvántartás sorszám szerint a rendelet tárgyának megjelölésével

b) rendeletek betűrendes nyilvántartása

Képviselő-testület jegyzőkönyve

33. § (1) A képviselő-testület üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(2) A képviselő-testületi ülésről készült jegyzőkönyv tartalmi elemeit a Mötv. 52. § (1) bekezdése határozza meg.

(3) Zárt ülés esetében rögzíteni kell azt, hogy a meghívottak milyen minőségben (érintett vagy szakértő) vannak jelen.

(4) A jegyzőkönyv elkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(5) A tárgyalt napirendi pontoknál fel kell tüntetni:

a) a napirend tárgyát,

b) az előterjesztőt vagy előterjesztőket,

c) előadókat,

d) hozzászólókat.

(6) A tárgyalt napirendeknél a tanácskozás lényegét jegyzőkönyvbe kell foglalni. A képviselő-testület valamely tagja kérésére a jegyző köteles a képviselő által elmondottakat szó szerint jegyzőkönyvbe venni.

34. § (1) A képviselő-testület a döntéseit a polgármester által megfogalmazott javaslatról való szavazással hozza. A jegyzőkönyvben rögzíteni kell, hogy hányan szavaztak igennel, hányan nemmel, illetve hányan tartózkodtak.

(2) A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a képviselő-testület által hozott döntést, így a határozatot és a rendeletet a jegyzőkönyv szövegébe beépítve. A rendelet mellékleteit a jegyzőkönyv mellékleteként kell szerepeltetni.

(3) A jegyzőkönyvhöz csatolni kell:

a) a meghívót,

b) a jelenléti ívet,

c) az írásos előterjesztéseket,

d) a képviselők kérése alapján:

da) a képviselői indítványokat,

db) írásban benyújtott hozzászólást

dc) a képviselői interpellációkat.

(4) A képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvét a polgármester a jegyző, valamint a 2 fő jegyzőkönyv hitelesítő írja alá.

(5) A választópolgárok – a zárt ülés kivételével – betekinthetnek a képviselő-testület előterjesztésébe és ülésének jegyzőkönyvébe.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott betekinthetőségi jog biztosításáról a jegyzőnek kell gondoskodnia.

(7) A (3) bekezdés szerint felszerelt jegyzőkönyv 2 példányban készül, amelyből

a)1 az eredeti példányt a jegyző kezeli és elektronikusan továbbítja a Nemzeti Jogszabálytáron (tfik.njt.hu) keresztül a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetőjéhez az ülést követő 15 napon belül

b) második példányt a Könyvtár kapja meg.

(8) A közmeghallgatás jegyzőkönyvénél a nyilvános képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvére vonatkozó előírásokat kell betartani.

(9) A zárt ülés jegyzőkönyveinek formai és tartalmi követelményei megegyeznek a nyilvános ülésről készült jegyzőkönyvek követelményeivel, azzal a különbséggel, hogy azok

a) nem nyilvánosak,

b) önkormányzati rendeletet nem tartalmazhatnak,

(10) A közérdekű adat és közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét zárt ülés tartása esetén is biztosítani kell.

Lakossági fórumok

35. § Az önkormányzat által elhatározott, a község egészét vagy többségét érintő ügyekben lakossági fórumok szervezéséről a polgármester javaslatára a képviselő-testület egyszerű többséggel dönt.

Közmeghallgatás

36. § (1) A Képviselő-testület évente egy alkalommal közmeghallgatást tart.

(2) A közmeghallgatásról a helyben szokásos módon, közmeghallgatás előtt legalább 10 nappal kell a lakosságot tájékoztatni.

(3) A közmeghallgatásra vonatkozó kérdéseket a lakosság a Polgármesteri Hivatal folyosóján elhelyezett gyűjtőláda útján, valamint a Hivatalban dolgozó köztisztviselők útján is eljuttathatja a képviselő-testülethez. A közmeghallgatáson elhangzott kérdésekre lehetőleg azonnal válaszolni kell. Amennyiben a közérdekű kérdés vagy javaslat az ülésen nem válaszolható meg, illetőleg nem dönthető el, a Polgármesteri Hivatalon keresztül harminc napon belül írásban kell megválaszolni. A válaszadás a leadott, illetve szóban feltett kérdések sorrendjében történik.

