Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016 (II.11.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeleti térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2016. 02. 12

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk 1. bekezdés a) pontja, valamint a (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, valamint a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXVIII. törvény 7. §. (3) bekezdésében, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. §. (1) bekezdés b) pontjában foglaltak figyelembe vételével, az alábbiakat rendeli el:

1.§


(1) Báránd Község Önkormányzata a község közigazgatási területén közterület-felügyeleti térfigyelő rendszert működtet.

(2) A közterület-felügyeleti térfigyelő rendszer azon – az Önkormányzat tulajdonát képező – műszaki eszközök összessége, melyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.

2.§


A közterület-felügyeleti térfigyelő rendszer célja:


  1. a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása
  2. a megfigyelt közterületen található vagyon megóvása, felügyelete
  3. a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a polgárőrség és a rendőrség közötti együttműködés elősegítése
  4. a lakosság biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása

3.§


Az Önkormányzat a közterület-felügyeleti térfigyelő rendszer kezelésére a Polgárőr Egyesülettel köt együttműködési megállapodást.

4.§


A Polgárőr Egyesület a közterület-felügyeleti térfigyelő rendszer kezelésére, a felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag a közterület-felülgyeletről szóló törvényben és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben meghatározottak szerint jogosult.

5.§


A közterület-felülgyeleti térfigyelő rendszer működtetésének költségeit az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

6.§


A kamerák helyét és a kamerával megfigyelt közterületek meghatározását az 1. számú melléklet, a térfigyelő-rendszer működésével kapcsolatos adatvédelmi szabályzatot a 2. számú melléklet tartalmazza.

7. §


(1) Ez a rendelet 2016. február 12. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Báránd Községi Önkormányzat Képviselőtestületének a közterület-felügyeleti feladatok Bárándi Közös Önkormányzati Hivatalon belül, közterület felügyelővel történő ellátásáról szóló 3/2016.(II.01.) önkormányzati rendelete.

(3) Jelenrendeletet a jegyző a helyben szokásos módon hirdeti ki.


Báránd, 2016. február 11.


                 

    Dr. Kovács Miklós                                                                        Dr. Kiss Gyula

                    polgármester                                                                                   jegyző