Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016(IV.27.) önkormányzati rendelete

A helyi értékek védelméről

Hatályos: 2016. 04. 28- 2017. 12. 13

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§ (3) bekezdésében és a 62.§ (6) bekezdésében  kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdés a) pont aa) pontjában és a 29.§ (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


I.  Fejezet


1. Általános rendelkezések

1.1.A helyi védelem tárgya, feladata


1.      §


(1) A helyi védelem tárgyát képezi mindaz az érték, amelyet a jóváhagyott rendezési terv, illetve a település Képviselő-testületének határozata településtörténeti, helyi építészeti, néprajzi vagy régészeti értéke miatt védendőnek minősít.


(2) Helyi védelem fajtáit az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet (továbbiakban: FVM rendelet) 2. §-a tartalmazza.


(3) A helyi védelem feladata:

a)      a helyi értékek körének számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal való megismertetése,

b)      a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.

2.      §


Jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza a helyi védelem alatt álló értékek jegyzékét.



1.2.A helyi védelem irányítása és szervezése


3. §


(1) A helyi védelem irányítását a mindenkori települési jegyző végzi. A helyi védelmi munkához kérni kell a helyi társadalmi és szakmai szervezetek, egyesületek és az érintett tulajdonosok közreműködő segítségét.


(2) A védelemmel érintett területre, épületre, vagy építményre bármilyen építési, bontási, bővítési, illetve átalakítási, növényekre – a pótlás kötelezettsége mellett – vágási engedély csak a települési jegyző előzetes hozzájárulásával adható.



II. Fejezet


1.      A helyi védettség keletkezése és megszűnése

4. §


(1)Védetté nyilvánításról és annak megszüntetéséről a település Képviselő-testülete a települési jegyző javaslatára dönt.



(2)      Védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésre bármely természetes vagy jogi személy javaslatot tehet a települési jegyzőnél, aki azt véleményével együtt a Képviselő-testület elé terjeszti.


(3) A javaslatban szerepeltetni kell:

a)      a védendő érték megnevezését,

b)      a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület-, illetve telekrész)

c)      a védendő érték rövid leírását (ha lehetséges, dokumentálását, pl. irodalom, fotók),

d)     a kezdeményezés indoklását.


(4) Amennyiben a javaslat hiánypótlásra szorul, és azt az erre vonatkozó felhívás ellenére 15 munkanapon belül a javaslattevő nem egészítik ki, a javaslat nem kerül megvizsgálásra, melyről javaslattevőt értesíteni kell.


(5) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a)      a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül,

b)      a védett terület, illetve érték, a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette,

c)      a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg,

d)     a védett érték magasabb (műemléki) védettséget kap.


(6)A védettség megszüntetésére irányuló eljárásban a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.


(7)Védetté nyilvánításra, illetve a védettség megszüntetésére a Képviselő-testület döntése alapján a települési jegyző írásban értesíti:


a)a védelemmel, vagy a védelem megszüntetésével érintett ingatlan valamennyi tulajdonosát,

b)haszonélvezőjét,

c)használóját,

d)a javaslattevőt.


(8)A használó értesítése a tulajdonos útján történik.


(9)   A helyi védelem alá vonás az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztethető (az alábbi módon: Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testületének …/2016.(….) önkormányzati rendelete alapján helyi védelem alá vont érték.), melyről az ingatlan tulajdonosát előzetesen írásban értesíteni kell.


(10)A település igazgatási területére készítendő valamennyi új rendezési tervnek és a meglévő felülvizsgálatának rendelkezniük kell építészeti értékvizsgálattal és tájrendezési munkarésszel, amely megalapozhatja a védetté nyilvánításra és annak törlésére vonatkozó döntést.


(11) Ha egy helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a műemléki védetté nyilvánítással egyidejűleg a helyi védelem megszűnik.



