Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015(IX.25.) önkormányzati rendelete

A szociálisan rászoruló lakosok tűzifában való részesítéséről.

Hatályos: 2015. 10. 01- 2016. 03. 29

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

                                                                                                                   

1. §


(1) A Magyar Állam által, Nagyréde Községi Önkormányzat részére juttatott, szociális rászorultság alapján a lakosság részére szétosztandó tűzifában az részesülhet, aki kérelem benyújtásának időpontjában a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a) aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c)  - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására  - települési támogatásra jogosult.


(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazottakon túl szociális célú tűzifában részesülhet a gyermekek védeleméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben megfogalmazottakon túl, amennyiben a Magyar Állam által biztosított mennyiségi keret lehetővé teszi, szociális célú tűzifában részesülhet a gyermekek védeleméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, vagy a 3 vagy több gyermeket nevelő család.


(4) Szociális célú tűzifa támogatás annak a kérelmezőnek állapítható meg, aki rendelkezik olyan fűtési rendszerrel, amely alkalmas a tűzifa eltüzelésére.


(5) Abban az esetben, ha egy lakcímen több személy él, akkor csak egy kérelmezőnek állapítható meg szociális célú tűzifa támogatás.


(6) A szociális célú tűzifában részesülő személy, család a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját maga használhatja fel, ha ezt megszegi, jogosulatlanul felvett támogatásnak minősül.


2. §


(1) A kérelmeket az 1. melléklet szerinti kérelem nyomtatványon  a Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani. A szociális célú tűzifa 2016. február 16-ig kerül kiosztásra.


(2) A kérelmek elbírálása ügyében Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hatáskört a Humán-Erőforrás Bizottságra ruházza át.


(3) A kérelmek elbírálása a Magyar Állam által biztosított mennyiségi keret erejéig történik.


(4) A támogatás mértéke háztartásonként 1 m3 tűzifánál kevesebb nem lehet.


(5)  Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa kerülhet kiosztásra.


3. §


(1) A szociális célú tűzifa állami támogatáson felüli vételár, valamint a házhoz szállítás költségeinek megfizetését Nagyréde Községi Önkormányzat vállalja.


(2) Nagyréde Községi Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


4. §


Ez a rendelet 2015. október 1-jén lép hatályba és 2016. március 31-én hatályát veszti.



Nagyréde, 2015. szeptember 24.






           Siposné Fodor Judit                                              dr. Bálint Edina Ida

                polgármester                                                              jegyző











        






Mellékletek