Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2016(XI.30.) önkormányzati rendelete

A települési adóról.

Hatályos: 2018. 02. 28- 2018. 02. 27

Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1.§

      Nagyréde Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete települési adót vezet be.



2. §

(1) A rendelet személyi hatálya Nagyréde közigazgatási területén lévő épületekben életvitelszerűen tartózkodó természetes személyekre, valamint a települési adó beszedésére kötelezettekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya nem terjed ki azon természetes személyre, aki Nagyréde közigazgatási területen lévő épület

a) tulajdonosaként,

b) haszonélvezőjeként,

c) özvegyi jog jogosultjaként

d) vagyonkezelőjeként

e) önkormányzati lakás bérlőjeként vagy

f) az a)-e) pontban foglaltak hozzátartozójaként él életvitelszerűen, valamint

g) arra a természetes személyre sem, aki Nagyréde közigazgatási területén lévő szálláshely lakója.



3. §

A rendelet tárgyi hatálya a rendelet hatálya alá tartozó természetes személyek Nagyréde közigazgatási területén való életvitelszerű tartózkodására terjed ki

                                          



2. Értelmező rendelkezések

4. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. Épület: a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 5. pontjában foglaltak.
  2. Szálláshely: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 22. pontjában foglaltak.
  1. Életvitelszerű tartózkodás: a természetes személy akkor tartózkodik életvitelszerűen az épületben, ha az számára ténylegesen életvitelszerű lakóhelyéül szolgál, onnan szervezi életét, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket (alvás, evés, tisztálkodás stb.) és közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán.
  2. Vélelmezett életvitelszerű tartózkodás: az Önkormányzat illetékességi területén lakcímet létesítő személy lakcímen tartózkodását ellenkező bizonyításig életvitelszerű ott lakásnak kell tekinteni függetlenül attól, hogy más település közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási helyet létesít vagy amennyiben adóhatósági eljárás, ellenőrzés során a lakó- vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező természetes személy életvitelszerű tartózkodása az épületben megállapítást nyer.
  3. Lakcím: a természetes személy lakcímnyilvántartásban szereplő lakóhelye, ill. tartózkodási helye.
  4. Megkezdett napok száma: azon napok, melyen a természetes személynek az adott épületben a lakcíme fennáll, beleértve a lakcím létesítésének és megszüntetésének napját is.
  5. Megkezdett nap: az a nap, amelyen a lakcím az adott címen fennáll, ill. adóellenőrzés során megállapított életvitelszerű tartózkodás esetében az a nap, amelyen az adóellenőrzésre sor kerül.
  6. Adóbeszedésre kötelezett: az a természetes vagy jogi személy, aki az épülettel rendelkezni jogosult (tulajdonos, haszonélvező, özvegyi jog jogosultja, vagyonkezelő)
  7. Hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pontjában foglalt személyek.
  8. Egyszerűsített foglalkoztatás: az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény 1. §-ban foglaltak.
  9. Rendszeres pénzellátás: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.  évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontjában foglalt ellátásban részesülők.


3. Az adó alanya

5. §

Az adó alanya az a természetes személy, aki az Önkormányzat illetékességi területén lévő épületben életvitelszerűen tartózkodik.



4. Az adó alapja

6. §

Az adó alapja azon megkezdett napok száma, amely napokon az adófizetésre kötelezett természetes személy életvitelszerű tartózkodása Nagyréde közigazgatási területén lévő épületben fennáll. 

5. Az adó mértéke

7. §

Az adó mértéke a 6. §-ban meghatározott adóalap után 450 Ft/nap összeg. 


6. Adómentesség

8. §

(1) Mentes a települési adó alól a feltétel fennállásának időtartamára az a természetes személy, aki:

  1. nem töltötte be a 18. életévét,
  2. középiskola vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanulója,
  3. egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott,
  4. teljes vagy részmunkaidős munkaviszonnyal rendelkezik,
  5. rendszeres pénzellátásban részesül.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt mentességi okokat igazolni kell az alábbiak szerint:

  1. az (1) bekezdés a) pontja esetében születési anyakönyvi kivonattal, személyazonosító okmánnyal vagy útlevéllel,  
  2. az (1) bekezdés b) pontja esetében iskolalátogatási igazolással,
  3. az (1) bekezdés c) pontja esetében az egyszerűsített foglalkoztatás NAV felé történő bejelentésével, egyszerűsített munkaszerződéssel, a munkáltató vagy a NAV által kiállított igazolással,
  4. az (1) bekezdés d) pontja esetében munkaszerződéssel, kinevezéssel, munkáltatói vagy NAV igazolással,
  5. az (1) bekezdés e) pontja esetében a pénzellátást megállapító határozattal vagy annak folyósítását igazoló adott havi igazolással.

(3) A (2) bekezdésben felsorolt iratok közül a közokiratok esetében azok másolatát kell az adóbevalláshoz csatolni.


7. Eljárási szabályok

9. §

(1) A települési adót az épület tulajdonosa, haszonélvezője, özvegyi jog jogosultja, avagy vagyonkezelője, mint adóbeszedésre kötelezett szedi be és fizeti meg. Az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni az adót, ha annak beszedését elmulasztotta.

(2) Az adó beszedésére kötelezettnek a beszedett adóról a Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal adóhatóságához minden tárgyhót követő hónap 15. napjáig, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell adóbevallást benyújtania, és ezzel egyidejűleg az adómentesség feltételeit igazolnia. A bevallási nyomtatványt e rendelet 1.  melléklete tartalmazza.

(3) Az adóbeszedésre kötelezett az adót minden hó 15. napjáig az Önkormányzat települési adó alszámlájára köteles befizetni.

(4) Az adó beszedésére kötelezett naprakész nyilvántartást vezet az adóalanyok bejelentkezésének és tartózkodásának tényéről. E nyilvántartásnak tartalmaznia kell az adóbeszedésre kötelezett adatait (nevét, lakcímét, adóazonosító számát, és az épület címét), valamint az adóalany adatait (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, személyi igazolványának, útlevelének vagy egyéb, személyazonosságát igazoló okmányának nevét, számát, és a tartózkodás jogcímét). Tartalmaznia kell továbbá az adóalany tartózkodási idejének vagy a lakcímlétesítésének kezdetét és végét, a beszedett települési adó összegét, az adó alóli mentességének jogcímét, ez utóbbi esetben az adóalany vagy törvényes képviselőjének aláírását.

(5) Az adóbeszedésre kötelezett adóellenőrzéskor köteles az adóhatóság részére rendelkezésre bocsátani az (4) bekezdésben előírt nyilvántartást.

(6) Az adóhatóság jogosult az (1) - (5) bekezdésében foglalt kötelezettség teljesítését ellenőrizni, és ennek érdekében az épületbe bemenni.

(7) Nagyréde közigazgatási területén lakcímet létesítő személy életvitelszerű lakcímen tartózkodását vélelmezni kell.

8. Záró rendelkezések

10. §

(1) Ez a rendelet 2017. január 1-én lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók. 


      Nagyréde, 2016. november 29.


                      Siposné Fodor Judit                                       dr. Bálint Edina Ida

       polgármester

jegyző



Mellékletek