Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X.27.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2023. 02. 24

Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (X.27.) önkormányzati rendelete a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

2023.02.24.

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 92. § (2) bekezdés, valamint a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról a következőket rendeli el

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Gyöngyössolymos Község közigazgatási területén – a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján – lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a községben lakó, az Sztv. 3. § és 7. § (1) bekezdésében szereplő személyekre terjed ki.

2. Hatásköri rendelkezések

2. § (1) A Gyöngyössolymos Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) által, az e rendeletben szabályozottak szerint a szociálisan rászorulok részére meghatározott települési támogatásokra (továbbiakban: támogatás) és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokra (továbbiakban: ellátás) való jogosultságot Gyöngyössolymos Község Polgármestere ( továbbiakban: Polgármester) és a Szociális, Kulturális-, Oktatási- és Sportbizottság ( továbbiakban: Bizottság) átruházott hatáskörében állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat e rendelet keretében az alábbi támogatásokat és ellátásokat biztosítja:

a) a köztemetést,

b) az eseti települési támogatást,

c) a rendkívüli települési támogatást,

d) a szociális étkeztetést,

e) a házi segítségnyújtást.

(3) Az Önkormányzat a családsegítést, a gyermekjóléti szolgáltatásokat és az időskorúak nappali ellátását a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulás Kistérségi Humán Szolgáltató Központ intézmény útján látja el.

3. § (1) A Polgármester dönt a 2. § (1) bekezdés alapján, az e rendeletben szabályozottak szerint a szociálisan rászorulok részére

a) a köztemetésről,

b) a szociális étkeztetésről,

c) a házi segítségnyújtásról.

(2) A Bizottság dönt a 2. § (1) bekezdés alapján, az e rendeletben szabályozottak szerint a szociálisan rászorulók részére

a) az eseti települési támogatásról,

b) a rendkívüli települési támogatásról.

3. A támogatások és ellátások megállapításának, folyósításának, felhasználásának rendje, eljárási rendelkezések

4. § (1) A támogatások és az ellátások pénzbeli vagy természetbeni formában állapítandók meg.

(2) A támogatások és ellátások igénylése – ha önkormányzati rendelet másként nem rendelkezik - kérelemre induló önkormányzati hatósági eljárás. A kérelmet a rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványon, a szociális rászorultság igazolására alkalmas dokumentummal, nyilatkozattal együtt kell benyújtani. Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv az előírt mellékleten túl, egyéb a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(3) A támogatások és ellátások iránti kérelmek az alábbi nyomtatványokon nyújthatók be:

a) 1. melléklet: Köztemetés iránti kérelem

b) 2. melléklet: Eseti települési támogatás iránti kérelem

c) 3. melléklet Rendkívüli települési támogatás iránti kérelem

d) 4. melléklet: Szociális étkeztetés iránti kérelem

e) 5. melléklet: Házi segítségnyújtás iránti kérelem

(4) A támogatások és az ellátások hivatalból történő megállapítására javaslatot tehet a körzeti védőnő, óvoda és iskola vezetője, a háziorvos, családsegítő, gyermekjóléti szolgálat vezetője, a civil szervezet vezetője, a polgármester, a jegyző és a települési képviselő.

5. § A támogatások és ellátások iránti kérelmek személyesen a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatalban ( továbbiakban: Hivatal) , postai úton vagy elektronikusan az e-papír felületén nyújthatók be.

6. § (1) Az 5. §-ban meghatározott kérelmeket érdemi döntés meghozatalára a Hivatal készíti elő.

(2) A támogatások és az ellátások megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók. A házastársak és a közelei hozzátartozók akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.

(3) Egyszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó jövedelem meghatározásakor a saját jogon kapott nyugellátást kell figyelembe venni.

7. § (1) A pénzbeli támogatást bankszámlára történő utalással, postai kiutalással vagy házipénztári kifizetéssel kell folyósítani a határozathozatalt követő 8 napon belül kell folyósítani. Elsődlegesen a megállapított támogatást a kérelmező által megjelölt bankszámlára utalással kell teljesíteni.

