Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019.(II.1.) Önkormányzati Rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 02. 02- 2021. 11. 30

Földes Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019.(II.1.) Önkormányzati Rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.02.02.

Földes Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Földesi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való egyeztetést követően a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Földes Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján határozza meg az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén

a) a helyi közművelődési alapszolgáltatás megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,

b) önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre,

c) a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira amennyiben részt vesznek a közművelődési alapszolgáltatások biztosításában,

d) a közművelődési szolgáltatás igénybevevőkre.

3. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

3. § A közművelődési tevékenységet a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembe vételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása

4. A közművelődési feladatellátás formája, módja, mértéke

4. § (1) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében

a) közművelődési intézményt működtet,

b) a Kultv. 79. §-a alapján közművelődési megállapodást köthet.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa alapított és fenntartott, költségvetési szervként működő Karácsony Sándor Közösségi Ház (a továbbiakban: intézmény) útján biztosítja. Az intézmény székhelye: 4177 Földes, Karácsony S. tér 6.

(3) Az önkormányzat a közművelődési intézménye által el nem látott közművelődési feladatok biztosítására a Kultv. követelményeinek megfelelő szervezettel közművelődési megállapodást köthet, melynek tartalmát a Kultv. 79. §-a rögzíti.

5. § Az önkormányzat biztosítja az intézmény által ellátott közművelődési feladatok ellátásához, működtetéséhez a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi, és tárgyi feltételeket. Az önkormányzat a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészei Iskola fenntartójával, azaz az intézmény székhelyéül szolgáló ingatlan vagyonkezelőjével kötött vagyonkezelési megállapodás alapján a vagyonkezelő az intézmény részére biztosítja a vagyonkezelési szerződésben rögzített közös használatú helyiségek térítésmentes használatát közművelődési feladatai ellátásához.

6. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) a településen működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) az egyházi szervezetekkel,

c) a Földesi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal,

d) az oktatási, nevelési intézményekkel,

e) közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és fővárosi szervekkel, szervezetekkel, intézményekkel.

5. Közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

7. § (1) A Kultv. és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Földes Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat a közművelődési intézmények törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az önkormányzat intézményének szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók, a munkaterv és a mellékleté képező szolgáltatási terv, és szakértői vélemények alapján látja el.

(4) Az intézmény, valamint a közművelődési megállapodásban részt vevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év március 1. napjáig kötelesek beszámolni a képviselő-testületnek az előző évben végzett tevékenységükről.

6. Közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrásait képezi a saját bevételek, a központi költségvetésből származó támogatások és pályázati forrásból származó pénzösszegek.

(2) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatás finanszírozását a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket a helyi önszerveződő közösségek támogatásának rendjéről szóló helyi önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően.

7. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 22/2009. (X.30.) önkormányzati rendelet.