(4) A közmeghallgatást a polgármester vagy az általa felkért személy vezeti.

(5) A közmeghallgatásra a képviselőket, a jegyzőt, a Polgármesteri Hivatal dolgozóit, a civil szervezetek vezetőit meg kell hívni.

(6) A közmeghallgatásról jegyzőkönyv készül, melynek elkészítéséért a jegyző felelős.

(7) Az elkészült jegyzőkönyv továbbítása a 34. § (7) bekezdésében foglaltak szerint történik.

A polgármester, az alpolgármester, a jegyző A polgármester

37. § (1) Görbeháza község polgármestere tisztségét főállásban látja el.

(2) A képviselő-testület törvényes képviselője a polgármester, aki a képviseleti jog esetenkénti ellátásával az alpolgármestert, a képviselőt is megbízhatja.

(3) A polgármester a lakosság részére az 5. mellékletben meghatározott fogadóórát tart.

(4) A polgármester feladatai a képviselő-testülettel, illetőleg annak szerveivel kapcsolatban a Mötv. 67. § (1) bekezdés rendelkezésein túlmenően, a testület által elfogadott munkaprogram céljaival összhangban a következők:

a) biztosítja az önkormányzat demokratikus működését, széles körű nyilvánosságát,

b) feladata a településfejlesztés, a közszolgáltatások szervezése,

c) segíti a települési képviselők, bizottságok munkáját,

d) együttműködik a gazdasági, társadalmi szervezetekkel, különösen a lakosság önszerveződő közösségével,

e) biztosítja a képviselő-testület ülésének a munkatervben meghatározott időpontban való megtartását,

f) előkészíti az ülések napirendjét, javaslatot tesz, véleményt nyilvánít az előterjesztő szerv részére a napirend anyagainak összeállításához,

g) iránymutatást ad a határozatok végrehajtásának szervezéséhez és a végrehajtás ellenőrzéséhez,

h) tájékoztatja a képviselő-testületet a fontosabb tárgyalásokról és azok eredményéről,

i) beszámol a képviselő-testületnek a két ülés között végzett munkáról,

j) gondoskodik a képviselő- testület munkatervének összeállításáról.

(5) A polgármester összeférhetetlenségével, vagyonnyilatkozatával, illetményének emelésével, jutalmazásával, költségtérítésével kapcsolatos javaslatokat a Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottság terjeszti a képviselő-testület elé.

(6) Amennyiben a képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester – a Mötv. 42. §-ában meghatározott ügyek kivételével – valamennyi ügyben döntést hozhat. A polgármester a meghozott döntésről a soron következő testületi ülésen beszámol.

(7) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben. Ez a rendelkezés csak kivételesen és csak akkor alkalmazható, amennyiben a rendkívüli ülés összehívása nem lehetséges, vagy az időveszteség helyrehozhatatlan kárral járna. A polgármester a meghozott döntésről a soron következő testületi ülésen beszámol.

Az alpolgármester

38. § (1) A képviselő-testület a Mötv. 74. §-ában meghatározottak szerint az alakuló ülésen, saját tagjai közül egy fő alpolgármestert választ.

(2) Az alpolgármester megbízatását társadalmi megbízatásban látja el.

(3) Az alpolgármester választásakor a 28. §-ban meghatározottak szerint kell eljárni.

A jegyző

39. § (1) A polgármester - pályázat alapján határozatlan időre, a jogszabályban megállapított képesítési követelményeknek megfelelően - nevezi ki a jegyzőt. A jegyzői kinevezés vezetői megbízásnak minősül, alkalmazni kell rá a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény vezetői megbízásra vonatkozó rendelkezéseit.

(2) A jegyző a község lakossága részére az 5. mellékletben meghatározott fogadóórát tart.