2.A helyi védelem alatt álló építmények, építményrészek bővítése, átalakítása, bontása, a növényzetek vágása, pótlása


5. §


(1) Általános előírások:

a) A helyileg védett építészeti értékeket rendeltetésüknek megfelelően kell használni, törekedni kell az eredeti (vagy ahhoz közelálló) rendeltetésnek megfelelő használatára, ha ez nem lehetséges, közcélú hasznosításra.

b) A helyi védelem körébe tartozó épületeken, építményeken, épületrészeken külső, vagy belső felújítási, átalakítási, bővítési, bontási munkát, továbbá olyan beavatkozást, mely az épület megjelenésére bármilyen hatással van, csak a közös önkormányzati hivatal jegyzőjének előzetes engedélyével szabad végezni.

c) A védett területhez tartozó közterületen utcabútort, épületet, építményt, hirdető-berendezést, burkolatot elhelyezni és fák, cserjék ültetését csak a közös önkormányzati hivatal jegyzőjének előzetes engedélyével szabad.


(2) Védett építményekre vonatkozó előírások:

a) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben meg kell őrizni.

b) Törekedni kell a homlokzati nyílásrend és a nyílások osztásának megtartására. Ezek változtatása csak megfelelő tervezői alátámasztással lehetséges, amit előzetesen egyeztetni kell a települési jegyzővel.

c) A meglévő homlokzati tagozatok megtartandók, vagy további hiteles dokumentumok alapján eredeti formájukban visszaállítandók.

d) A homlokzat burkolatai az eredeti állapotra, vagy annak hatását keltve, korszerű anyagok felhasználásával cserélhetők.

e) A védett épületekben belső átalakítási, korszerűsítési, felújítási munkák végezhetők az eredeti szerkezet, a belső értékek és az eredeti használat tiszteletben tartásával.

f) Védett épület csak a védettség törlése után bontható le. A bontás előtt az épület tulajdonosának kötelessége az épület felmérési és fotódokumentációjának elkészítése.


(3) A védett területet a Rendezési terv jelöli, melyen található épületek, építmények, illetve azok részeinek felújítása, átépítése, korszerűsítése a következők szerint történhet:

a) külső nyílászáró szerkezetek a kor műszaki színvonalának (hő-technikai, esztétikai, anyaghasználati követelményeknek) megfelelően cserélhetők.

b) Eredeti külső falnyílások formája, kialakítása nem változhat. Fedett, nyitott terasz zárttá (pl. télikertté) alakítása csak az eredeti szerkezeti részek sérülése nélkül, osztás nélküli, egységes megjelenésű üvegfallal történhet.

c) A nyílászárókon alkalmazott redőnyöket más, az eredeti homlokzatot nem befolyásoló árnyékoló szerkezetekkel kell / lehet helyettesíteni.


(4)Védett képzőművészeti alkotásokra és emléktáblákra vonatkozó szabályozás:

Védett képzőművészeti alkotások és emléktáblák az eredeti állapotnak megfelelő formában, anyaghasználattal a felállítási helyükön tartandók fenn.


3.Védett értékek fenntartása, hasznosítása


6. §


(1) A védett értékek jó karbantartása, állapotuk megóvása a tulajdonos kötelezettsége. A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére, és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e vagy sem.


(2) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését a rendeltetésüknek megfelelő használattal kell biztosítani.


(3)Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vezetne, úgy e használatot a település jegyzője korlátozza, illetve megtiltja.


4.      A védett épületek fenntartása és annak támogatása


7. §


Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a védett épületek és épületrészek megfelelő színvonalú fenntartásához és megjelenéséhez a tulajdonosokat anyagi támogatásban részesítheti önkormányzati költségvetésben meghatározott keret alapján.




5.A helyi védett értékek nyilvántartása


8. §


(1) A helyi védelem alatt álló értékekről a település jegyzője nyilvántartást vezet.


(2) A nyilvántartás az FVM rendelet 8. §-ában foglaltakon túl tartalmazza a védett érték:


a)   megnevezését,

b)   területhatárát (utca, tér, közterület),

c)    a tulajdonos, kezelő, használó nevét, címét,

d) a védelem elrendelésére vonatkozó Képviselő-testületi előterjesztés és döntés másolatát, e) térképmásolatot,

f) a védett értéket érintő beavatkozások (pl. felújítás időpontja) jegyzékét,

g) hatósági intézkedések jegyzékét (iktatószámát).


(3) A nyilvántartást közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján, hogy azt bárki megtekinthesse.


III. Fejezet


1. Záró rendelkezések


9. §


E rendelet 2016. április 28. napján lép hatályba.



Nagyréde, 2016. április 26.






                         Siposné Fodor Judit

      polgármester


dr. Bálint Edina Ida

                                jegyző

 




















Mellékletek