Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016.(X.28.) önkormányzati rendelete

családok kedvezményes építési telekhez juttatásának feltételeiről

Hatályos: 2016. 10. 29

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016.(X.28.) önkormányzati rendelete

családok kedvezményes építési telekhez juttatásának feltételeiről

2016.10.29.

Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1., valamint 8.a. pontjában kapott felhatalmazás alapján - Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2015 (XI. 08.) önkormányzati rendelete 2. Melléklete I. fejezet 6. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság - Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2015 (XI. 08.) önkormányzati rendelete 2. Melléklete II. fejezet 17. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Turisztikai, Kulturális és Szociális Bizottság véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

I. A rendelet célja

1. § Bélapátfalva Város Önkormányzata családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése, továbbá a városban történő hosszú távú letelepedések elősegítése, illetőleg a település népességmegtartó képességének növelése érdekében Bélapátfalva Város területén kedvezményes árú építési telket biztosít lakás építése céljából a jelen rendeletben meghatározott feltételekkel.

II. A rendelet hatálya

2. § A rendelet tárgyi hatálya az 1. mellékletben felsorolt, önkormányzati tulajdonú telkekre terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya azon nagykorú, jogszerűen és életvitelszerűen Magyarországon tartózkodó és állandó lakóhellyel rendelkező személyekre terjed ki, akik:

a) magyar állampolgárok,

b) az Európa Unió tagállamának valamelyikének állampolgárságával rendelkeznek,

c) harmadik országbeli állampolgárok, akik a bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek,

d) menedékjogról szóló törvényben foglaltak szerint menekültek vagy oltalmazott jogállással rendelkező személyek.

4. § Ezen önkormányzati rendelet (továbbiakban önkormányzati rendelet) kedvezményét házaspárok, élettársak, gyermekeit egyedül nevelő személyek az új lakásba velük/vele együtt költöző egy vagy több gyermek- és/vagy az igénylő/igénylők által vállalt gyermek után igényelhetik.

III. A támogatás formája

5. § Bélapátfalva város területén kedvezményes, 1 Ft/m2 árú építkezési telek biztosítása a kedvezményezettek részére.

IV. A támogatás feltételei

6. § (1) A kérelmezőknek írásban kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy

a) igénybe veszik a családok otthonteremtési kedvezményét az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016.(II.10.) Kormányrendelet (továbbiakban kormányrendelet) alapján,

b) az ingatlan tulajdonjog átruházási szerződésben az eladó részére 10 éves időtartamra vételi jogot alapítanak arra az esetre, ha a vásárolt ingatlanon történő építkezés meghiúsul, valamint az önkormányzati rendelet 14. § 2. pontjában foglalt esetre. Ezen vételi jog az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre kerül. A vételi jogát 1 Ft/m2 áron gyakorolja az önkormányzat.

c) Az ingatlan tulajdonjog átruházási szerződés megkötésétől az építkezési munkálatok megkezdéséig az ingatlan nem idegeníthető el, ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az önkormányzat részére,

d) a gyermekvállalás nem teljesítése esetére a gyermekvállalásra megszabott határidő eredménytelen lejárását követő 30 napon belül a kedvezmény visszatérítéseként – külön felhívás nélkül – megfizetnek az önkormányzat számára

da) egy gyermek meg nem születése esetén a tulajdonba adott ingatlan vagyonkataszter szerinti érték ½ részének megfelelő összeget

db) két gyermek meg nem születése esetén a tulajdonba adott ingatlan vagyonkataszter szerinti értékének megfelelő összeget, kivéve azt az esetet, ha a gyermek(ek) meg nem születése egészségügyi okok miatt következik be.

e) Az igénybevevők egyike legalább középfokú végzettséggel rendelkezik.

(2) A gyermekvállalásra irányadó határidőre a kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.

(3) Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt vételi jog az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre kerül.

7. § Nem részesülhetnek támogatásban azok a kérelmezők

a) akiknek köztartozásuk van Bélapátfalva Város Önkormányzata felé

b) akik a kormányrendelet feltételeinek nem felelnek meg.

V. Eljárási szabályok

8. § A kedvezményes építési telek biztosítása a 2. melléklet szerinti kérelem alapján történik, mely kérelmet a Bélapátfalvai Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) személyesen vagy postai úton lehet benyújtani.

9. § Egy kérelmező csak egy építési telket szerezhet meg, de kérelmében több ingatlant is megjelölhet, melyet a kérelem pozitív elbírálása esetén megvásárolna.

10. § A kérelemhez csatolandó kötelező mellékletek:

a) házaspárok esetén a házassági anyakönyvi kivonat,

b) élettársak esetén jognyilatkozat,

c) gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonata,

d) gyermekvárás esetén szakorvosi igazolás a várandóság meglétéről,

e) igazolt munkahely és állandó jövedelem vonatkozásában,

ea) munkavégzésre irányuló jogviszonyról: munkáltatói igazolás, (30 napnál nem régebbi)

eb) egyéni vállalkozó esetében: NAV jövedelemigazolás, (30 napnál nem régebbi)

ec) gazdasági társaságban betöltött tisztség esetén: társasági szerződés és cégbejegyző végzés másolata, továbbá NAV jövedelemigazolás,

f) családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételére vonatkozó nyilatkozat,

g) teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat a 6. §-ban rögzített feltételek elfogadásáról és vállalásáról,

h) hozzájáruló nyilatkozat a kérelmezők részéről, mely értelmében a Hivatal a döntéséhez szükséges adat, ténybeli ismeret beszerzése céljából más hatóságot megkereshet a közölt adatok vonatkozásában.