(3) A jegyző az Mötv. 81. § (3) bekezdésében foglaltakon túlmenően:

a) törvényességi szempontból felülvizsgál minden testület elé kerülő előterjesztést,

b) gondoskodik arról, hogy a testület, az apparátus a megjelenő jogszabályokról rendszeresen tájékoztatást kapjon.

c) a közigazgatási hatósági munka törvényességét kiadmányozási jogán és belső ellenőrzésén keresztül biztosítja,

d) évenként belső ellenőrzési tervet készít, negyedévenként vagy szükség szerint egy - egy munkaterületet áttekint,

e) folyamatosan tájékozódik az intézmények munkájáról - ennek érdekében intézményvezetői értekezletet tarthat -, valamint biztosítja tevékenységük összhangját,

f) évente egy alkalommal köteles a képviselő-testületet tájékoztatni a hivatal munkájáról, annak törvényességéről.

g) gondoskodik a hivatal köztisztviselőinek képzéséről (továbbképzéséről),

h) a polgármester által meghatározott körben fenntartott előzetes véleményezési és egyetértési jog figyelembevételével gyakorolja a hivatal köztisztviselőivel/munkavállalóival szembeni munkáltatói jogokat.

(4) A jegyző, vagy megbízottja köteles a Képviselő-testületi ülésen részt venni.

(5) A jegyző távolléte, illetve tartós akadályoztatása esetére – legfeljebb hat hónap időtartamra – a jegyzői feladatok ellátásának rendjét a polgármester határozza meg.

(6) A jegyző köteles jelezni a képviselő-testületnek, a képviselő-testület szervének és a polgármesternek, ha a döntésük, működésük jogszabálysértő.

Polgármesteri hivatal

40. § (1) A képviselő-testület egységes hivatalt hoz létre – Görbeházai Polgármesteri Hivatal elnevezéssel - az önkormányzat működésével, valamint a közigazgatási hatósági ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására.

(2) A polgármesteri hivatal helyi költségvetési szerv. A költségvetés határozza meg a polgármesteri hivatal működéséhez szükséges előirányzatokat, működési, fenntartási költségeket.

(3) a polgármester a jegyző javaslatára előterjesztést nyújt be a képviselő-testületnek a hivatal belső szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására

A képviselő-testület bizottságai

41. § (1) A képviselő-testület bizottságai előkészítő, véleményező, javaslattevő, ellenőrzési feladatokat ellátó - a képviselő-testület által döntési jogkörrel is felruházható -, egymással mellérendeltségi viszonyban álló, választott testületi szervek.

(2) A képviselő-testület állandó és ideiglenes bizottságot hozhat létre.

42. § (1) A bizottságok taglétszámát és személyi összetételét a bizottsági munka hatékonyságának szempontjai határozzák meg.

(2) A képviselő-testület a bizottságok létszámáról, összetételéről, feladatköréről a megalakításakor dönt, azonban szükség esetén bármelyik képviselő indítványára módosíthatja.

A testület állandó bizottságai

43. § (1) A képviselő-testület az általa létrehozott állandó bizottságok elnevezését az alábbiak szerint állapítja meg:

a) Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság

b) Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottság

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt bizottságok összetételét, feladatait és hatáskörét a 6. melléklet tartalmazza.

(3) Egy képviselő egyidejűleg egy bizottságnak lehet elnöke és több bizottságnak tagja.

(4) A bizottság elnökének és tagjainak személyére a képviselők véleményének kikérése után a polgármester tesz javaslatot.

(5) A bizottságok képviselő és nem képviselő tagjainak jogai és kötelezettségei a bizottsági működéssel összefüggésben azonosak.

A testület ideiglenes bizottságai

44. § (1) A képviselő-testület az ideiglenes bizottságot:

a) meghatározott időre vagy

b) meghatározott feladat elvégzésére hozhatja létre.

(2) A bizottság a meghatározott idő vagy a meghatározott feladat elvégzését követően automatikusan megszűnik.

(3) A képviselő-testület az ideiglenes bizottság létrehozásakor:

a) dönt a bizottság elnevezéséről,

b) rendelkezik a bizottság személyi összetételéről, létszámáról,

c) meghatározza azokat az előterjesztéseket, amelyeket bizottság nyújt be, továbbá azokat, amelyek a bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képviselő-testülethez,

d) meghatározza a bizottságok feladat- és hatáskörét.

(4) Az ideiglenes bizottságra az állandó bizottságra vonatkozó rendelkezéseket kell – értelemszerűen – alkalmazni.

A bizottságok működése

45. § (1) A bizottságok működésének főbb szabályait a Mötv. 57 – 61. §-ai tartalmazzák.

