Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2015(XI.20.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2022. 12. 31

Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2015(XI.20.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

2016.01.01.

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. Az adó alapja, mértéke

1. § (1) Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400,- Ft.

(3) Az adót az adóbeszedésre kötelezett állapítja meg.

2. Adómentesség, adókedvezmény

2. § A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-ában foglaltakon kívül mentes az idegenforgalmi adó alól:

a) aki a Képviselő-testület hivatalos meghívására tartózkodik a község területén,

b) a településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező őstermelő által foglalkoztatott, az Önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély.

3. Nyilvántartás, ellenőrzés

3. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett szálláshely az általa beszedett adóról, az adó alapjának, a mentesség jogcímének, az adó összegének megállapítására alkalmas nyilvántartás (vendégkönyv) vezetésére kötelezett.

(2) Életkor miatti (18. életévét be nem töltött) adómentesség esetében a szálláshelyen vezetett nyilvántartásba (vendégkönyvbe) a születési dátum bejegyzésével és a vendég saját (vagy szülői) aláírásával ellátva.

(3) Munkavégzés miatti mentesség esetén a munkáltató által kiadott igazolásnak tartalmaznia kell a vendég (alkalmazott) nevét, érkezés-távozás napjait, az adómentesség jogcímét, a munkáltató adatait.

(4) Az ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén az adóbeszedésre kötelezettnek olyan nyilvántartást kell vezetnie, hogy az adó alapjának, az adó összegének és a mentesség jogcímének megállapítására, ellenőrzésére alkalmas legyen.

4. § Idegenforgalmi adó beszedése az év bármely napján, a helyszínen rendszeresen ellenőrizhető. A beszedésre kötelezett, a Jegyző és az általa kiadott, az idegenforgalmi adó ellenőrzéséről szóló megbízólevéllel rendelkező személyek számára köteles biztosítani a területre illetve épületbe való bejutást reggel 8-tól este 20 óráig.

4. Záró rendelkezések

5. § (1) Jelen rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 6/2014. (XII. 02.) önkormányzati rendelete.