11. § A Hivatal a beérkezett kérelmeket megvizsgálja. Amennyiben a kérelem hiányos adattartalommal, illetőleg a szükséges mellékletek nélkül érkezik, a megadott határidő megjelölésével hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt. A felhívásnak tartalmaznia kell a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy ha a hiánypótlásnak nem tesz eleget, úgy a kérelme a rendelkezésre álló adatok alapján kerül elbírálásra.

12. § A Hivatal a beérkezett kérelmeket döntésre előkészíti. Amennyiben a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, a kérelmező által közölt adatokat, tényeket környezettanulmány felvétele során ellenőrizheti.

13. § A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 26. §-a alapján a Hivatal belföldi jogsegély keretében jogosult a döntéséhez szükséges adat, ténybeli ismeret beszerzése céljából más hatóságot megkeresni az ügyfél kérelme és írásbeli hozzájárulása alapján. A Hivatal ügyintézője köteles az ügyfél számára szóbeli tájékoztatást adni a belföldi jogsegély alkalmazásának lehetőségéről.

14. § (1) Amennyiben a Hivatal az eljárás során észleli, hogy a kérelmezők szándékosan hamis tartalmú nyilatkozatot, igazolást terjesztettek elő, úgy a kérelem elutasítására és a kedvezményes árú telek vásárlási lehetőségéből kizárásra tesz javaslatot.

(2) Amennyiben az ingatlan vásárlási szerződés megkötését követően jut az önkormányzat tudomására, hogy a kérelmezők rosszhiszemű magatartás tanúsításával kapták a kedvezményes ingatlant (különös tekintettel a kérelemhez benyújtott hamis tartalmú nyilatkozatokra), a kérelmezőknek meg kell fizetniük a tulajdonukba adott telek értékének megfelelő összeget, valamint az önkormányzat vételi jogát gyakorolhatja.

15. § A benyújtott kérelmekről való döntés a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A minden hónap 5. napjáig, hiánytalanul beérkezett kérelmekről a beadás hónapjában megtartott ülésen kell dönteni. A hiányosan beadott kérelmek tekintetében a beadást követő hónapban dönt a képviselő-testület.

16. § Az elbírálás során előnyt élveznek azon kérelmezők, akik:

a) első lakásingatlanuk megépítése érdekében nyújtották be kérelmüket,

b) Bélapátfalva Városba hosszú távú letelepedés szándékával újonnan beköltöző legalább két gyermekes házaspárok,

c) a kérelem elbírálásakor más kérelmezőknél több gyermeket nevelnek

d) vállalják, hogy gyermekeik a Bélapátfalvai Százszorszép Óvoda és Bölcsőde nevelésében vesznek részt, illetve a gyermekek tankötelezettségüket a Bélapátfalvai Petőfi Sándor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában teljesítik.

17. § Amennyiben ugyanazon ingatlanra több kérelem érkezik, a Hivatal a kérelmezők között egyeztetést folytat le, melynek eredményessége esetén a döntést a kérelmezők megállapodása alapján kell meghozni. Abban az esetben, ha az egyeztetés nem vezet eredményre, a kérelmek a 16. §-ban foglalt szempontok figyelembe vételével bírálandók el. Amennyiben nincs olyan kérelmező, aki a 16. § szerint előnyt élvezne, illetőleg több kérelmezőt is hasonló előny illet, sorsolás útján kell dönteni.

18. § A kérelem kedvező elbírálása esetén a kérelmezőknek az önkormányzattal ingatlan vásárlási szerződést kell kötniük, melynek költsége, valamint a tulajdonjog átvezetésével kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj a kérelmezőket terheli.

19. § Az önkormányzat az e rendelet alapján eladott építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába, az esetlegesen szükséges közművek kiépítése kérelmezők feladata.

20. § (1) A telek tulajdonosok kötelesek a családok otthonteremtési kedvezményének rendelkezéséről szóló dokumentumot annak kiállításától számított 30 napon belül bemutatni az önkormányzatnak.

(2) A vásárolt ingatlanon felépített épület használatba vételi engedélyét a tulajdonosok kötelesek az önkormányzat részére bemutatni annak kiállításától számított 30 napon belül.

VI. Értelmező rendelkezések

21. § E rendelet alkalmazása során:

1. Gyermekvárás: ha a várandósság a kérelem benyújtásának időpontjában orvosi igazolás alapján fennáll.
2. Élettársak: Ptk. 3:86§-a szerint annak minősülnek
3.Gyermekét egyedül nevelő: a kormányrendelet 3. § 2-ban egyedülállóként megnevezett személy.

VII. Záró rendelkezések

22. § Bélapátfalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének jelen 18 /2016 (X. 28.) önkormányzati rendelete a kihirdetését követő napon lép hatályba.