(2) Az üléseket a bizottság elnöke hívja össze és vezeti. Akadályoztatása esetén az elnöki feladatokat az elnökhelyettes látja el.

(3) A bizottság ülése nyilvános, a zárt ülésre vonatkozó szabályok a képviselő-testületi zárt ülésekre vonatkozó szabályokkal egyeznek meg.

(4) A bizottság a döntéseit egyszerű és minősített többséggel hozza.

(5) A bizottság ülésének összehívására, működésére, nyilvánosságára, határozatképességére és határozathozatalára, döntésének végrehajtására, a bizottság tagjainak kizárására, a bizottság üléséről készített jegyzőkönyv tartalmára a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a kizárásról a bizottság dönt.

(6) A bizottság üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és egy tagja írja alá.

(7)2 A jegyzőkönyvet, az ülést követő 15 napon belül elektronikusan továbbítani kell a Nemzeti Jogszabálytáron (tfik.njt.hu) keresztül a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal vezetőjéhez.

(8) A bizottságok működésének ügyviteli feladatait a képviselő-testület hivatala látja el.

A bizottságok általános feladatai

46. § A bizottságok a következő általános feladatokat látják el:

a) feladatkörében előkészítik a képviselő-testület döntéseit,

b) szervezik és ellenőrzik a döntések végrehajtását,

c) benyújtják az előterjesztéseket,

d) az előterjesztésekhez állásfoglalást készítenek,

e) gyakorolják a testület által átruházott hatósági hatáskört,

f) feladatkörükben ellenőrzik a képviselő-testület hivatalának a képviselő-testület döntéseinek előkészítésére, végrehajtására irányuló munkáját.

A képviselő-testület és a polgármester bizottságokkal kapcsolatos jogosítványai

47. § (1) A képviselő-testület bizottságokkal kapcsolatos jogosítványai:

a) meghatározza bizottsági szervezetét és megválasztja bizottságait,

b) meghatározza azokat az előterjesztéseket, amelyeket bizottság nyújt be a képviselő-testületnek,

c) meghatározza azokat az előterjesztéseket, amelyek a bizottság állásfoglalásával nyújthatók be a képviselő-testülethez,

d) döntési jogot adhat bizottságainak,

e) a bizottság által hozott döntést felülvizsgálhatja,

f) hatósági hatáskört állapíthat meg a bizottságnak,

g) határoz a polgármester által felfüggesztett bizottsági döntések tárgyában (a felfüggesztést követő ülésen)

(2) A polgármester bizottságokkal kapcsolatos jogosítványai:

a) indítványára össze kell hívni a bizottságot,

b) felfüggeszti a bizottság döntésének a végrehajtását, ha az ellentétes a képviselő-testület határozatával, vagy sérti az önkormányzat érdekeit

Az önkormányzat társulásai és együttműködése

48. § (1) Az önkormányzat a feladatainak hatékonyabb, célszerűbb, gazdaságosabb és ésszerűbb megoldása érdekében társulásokban vehet részt.

(2) A társulás a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására - jogszabályban meghatározottak szerint - költségvetési szervet, gazdálkodó szervezetet, nonprofit szervezetet és egyéb szervezetet alapíthat, kinevezi vezetőiket. A társulás olyan vállalkozásban vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg vagyoni hozzájárulásának mértékét.

(3) A társulások munkájáról a polgármester évente egyszer köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

Az önkormányzati gazdálkodás A képviselő-testület gazdasági programja

49. § (1) Az önkormányzat meghatározza gazdasági programját, mely a képviselő-testület megbízatásának időtartamára készül.

(2) A gazdasági program az önkormányzat részére helyi szinten határozza meg mindazon célkitűzéseket, feladatokat, amelyek a költségvetési lehetőségekkel összhangban, a helyi társadalmi, környezeti, gazdasági adottságok átfogó figyelembevételével – a kistérségi területfejlesztési koncepcióhoz illeszkedve – az önkormányzat által nyújtandó kötelező és önként feladatok biztosítását, fejlesztését szolgálják.

(3) A gazdasági program tartalmazza különösen a következőket:

a) a fejlesztési elképzeléseket,

b) a munkahelyteremtés feltételeinek elősegítését,

c) a településfejlesztési politika célkitűzéseit,

d) az adó politika célkitűzéseit,

e) az egyes közszolgáltatások biztosítására, színvonalának javítására vonatkozó megoldásokat

(4) Ha a gazdasági program egy választási ciklus idejére szól a képviselő-testület a gazdasági programot az alakuló ülését követő hat hónapon belül, fogadja el.

