Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (III. 29.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és igénybevételéről szóló 5/2007. (III.01.) önkormányzati rendelet módosítása

Hatályos: 2019. 05. 01- 2019. 05. 01

Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és igénybevételéről szóló 5/2007. (III.01.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 1. §-a helyében az alábbi rendelkezés lép:


1.§       A rendelet hatálya kiterjed Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában álló szolgálati lakásokra, az „Esély Otthon Pályázat” útján felújított lakásokra, valamint az Önkormányzat tulajdonában álló üzlethelyiségekre.



2.§


A rendelet 2.§ (1) – (3) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(1) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában nincs szociális alapon bérbeadható lakás.

(2)Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat és intézményei szakember ellátására tekintettel az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokat az Önkormányzat intézményeinél foglalkoztatottak (közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban), illetve szerződéses jogviszonyban álló személyek elhelyezésére biztosítja.

(3)Szakember elhelyezés céljából lakást bére adni a Képviselő-testület határozata alapján lehet.



3.§


A rendelet 3.§ (1) – (3) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló szolgálati lakásokkal Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendelkezik, a bérlőkijelölésről határozatban dönt.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló, az „Esély Otthon Pályázat” kapcsán felújításra került és 5 éves fenntartási idővel rendelkező lakásokkal Nagyréde Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága rendelkezik, a bérlőkijelölésről határozatban dönt.

(3) A szolgálati lakás címét és a bérleti díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Az „Esély Otthon Pályázat” kapcsán felújításra került lakások címét a rendelet 2. melléklete, bérbeadásának feltételeit pedig a pályázati kiírás tartalmazza.



4.§


A rendelet 4.§ (1)  bek. b.) pontjában szereplő „polgármesteri hivatal ügyintézői” szövegrész helyében a „Nagyrédei Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézői”  szövegrész lép.


5.§


A rendelet 4.§ (1)  bek. c.) pontjában szereplő „háziorvos (vállalkozási szerződés esetében is)” szövegrész helyében a „háziorvos, fogorvos, védőnő (feladatellátási  szerződés esetében is)”  szövegrész lép.


6.§


A rendelet 4.§ (5) bekezdésébe az alábbi rendelkezés lép:


(5) A bérleti szerződések megkötésére mind lakások, mind üzlethelyiségek esetében Nagyréde Nagyközség Önkormányzata polgármestere jogosult.


7.§



A rendelet 5.§ (3) bekezdésében szereplő „Nagyréde község” szövegrész helyében a „Nagyréde Nagyközség” szövegrész lép.


8.§


A rendelet 14.§ (1) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(1) A szolgálati lakások bérleti díját a Képviselő-testület évente felülvizsgálja és azokat módosíthatja.



9.§


A rendelet 16.§-a  helyében, illetve a hozzá tartozó cím helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Üzlethelyiségekre vonatkozó eltérő rendelkezések


(1)       Az önkormányzat tulajdonában lévő, nem lakás céljára szolgáló üzlethelyiségeket és a bérleti díját a rendelet 3.  melléklete tartalmazza.

(2) A 16. § (1) bekezdésben foglalt üzlethelyiségekre a bérbeadó, azaz az Önkormányzat - az egészségügyi szolgáltatók kivételével – határozott időtartamú, legfeljebb 5 évre szóló bérleti szerződés is köthet.

(3) A megüresedett, vagy újonnan létesült üzlethelyiség esetén az igénylő bérleti jog biztosítása céljából kérelemmel fordulhat Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testületéhez.

(4)Mentesülnek a bérleti díj fizetése alól az alábbi egészségügyi szolgáltatók:

a) I. számú háziorvosi körzet háziorvosa a Nagyréde, Fő út 17. sz. alatti orvosi rendelő és kiszolgáló helyiségei után.

b) II. számú háziorvosi körzet háziorvosa a Nagyréde, Fő út 17. sz. alatti orvosi rendelő és kiszolgáló helyiségei után.

c) A nagyrédei  fogorvosi praxis területi fogorvosa a Nagyréde, Fő út 17. szám alatti fogászati rendelő és kiszolgáló helyiségei után.

d) A nagyrédei védőnői szolgálat területi védőnője a Nagyréde, Fő út 17. szám alatti védőnői szolgálat helyiségei után.

(5)A Nagyréde, Fő út 17. szám alatti gyógyszertárat jelenleg üzemeltető vállalkozás Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 169/2017. (XI.16.) önkormányzati határozata alapján mentesül, illetve részesül bérleti díj kedvezményben.



10.§


A rendelet 17.§ (1) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(1) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testületéhez címzett üzlethelyiség bérleti igénye iránti kérelmet természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet nyújthat be.


11.§


A rendelet 18.§ (1) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(1) Az üzlethelyiség bérleti szerződése megkötésére a lakásbérleti szerződés megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(2) Helyiségbérleti szerződés megkötése előtt a bérlő 2 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót köteles megfizetni.


12.§


A rendelet 19.§ (6) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(6) Az üzlethelyiségeknek a bérleti díját Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete évente felülvizsgálja és azokat módosíthatja.


13. §


A rendelet 20.§ (1) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(1) Amennyiben megüresedik egy szolgálati lakás és arra a rendelet 4.§ (1) bekezdésében foglalt jogosulti körből nincs igény és nem is várható, úgy Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakást kívülálló igénylőnek is bérbe adhatja azzal a feltétellel, hogy ha a hivatkozott jogosulti körből a szolgálati lakás iránt igény támad, köteles a kívülálló igénylő 30 napon belül kiköltözni.


14. §


A rendelet 21.§ (4) bekezdései helyében az alábbi rendelkezés lép:


(4) Nagyréde Nagyközség Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra csak abban az esetben áll fenn vételi jog, ha a Képviselő-testület dönt az elidegenítésükről.


15.§


Hatályát veszti a rendelet 14.§ (6) bekezdése, 17.§ (2) bekezdése, 19. § (7) bekezdése és a 21. § (5) bekezdése.


16.§



(1) A rendelet 1. melléklete helyében jelen rendelet 1. melléklete lép.

(2) A rendelet 2. melléklete helyében jelen rendelet 2. melléklete lép.

(3) A rendelet 3. melléklete helyében jelen rendelet 3. melléklete lép.


17.§


Ez a rendelet 2019. május 01. napján lép hatályba, és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Nagyréde, 2019. március 28.




                        Siposné Fodor Judit

      polgármester


                     dr. Bálint Edina Ida

jegyző