ERDŐTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2015.(II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátásokról.

Hatályos: 2015. 07. 20- 2016. 05. 22

Erdőtelek Község Önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva, az Ügyrendi Bizottság véleményezését követően a következőket rendeli el:

I. Fejezet
Általános szabályok


1. §    
(1)    A rendelet hatálya tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.
(2)    Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a polgármester gyakorolja.


2. §    
(1)    Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.
(2)    Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.
(3)    A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.
(4)    Az eljárást:

a)    az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy
b)    hivatalból lehet

megindítani.

(5)    A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani az e rendelet 1. mellékletét képező kérelem nyomtatványon.


3. §    A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.


4. §    A pénzbeli ellátások kifizetése házipénztárból történő kifizetéssel, vagy utalással történik.


5. §    
(1)    A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.
(2)    Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.
(3)    A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.
(4)    A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

II. Fejezet
Pénzbeli szociális ellátások


6. §    Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


7. §    A pénzbeli települési támogatás formái:

a)    eseti települési támogatás:

aa    települési létfenntartási, rendkívüli élethelyzeti támogatás,
ab    települési gyógyszertámogatás,
ac    települési temetési támogatás,
ad    települési támogatás elemi kár elhárításához.

b)    rendszeres települési támogatás:

ba    települési létfenntartási támogatás,
bb    települési gyógyszertámogatás.

1. Települési létfenntartási, rendkívüli élethelyzeti támogatás


8. §    
(1)    Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem haladja meg.
(2)    Rendszeres települési létfenntartási támogatást meg lehet állapítani a 8. § (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túl annak a kérelmezőnek, akinek vagyona a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mértéket nem haladja meg.
(3)    A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.
(4)    A települési létfenntartási támogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.


9. §   


10. §    
(1)    A rendszeres települési létfenntartási támogatás összegét havonként azonos, illetve különböző mértékben is meg lehet állapítani.
(2)    Rendszeres települési létfenntartási támogatást havi rendszerességgel, legfeljebb 6 hónapra lehet megállapítani.
(3)    A rendszeres települési létfenntartási támogatást éven belül csak egyszer lehet megállapítani.


11. §    Jövedelemhatártól függetlenül rendkívüli élethelyzeti támogatásra jogosult a kérelmező, ha

a)    bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul, vagy
b)    nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása.)
c)    hosszas táppénzen volt, kórházi kezelés alatt állt
d)    megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.


12. §    
(1)    A rendkívüli élethelyzeti támogatás kérelméhez csatolni kell a 11. § a-d pontjait igazoló iratokat, a vagyon elleni bűncselekmény tényét a rendőrség által kiállított közokirattal, a kórházi kezelés időtartamáról szóló igazolással, táppénzes állomány időtartamáról kiállított orvosi igazolással, az előre nem látható esemény bekövetkeztét alátámasztó irattal kell igazolni.
(2)    Rendkívüli élethelyzeti támogatást egy naptári évben egy személy maximum két alkalommal kaphat.

2. Települési gyógyszertámogatás


13. §    
(1)    Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.
(2)    A települési gyógyszertámogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.
(3)    A kérelemhez csatolni kell a háziorvos kérelmező nevére kiállított és a kérelmező által szedett gyógyszerek felsorolását, valamint a gyógyszertár által ezen felsorolás alapján kiadott igazolását kérelmező havi rendszeres/eseti gyógyszerköltségéről.
(4)    Az eseti települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet haladéktalanul, a kérelem beérkezését követő 5 napon belül el kell bírálni.


14. §    
(1)    Eseti települési gyógyszertámogatást egy naptári évben maximum két alkalommal lehet megállapítani.
(2)    Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a)    családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem haladja meg.
b)    a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják havi jövedelmének 50 %-át.

(3)    A (2) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat a kérelmező nevére szóló számlákkal kell igazolni.


15. §    
(1)    Rendszeres települési gyógyszertámogatást havi rendszerességgel, legfeljebb 6 hónapra lehet megállapítani.
(2)    Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, ha

a)    családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem haladja meg.
b)    a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják havi jövedelmének 50 %-át.
c)    szakorvos igazolja a gyógyszerkiadások, vagy a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások szükségességét.

(3)    A (2) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat a kérelmező nevére szóló számlákkal kell igazolni.

3. Települési temetési támogatás


16. §    
(1)    A temetési költségekre tekintettel, jövedelemhatártól függetlenül, kérelme alapján települési temetési támogatásra jogosult az a személy, aki a temetési költségeket viseli, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.
(2)    Települési temetési támogatás összege – figyelembe véve a helyben szokásos temetkezési költségeket – a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének
50 %-a.
(3)    A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

4. Települési támogatás elemi kár elhárításához


17. §    
(1)    Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy - ingatlanonként egy személy - akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.
(2)    Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.
(3)    Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.
(4)    El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a)    az elemi kárt szándékosan idézte elő,
b)    az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(5)    A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére, vagy a családja valamely tagjának nevére szóló számlával - elszámoljon.
(6)    Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

III. Fejezet
Természetben nyújtott szociális ellátások


18. §    
(1)    A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat a köztemetést nyújtja.
(2)    A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatnak rögzítenie kell a természetbeni nyújtott ellátás konkrét formáját.
(3)    A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a)    gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, vagy
b)    tankönyv - és tanszervásárlás, vagy
c)    Erzsébet utalvány, vagy
d)    vásárlási utalvány, vagy
e)    anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása, vagy
f)    szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése, vagy
g)    tüzelő vásárlás.