(5) Ha a meglévő gazdasági program az előző ciklusidőn túlnyúló, úgy azt az újonnan megválasztott képviselő-testület az alakuló ülését követő hat hónapon belül köteles felülvizsgálni, és legalább a ciklusidő végéig kiegészíteni vagy módosítani.

(6) A képviselő-testület a megbízatásának időtartama alatt a gazdasági program alapján működik.

(7) A gazdasági program tervezetének elkészítéséről és a képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

Az önkormányzat gazdálkodása, költségvetése

50. § (1) A képviselő-testület költségvetését a költségvetési törvény elfogadását követően, annak előírásai, követelményei, a központi hozzájárulásnak az önkormányzatot megillető normatívái, valamint a saját bevételek figyelembevételével évente rendeletben állapítja meg.

(2) A költségvetés összeállításának részletes szabályait az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), a finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét az állami költségvetési törvény határozza meg.

(3) A jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester az Áht. 24. § (3) bekezdésében meghatározott határidőben terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) Az önkormányzat által ellátott alaptevékenységek kormányzati funkciók szerinti besorolását a 4. sz melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat vagyona

51. § A képviselő-testület az önkormányzati vagyontárgyak számbavételére, elidegenítésére, megterhelésére, vállalkozásba vitelére, illetőleg más célú hasznosítására külön rendeletet alkot.

A képviselői vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás

52. § (1) Az önkormányzati képviselő megválasztásától, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított 30 napon belül az Mötv. 39. §-ban foglaltak szerint vagyonnyilatkozatot köteles tenni.

(2) A képviselő vagyonnyilatkozatának vizsgálatát, nyilvántartását, ellenőrzését a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság végzi.

(3) A képviselő (beleértve a polgármestert is) vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – nyilvános.

(4) A képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános, abba csak az ellenőrző bizottság tagjai tekinthetnek be ellenőrzés céljából.

(5) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottságnál bárki kezdeményezheti. Az eljárás eredményéről a bizottság tájékoztatja a soron következő ülésen a képviselő-testületet.

(6) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során - a vagyonnyilatkozatot ellenőrző bizottság felhívására - a képviselő köteles saját, illetve a hozzátartozója vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatokra vonatkozó azonosító adatokat haladéktalanul írásban bejelenteni. Az azonosító adatokat csak a bizottság tagjai ismerhetik meg, azokat az eljárás lezárását követő nyolc napon belül törölni kell.

(7) A képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja is vagyonnyilatkozat tételre köteles.

Záró rendelkezések

53. § (1) E rendelet a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2015.(VIII.14.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet3

A Képviselő-testület által átruházott hatáskörök a rendelet 5. § (4) bekezdéséhez

1. a polgármester átruházott feladat- és hatásköre: a) települési támogatások elbírálása, b) rendkívüli települési támogatás elbírálása, c) köztemetés elrendelése, d) közterület használat engedélyezése, e) döntés a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben foglalt önkormányzati hatósági ügyekben, f) tulajdonosi jogok gyakorlása a Pétegisz Nonprofit Zrt-ben, a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-ben, a Korpusz 93' Kft-ben és a Tiszamente Energiaközösség Nonprofit Kft-ben g) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 525/2022.(XII.16.) Korm.rendelet 3. §-ában meghatározott szakmai konzultáció

2. a Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság átruházott feladat- és hatásköre:

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat elbírálása

3. jegyző átruházott feladat- és hatásköre: Közútkezelői hozzájárulás megadása

2. melléklet

Az önkormányzat önként vállalt feladatai a Rendelet 6. § (3) bekezdéséhez
mezőőri szolgálat, tanyagondnoki szolgálat, Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat támogatása, lakosság önszerveződő közösségei (társadalmi szervezetek, egyesületek, civil szervezetek) tevékenységének segítése, támogatása, együttműködés biztosítása, bölcsődei ellátás, lakáscélú támogatás biztosítása (első lakáshoz jutók támogatása), idősek nappali ellátása