(2) Sürgős szükség esetén - ha a támogatott életkörülményei ezt indokolják- a megítélt támogatás házipénztárból a döntéshozatalt követően azonnal kifizethető.

(3) Természetbeni támogatás esetén a támogatást a döntéshozataltól számított 8 napon belül teljesíteni kell.

(4) A 2. § (2) bekezdés d) és e) pontjaiban meghatározott ellátások esetén az ellátás biztosításának kezdő napja- amennyiben az ellátás nyújtásának feltételei fennállnak- a kérelem benyújtásának napja.

8. § A támogatás és ellátás megállapítására irányuló önkormányzati hatósági eljárást meg kell szüntetni, ha az ügyfél a kérelmére indult eljárásban a hiánypótlásra való felhívásnak nem tett eleget, és az erre megállapított határidő meghosszabbítását sem kérte, illetve nyilatkozattételének elmaradása megakadályozta a tényállás tisztázását.

4. A jogosulatlanul igénybe vett támogatások és ellátások megtérítése

9. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott támogatást vagy ellátást meg kell szüntetni, továbbá a támogatást, vagy ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell annak visszafizetésére.

(2) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné a hatáskört gyakorló döntéshozó a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból

a)1 elengedi, ha a kötelezett egyedül élő és havi jövedelme a szociális vetítési alap legkisebb összegének 150 %-t nem haladja meg, vagy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg,

b)2 csökkenti a támogatás vagy ellátás összegének 50 %-ig, ha a kötelezett egyedül élő és havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg, vagy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg,

c)3 részletekben történő megfizetését engedélyezi, ha a kötelezett egyedül élő és havi jövedelme a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg, vagy családjában az egy főre eső havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

II. Fejezet

Az egyes támogatásokra vonatkozó részletes szabályok

5. Köztemetés

10. § (1) A Polgármester a köztemetést az Szt. 48. §-a alapján biztosítja.

(2) Ha az eltemettetésre köteles személyt a Polgármester a köztemetés megtérítésére kötelezi – eltemettetésre köteles személy kérelemre – a Polgármester legfeljebb 12 havi részletfizetést engedélyez, amelyet a köztemetést követő második hónaptól kell megkezdeni és minden hónap 10. napjáig kell befizetni.

(3) Amennyiben a részletfizetésre kötelezett kéthavi törlesztő részlet megfizetését elmulasztja, a megtérítés egy összegben válik esedékessé, amelynek behajtásáról a hatáskörrel rendelkező szerv gondoskodik.

(4) Az eltemettetésről köteles személy a köztemetés költségének megtérítése alól mentesíteni kell:

a) a költségek 50 %-ában, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül álló esetén 200 %-át.

b) a költségek teljes összegében, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum összegét.

6. Eseti települési támogatás

11. § (1) A Bizottság eseti települési támogatás állapít meg az alábbi esetekben:

a) gyógyszerbeszerzéssel járó többletköltségekhez,

b) előrefizetős áramfogyasztást, gázfogyasztást mérő készülék felszereléséhez,

c) téli tüzelő beszerzéséhez,

d) a Gyámhatóság által nevelésben vett gyermek családjával való kapcsolattartásához a kapcsolattartásra jogosult szülő részére,

e) regisztrált munkanélküliek esetén a jövedelem esti kiegészítésére,

f) iskolakezdési kiadások csökkentésére.

(2) Az (1) bekezdés szerint esetekben eseti települési támogatás kell megállapítani meg annak a személynek,

a)4 akinek az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,

b)5 aki családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át.

(3) Az eseti települési támogatás összege egyedül álló személy esetén és családonként sem haladhatja meg évente a 60.000.-Ft-ot, függetlenül attól, hogy a családból évente hány családtag nyújtja be a kérelmet.

