Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 10. 01

Bélapátfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.01.
az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Heves Megyei Kormányhivataltól törvényességi felhívás érkezett az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről szóló 5/2005. (III.22.) önkormányzati rendeletre (továbbiakban: Rendelet). A felhívás kéri a Képviselő-testületet a Rendelet módosítására, kiegészítésére vagy a Rendelet hatályon kívül helyezésére és új rendelet alkotására.
A felhívás szerint a Rendelet bevezető része módosításra szorul, tekintettel arra, hogy abban ne megfelelően került megjelölésre a rendeletalkotásra felhatalmazó jogszabályi rendelkezés, illetve hiányzik a feladatkört megállapító jogszabályhely.
A bevezető részben nem ismételhető meg a rendelet címe és nem tartalmazhat rövidítést. Továbbá a bevezető rész minden esetben az alábbi szófordulattal zárul: „… a következőket rendeli el”. Tehát nem „az alábbi rendeletet alkotja”.
A törvényességi felügyeleti vizsgálat tartalmazza, hogy a Rendelet 21. § (2) bekezdése a bérlő számára olyan egyoldalú kötelezettségvállalást ír elő, amely a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról rendelkező 1993. évi LXXVIII. törvényben (Ltv.) nem szerepel, amikor kimondja, hogy „amennyiben a bérleti szerződés a bérlő halála miatt szűnik meg, és a bérleti jogviszony folytatására jogosult személy nincs, az örökösöknek a lakást kiürített és tiszta állapotban 30 napon belül a bérbeadónak le kell adni.”
A Kúria határozatában kimondta, hogy az Ltv. 2. mellékletében szereplő, önkormányzati jogalkotásra felhatalmazó rendelkezések között „nem található olyan, amely alapján az önkormányzat a bérleti szerződés feltételei között megállapíthatná, hogy a bérlőnek kötelessége a kiürítési kötelezettséget vállalni még akkor sem, ha ez az önkormányzat költségére történik.” „Az önkormányzat nem jogosult arra, hogy rendeletben a lakásbérleti szerződés hatálybalépését nem szereplő feltétel teljesítéséhez kösse.”
A felhívás jelzi, hogy a rendelet nem fedi le az összes, Ltv-ben szereplő szabályozandó tárgykört. Mivel Bélapátfalva város, ezért a Képviselő-testületnek szükséges az Ltv-ben felsorolt kötelezően szabályozandó tárgykörök mindegyikét szabályozni.
Az Ltv. 36. § (2) bekezdése alapján „az önkormányzat tulajdonában lévő helyiség bérbeadásának és a bérbeadó hozzájárulásának a feltételeit az önkormányzati rendelet határozza meg, a helyiségbér mértékét önkormányzati rendelet nem szabályozhatja”.
Továbbá az Ltv. 42. § (1)-(2) bekezdései szerint „a bérlő a helyiség bérleti jogát a bérbeadó hozzájárulásával másra átruházhatja, elcserélheti, vagy a helyiséget albérletbe adhatja. Az erre vonatkozó szerződést írásba kell foglalni. Önkormányzati helyiség esetén a hozzájárulás feltételeit önkormányzati rendeletben kell meghatározni.”
Önkormányzati rendeletben kell meghatározni a törvény alapján elővásárlási joggal érintett lakások és helyiségek, illetve az elővásárlási joggal nem érintett lakások és helyiségek eladásának feltételeit.
A vizsgálat több jogszabály-szerkesztési hibát is feltárt.
Fentiekre tekintettel javasolom a törvényességi felhívásban foglaltak elfogadását és új önkormányzati rendelet alkotását.