3. melléklet4

HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK NEVE, LAKCÍME a Rendelet 8. § (1) bekezdéséhez

A képviselő neve

Képviselői minősége
(polgármester alpolgármester, képviselő)


Képviselő
lakcíme

Ale Erika

polgármester

4075 Görbeháza, Aradi u. 4.

Balázs Nóra

alpolgármester

4075 Görbeháza, Csegei u. 21.

Dr. Antal László

képviselő

4075 Görbeháza, Széchenyi u. 12.

Markovics József

képviselő

4075 Görbeháza, Aradi u. 14.

Hajdú Roland

képviselő

4075 Görbeháza, Csegei u. 25/A.

Polonkai Zoltánné

képviselő

4075 Görbeháza, Böszörményi u. 116/B.

Spéderné Pók Erika

képviselő

4075 Görbeháza, Csokonai u. 24/B.

4. melléklet5

Tanácskozási joggal rendelkező önszerveződő közösségek a Rendelet 17. § (6) bekezdés d) pontjához
GÖRBEHÁZI KÖZSÉGI SPORTEGYESÜLET; GÖRBEHÁZA POLGÁRŐR EGYESÜLET; GÖRBEHÁZI NYUGDÍJASKLUB; KULTÚR POINT EGYESÜLET; MAGYAR VÖRÖSKERESZT TERÜLETI SZERVEZETE; „CIVILEK A FALUÉRT” GÖRBEHÁZI KULTURÁLIS ÉS HAGYOMÁNYÖRZŐ ALAPÍTVÁNY; TEVÉKENYEN, BIZTONSÁGBAN” ALAPÍTVÁNY; „A JÖVŐ ISKOLÁJÁÉRT, AZ ISKOLA JÖVŐJÉÉRT ALAPÍTVÁNY; GÖRBEHÁZI CUKORBETEGEK KLUBJA

5. melléklet

POLGÁRMESTER FOGADÓÓRÁJA a Rendelet 37. § (3) bekezdéséhez

Napok

Időpont

Helyszín

Hétfő

8.00 – 12.00

Polgármesteri Hivatal
Polgármesteri iroda

Kedd

12.00 – 16.00

Polgármesteri Hivatal
Polgármesteri iroda

Péntek

8.00 – 12.00

Polgármesteri Hivatal
Polgármesteri iroda

JEGYZŐ FOGADÓÓRÁJA a Rendelet 39. § (2) bekezdéséhez

Napok

Időpont

Helyszín

Hétfő

8.00 – 12.00

Polgármesteri Hivatal
Jegyzői iroda

Kedd

12.00 – 16.00

Polgármesteri Hivatal
Jegyzői iroda

Péntek

8.00 – 12.00

Polgármesteri Hivatal
Jegyzői iroda

6. melléklet6

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAINAK ÖSSZETÉTELE, FELADATA ÉS HATÁSKÖRE a Rendelet 43. § (2) bekezdéséhez

1. Szociális, Kulturális, Oktatási és Ügyrendi Bizottság

1.1. A bizottság létszáma 5 fő, ebből 3 fő képviselő és 2 fő külső tag

1.2. A bizottság tagjai: Spéderné Pók Erika elnök képviselő Dr. Antal László elnökhelyettes képviselő, Polonkai Zoltánné bizottsági tag képviselő, Papp Jánosné bizottság tag nem képviselő, Szakácsi Erzsébet bizottsági tag nem képviselő

1.3. A bizottság feladat- és hatásköre:

1.3.1. megvizsgálja a képviselők és a polgármester megbízatásának törvényességét,

1.3.2. közreműködik az önkormányzat Szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálatában, javaslatot készít a módosításra, illetve új szabályzat alkotására,

1.3.3. vizsgálja a hatályban lévő SZMSZ érvényesülését,

1.3.4. figyelemmel kíséri a bizottságok működésének szabályszerűségét,

1.3.5. figyelemmel kíséri az önkormányzat szerveit működésük szabályszerűsége tekintetében (javaslatot tesz az alapító okiratok módosítására, kiegészítésére, új alapító okirat kiadására),

1.3.6. ellenőrzi a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseit törvényességi szempontból – a végzett ellenőrzésről tájékoztatja a testületet évente egy alkalommal,