7. Rendkívüli települési támogatás

12. § (1) A Bizottság a létfenntartást, az egészséget, a lakhatását, azonnal veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy részére rendkívüli települési támogatást nyújt az alábbi esetekben:

a) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

b) a gyermek fogadásának előkészítéséhez, az egy év alatti gyermekek egészséges fejlődésének biztosításához – vitaminok, tápszer pótlásához –,

c) a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül diagnosztizált súlyos betegség esetében a gyógyítással, kórházi tartózkodással járó többletköltségekhez,

d) önhibán kívüli munkahely elvesztése esetén a váratlanul jött és tartós jövedelemkiesés enyhítésére, a munkahely elvesztését követő 1 hónapon belül,

e) elemi kár bekövetkezte esetén a kár enyhítésére.

(2) Az (1) bekezdés szerint esetekben rendkívüli települési támogatás kell megállapítani annak a személynek,

a)6 akinek az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 450%-át,

b)7 aki családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át.

(3) A rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként 100.000 Ft-ig terjedhet.

III. Fejezet

Az egyes ellátásokra vonatkozó részletes szabályok

8. Szociális étkeztetésre való jogosultság

13. § (1)8 A Polgármester szociális étkeztetés keretében, az önkormányzati konyha, mint főzőhely által előállított ebéd útján, legalább napi egyszeri meleg ételt biztosít azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik azt önmaguk részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az ellátást a 3231 Gyöngyössolymos, Szabadság út 164. szám alatti főzőkonyháról lehet elvinni, illetőleg az Önkormányzata – külön rendeletben foglalt feltételek fennállta esetén – biztosítja az ebéd elszállítását az ellátott lakcímére.

(3) Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt,

a) aki nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, vagy

b) egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége vagy

c) hajléktalansága miatt étkezéséről nem képes más módon gondoskodni.

(4) A szociális rászorultság feltételeinek fennállását a 13. § (3) bekezdés b) pontja esetén háziorvosi javaslattal kell igazolni.

(5) Nem részesülhet szociális étkeztetésben aki:

a) után ápolási díjat állapítottak meg,

b) ápolási díjban részesül,

c) érvényes tartási, öröklési vagy életjáradéki szerződéssel rendelkezik.

(6) Az intézményi térítési díj mértékét az Önkormányzat évente külön rendeletben határozza meg.

(7) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben, készpénzben megfizetni havonta utólag, a számla kiállítását követő 8. napon belül.

9. Házi segítségnyújtás

14. § (1) A Polgármester az Önkormányzat által alkalmazott gondozónő útján biztosítja a házi segítségnyújtáson belül a személyi gondoskodást és a szociális segítségnyújtást.

(2) A házi segítségnyújtás módját, formáját, gyakoriságát, feltételeit a Polgármester az ellátás igénybe vételére irányuló megállapodásban rögzíti.

(3) Az intézményi térítési díj mértékét az Önkormányzat évente külön rendeletben határozza meg.

(4) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben, készpénzben megfizetni havonta utólag, a számla kiállítását követő 8. napon belül.

IV. Fejezet

Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal

10. Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai, feladata

15. § (1) Az Önkormányzat Helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre.

(2) A Kerekasztal szakmai testületi fórum.

(3) A Kerekasztal tagjai:

a) Polgármester

b) Bizottságának elnöke

c) jegyző

d) háziorvos

e) védőnő

f) intézményvezetők (Solymosy Óvoda, Gárdonyi Géza Művelődési Ház, Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola),

g) Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Szolgálat képviselője,

h) Hivatal szociális ügyintézője.

(4) A Kerekasztal ülését a polgármester vezeti, aki egyben a Kerekasztal elnöke is. A polgármester akadályoztatása esetén feladatait az alpolgármester látja el.

(5) A Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról, különösen a tanácskozásról készült jegyzőkönyv vezetéséről a jegyző gondoskodik.

