Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vámosgyörk Község településképének védelméről szóló szóló 10/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 01

Vámosgyörk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.01.
Vámosgyörk Község településképének védelméről szóló szóló 10/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tárgy:Vámosgyörk Község településképének védelméről szóló 10 / 2017. (XII. 22.) szóló önkormányzaati rendelet (továbbiakban: TKR) módosításáról
2024. január 1-jén a településkép védelméről szóló 2016. évi törvény módosult (továbbiakban: Tk.tv). A Tk.tv. módosítása alapján a TKR nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését a felsőbb jogszabályokban foglaltaknál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza, valamint a reklámhordozók darabszáma nem írható elő.
A Tk.tv. 16/E § alapján „ A helyi önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése) a településképi rendeletének az e törvény Módtv.4.-gyel megállapított 11/B. § (1a) bekezdése, valamint a Módtv.4.-gyel módosított 12. § (2) bekezdés h) pontjának való megfelelését 2024. január 31-ig köteles biztosítani.”
A TKR 4 fejezete rendelkezik a Reklámok, hirdetőtáblák elhelyezésének általános szabályai-ról vagyis településképi követelményeiről. Ennek felülvizsgálata alapján az I.melléklet szerinti módosítások szükségesek a felsőbb jogszabályi előírásoknak való megfelelés biztosítására.
A településképi rendelet módosításának rendjét a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm.rendelet (Eljr.) 59. § , 62. § és 70. § szabályozza.
Az Eljr. 59. § (2) alapján A településterv, kézikönyv és településképi rendelet készítését és módosítását az önkormányzat képviselő-testületének
a) a készítés vagy módosítás tényét,
b) új beépítésre szánt terület kijelölése esetén az Étv.-ben foglalt követelményeknek való megfelelést,
c) amennyiben indokolt, a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítást és
d) a 7. § (7) bekezdése szerinti feljegyzés elfogadását
együttesen tartalmazó döntése alapozza meg.
70/A. § szerint: Ha a településképi rendelet módosítása – magasabb szintű jogszabályi változás átvezetésére való tekintettel – rendelkezés hatályon kívül helyezése érdekében történik, vagy elírás javítására kerül sor, a 70. § a) pontja szerinti véleményezési szakaszban csak az állami főépítész ad véleményt, a véleményezési szakasz kezdetétől számított 10 napon belül.
A vélemény beérkezését követően a rendelet pontosítandó, módosítandó, és annak megfelelően fogadható el. A hatályba lépését követően az E-TER felületre is feltöltendő a rendelet.
2023. évi C. törvény egyes részeinek 2024. október 1-i hatályba lépésére, melyek következtében újabb rendelet-módosításra lenne szükség. A 230. § (7) bekezdése az alábbiakat mondja ki "E rendelkezés hatálybalépésétől a településképi rendelet reklámok és reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó szabályait nem kell alkalmazni." Annak érdekében, hogy októberben ne kelljen külön a reklám-szabályokat hatályon kívül helyező rendeletet hozni, ezért a most esedékes módosítással egyidejűleg rendelkezünk arról, hogy a reklámokra vonatkozó szabályok október 1-én hatályukat vesztik , vagyis a TKR rendeletünk IV. Fejezete- TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK – REKLÁM-, ÉS HIRDETŐFELÜLETEK - a 18. alcím kivételével - hatályát veszti.
Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.
Vámosgyörk, 2024. 05. 08.
Gedei Zoltán sk.
polgármester
Végső előterjesztői indokolás
2024. január 1-jén a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosult (továbbiakban: Tk.tv). A Tk.tv. módosítása alapján a TKR nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését a felsőbb jogszabályokban foglaltaknál nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza, valamint a reklámhordozók darabszáma nem írható elő.
A Tk.tv. 16/E §. alapján „A helyi önkormányzat képviselő-testülete a településképi rendeletének az e törvény Módtv.4.-gyel megállapított 11/B. § (la) bekezdése, valamint a Módtv.4.-gyel módosított 12. § (2) bekezdés h) pontjának való megfelelését 2024. január 31-ig köteles biztosítani.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP
Vámosgyörk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024 (V.30.) ) önkormányzati rendelete
(A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § alapján)
1. Társadalmi hatások
A rendelet meghozatalának társadalmi hatása nincs.
1. Gazdasági, költségvetési hatások
A rendelet módosítását a hivatal készítette elő, költségvetési hatása nincs.
1. Környezeti hatások
A rendelet meghozatalának környezeti hatása nincs.
1. Egészségi követelmények
Egészségügyi követelmények nincsenek.
1. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A módosítás végrehajtása az új egységes jogalkotási rendszerben kerül feltöltésre. A módosítás egyeztetésével, hatályosításával járó összes adminisztrációs teher a főjegyzőt terheli
6. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A rendelet meghozatala nélkül a felsőbb jogszabályi előírásoknak való megfelelés nem teljesül, mely a Kormányhivatal illetékes irodája részéről törvényességi felügyeleti felhívást vonhat maga után.
7. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek A jogszabály alkalmazásához nincs szükség többlet személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételekre.
Vámosgyörk, 2024. 05. 08.
Gedei Zoltán sk.
polgármester