1.3.7. ellátja a vagyonnyilatkozat tétellel kapcsolatos eljárási szabályokat, így:

1.3.7.1. képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozatainak gyűjtése,

1.3.7.2. a vagyonnyilatkozatok nyilvántartása,

1.3.7.3. a vagyonnyilatkozatok olyan kezelése, mely lehetővé teszi a nyilvánosság biztosítását,

1.3.7.4. a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség megtételéhez információ és nyomtatvány biztosítása a képviselő-testület hivatalán keresztül,

1.3.7.5. a vagyonnyilatkozottal kapcsolatos ellenőrzési eljárás lefolytatása, ennek keretében:

1.3.7.6. a képviselő felszólítása (a saját és hozzátartozóinak) az ellenőrzéshez szükséges azonosító adatok írásbeli bejelentésére,

1.3.7.7. a felszólításra szolgáltatott azonosító adatok megfelelő őrzése és az ellenőrzést követő 8 napon belüli törlése,

1.3.7.8. a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás eredményéről a képviselő-testület soron következő ülésén való tájékoztatás.

1.3.8. vizsgálja a polgármester, képviselők összeférhetetlenséggel kapcsolatos rendelkezéseket

1.3.9. A bizottság saját maga állapítja meg működése részletes szabályait.

2. Pénzügyi és Területfejlesztési Bizottság

2.1. A bizottság létszáma: 5 fő, ebből 3 fő képviselő és 2 fő külső tag

2.2. A bizottság tagjai: Markovics József elnök képviselő, Hajdú Roland elnökhelyettes képviselő, Polonkai Zoltánné bizottsági tag képviselő, Volosinovszki Györgyné bizottság tag nem képviselő, Varga Imre bizottsági tag nem képviselő

2.3. A bizottság feladat- és hatásköre:

2.3.1. véleményezi az éves költségvetési javaslatot,

2.3.2. véleményt alkot a féléves beszámolóról szóló előterjesztésről,

2.3.3. az éves zárszámadásról szóló rendelet-tervezet véleményezése

2.3.4. észrevételt tehet az előirányzat-felhasználási ütemterv és likviditási terv adataival kapcsolatban, javaslatot tehet az abban foglaltak módosítására,

2.3.5. ellenőrzi az előirányzat-felhasználási ütemterv szerinti gazdálkodást,

2.3.6. javaslatot tehet a likviditási helyzet javítására,

2.3.7. ellenőrzi az adóztatási tevékenységet, különös tekintettel az adókintlévőségek behajtására,

2.3.8. részt vesz az önkormányzati beruházásokkal kapcsolatos döntés előkészítésben,

2.3.9. ellenőrzi a beruházások végrehajtását,

2.3.10. ellenőrzi a végrehajtott leltározások valódiságát, szabályszerűségét,

2.3.11. az önkormányzat pénzügyi-gazdálkodási területet érintő rendeletei tárgyában javaslatokat tehet.

2.3.12. polgármester illetménynövekedésére javaslatot tehet

A bizottság saját maga határozza meg működésének részletes szabályait.

7. melléklet7

A Görbeháza Község Önkormányzata alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolása a Rendelet 50. § (4) bekezdéséhez

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

013320

Köztemető-fenntartás és-működtetés

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

013390

Egyéb kiegészítő szolgáltatások

041232

Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

041237

Közfoglalkoztatási mintaprogram

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

047120

Piac üzemeltetése

047410

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek

052080

Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése

062020

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

063080

Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

064010

Közvilágítás

066010

Zöldterület-kezelés

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

072112

Háziorvosi ügyeleti ellátás

074031

Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

074032

Ifjúság- egészségügyi gondozás

074040

Fertőző megbetegedések megelőzése, járványügyi ellátás

081030

Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

081045

Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatása

081071

Üdülői szálláshely-szolgáltatás és étkeztetés

082044

Könyvtári szolgáltatások

082091

Közművelődés- közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

096015

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

101270

Fogyatékossággal élők társadalmi integrációját és életminőségét segítő programok, támogatások

104035

Gyermekétkeztetés bölcsődében, fogyatékosok nappali intézményében

104037

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

106020

Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

1

A 34. § (7) bekezdés a) pontja a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 45. § (7) bekezdése a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.

5

A 4. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdés - 3. mellékletével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Görbeháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.