(4)    A (3) bekezdés a), b), f), g) pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, a forgalmazónak, a szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

5. Köztemetés


19. §    
(1)    A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.
(2)    A polgármester különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól mentesítheti azt a kérelmezőt, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át, nem haladja meg.

IV. Fejezet
Szociális alapszolgáltatások


20. §    
(1)    A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében a gondozási központon keresztül a

a)    az étkeztetés,
b)    a házi segítség nyújtást és a
c)    nappali ellátás

szociális alapszolgáltatási formák igénybevételi lehetőségét biztosítja.
(2)    A szolgáltatást nyújtó intézményvezető külön eljárás nélkül köteles ellátást nyújtani

a)    ha azzal meg lehet előzni az érintett személy életveszélyes állapotba kerülését, vagy
b)    az ellátást az (1) bekezdés a), b) pontja esetében rendkívüli időjárási helyzet indokolja.

(3)    A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás megszűnik:

a)    a jogosulatlan igénybevétel esetén, vagy
b)    amennyiben az ellátásról az érintett írásban lemond,

(4)    A szociális törvényben, illetve e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy a szociális törvény és e rendelet megsértésével nyújtott szociális alapszolgáltatást a (3) bekezdés a) pontja szerint meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére. Az ellátás megszüntetését és az esetleges megtérítési kötelezettséget határozatba kell foglalni.


21. §    A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértékét az önkormányzat az Szt. 92. § (2) bekezdés f) pontja alapján rendeletben állapítja meg. A térítési díjakat az önkormányzat külön rendelete tartalmazza.

6. Étkeztetés


22. §    
(1)    Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.
(2)    Az Szt. 62. § (1) bekezdése alkalmazásában szociálisan rászorult személy

a)    a kora miatt, ha betöltötte 62. életévét, vagy
b)    az egészségi állapota miatt, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy
c)    a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy
d)    a szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy
e)    a hajléktalansága miatt, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, és a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.


23. §    
(1)    Az önkormányzat az étkeztetési szolgáltatást a szervezetileg a gondozási központhoz integrált önkormányzati fenntartású konyhán keresztül biztosítja.
(2)    Az önkormányzat az étkeztetést az (1) bekezdésben meghatározott

a)    intézményben igénybe vehető étkezéssel – ide értve a helyben fogyasztást vagy étel elvitelét – vagy
b)    intézményből az étel házhozszállításával

biztosítja.

(3)    Az étkeztetés nyújtásának konkrét módjáról a szolgáltatást megállapító határozatban kell rendelkezni.

7. Házi segítségnyújtás


24. §    Az önkormányzat a házi segítségnyújtási feladatot a gondozási központ intézményi háttérrel látja el.

8. Családsegítés


25. §    Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó jogszabályban a meghatározott feladatait önkormányzati társulás keretében a Dél-Hevesi Szolgáltató és Gyermekjóléti Szolgálat Családsegítő Szolgálatán keresztül látja el.

V. Fejezet
Egyéb rendelkezések


26. §    
(1)    Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott települési támogatást, illetve szociális ellátást meg kell szüntetni. Megtérítésére, visszafizetésére az Szt. 17. § (1)- (3) bekezdéseit kell alkalmazni.
(2)    Az Szt. 17. § (5) bekezdésében foglalt méltányosság alkalmazásánál az e rendelet
8. § (1)-(2) bekezdésében foglaltakat kell figyelembe venni.
(3)    A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


27. §    Az Szt. 58/B. § (2) bekezdése szerinti szociálpolitikai kerekasztal tagjainak minősülnek a törvényben meghatározottakon kívül

a)    a gondozási központ vezetője,
b)    a családsegítő,
c)    a polgármesteri hivatal szociális ügyekben eljáró dolgozói,
d)    a nemzetiségi önkormányzat elnöke,
e)    oktatási intézmények vezetői.

VI. Fejezet
Záró rendelkezések


28. §    E rendelet 2015. március l. napján lép hatályba.


29. §    Hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 3/1997.(II.20.) önkormányzati rendelet.


Erdőtelek, 2015. július 16.
    


                               Forgács Jánosné s.k.                                       Lőcseiné Nagy Mária s.k.
                                     polgármester                                                          jegyző


Záradék: 


A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Erdőtelek, 2015. július 17.
                                                                                                     Lőcseiné Nagy Mária s.k.
                                                                                                                  jegyző