16. § (1)9 A Kerekasztal feladata a Szolgáltatástervezési Koncepció (a továbbiakban: a Koncepció) megalkotása 2023. szeptember 30. napjáig, majd annak képviselő-testületi elfogadását követően, az abban meghatározott feladatok megvalósításának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérése.

(2) A Kerekasztal az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében megvizsgálja

a) az egyes ellátotti csoportok helyzetének változásait a Koncepcióban meghatározott feladatok teljesülését,

b) a Koncepció végrehajtása érdekében elfogadott döntések megvalósulását, valamint

c) a Koncepcióban kitűzött és elért eredményeket.

(3) A Kerekasztal a Koncepció tartalmának kétévenkénti felülvizsgálata érdekében előzetes egyeztetési, véleményeztetési eljárást folytat le.

17. § (1) A Kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy ülést tart. A Kerekasztal ülései nyilvánosak.

(2) A Kerekasztal ülésén a tagok határozati formában döntenek. A Kerekasztal határozatképes, ha legalább a tagok fele jelen van. Az érvényes határozathoz a jelen lévő tagok egyszerű szótöbbsége szükséges.

(3) A Kerekasztal tagjait díjazás nem illeti meg, a működésével kapcsolatos költségeket az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

(4) A Kerekasztal minden év március 31. napjáig az előző évben végzett tevékenységéről, valamint kétévente a Koncepció felülvizsgálata keretében a meghatározott feladatok végrehajtásáról, és az elvégzett tevékenységéről tájékoztatja az Önkormányzatot.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) Ez a rendelet 2021. október 28. –án lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete, a települési támogatások helyi szabályairól szóló 5/2015.(II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11/2015.(VII.27.), 6/2016. (X.21.), 5/2021. (VI.11.) önkormányzati rendelete és a települési támogatások helyi szabályairól szóló 4/2018. (IV.25.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

Gyöngyössolymos, 2021. október 27.

1. melléklet

GYÖNGYÖSSOLYMOSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
3231 GYÖNGYÖSSOLYMOS, SZABADSÁG ÚT 139.
TEL.: 37/370-389 E-MAIL: info@gyongyossolymos.hu
Kérelem köztemetés megállapításához

1. Személyes adatok

Név: __________________________________________

Születési név: __________________________________________

Születési hely, év, hónap, nap: __________________________________________

Anyja neve: __________________________________________

Családi állapota: __________________________________________

TAJ száma: __________________________________________

Lakóhely (bejelentett): __________________________________________

Tartózkodási hely (bejelentett): __________________________________________

Aláhúzással jelölje, ahol életvitelszerűen lakik!

Egyéb elérhetőség (cím, telefon): __________________________________________

A támogatás felvételének módja (kérjük a megfelelőt aláhúzni):

- Postai úton

- Bankszámlára utalás

- Bank neve:

- Számlaszám:

- Házi pénztárból kifizetve ___________________________________

A kérelem indokolása:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A kérelmező családjában élő (egy lakcímen bejelentett) közeli hozzátartozók:

Név

TAJ szám

Anyja neve

Születési hely, idő

Rokoni kapcsolat

2. Jövedelmi adatok

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a saját, valamint a családomban élő közeli hozzátartozóim – a kérelem beadását megelőző – havi nettó jövedelme az alábbi:

A jövedelem típusai

A kérelmező
jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelme

házastárs/
élettárs

gyermek:

egyéb személy:

Összesen

Munkaviszonyból munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem, táppénz

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

Rendszeres pénzbeli ellátás

Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.)

Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás

Egyéb

Nettó jövedelmet csökkentő tényező (tartásdíj összege)

Összes jövedelem

1 főre jutó havi nettó jövedelem (ügyéntéző tölti ki): ………………………………………Ft/hó

3. Vagyonnyilatkozat

A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

4. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:_____________, a szerzés ideje: ________ év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

5. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:___________, a szerzés ideje: __________év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

6. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület/épületrész tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): __________________________________________________________________________

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:___________, a szerzés ideje: ___________év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

4.Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:_________________________címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:_____________a, szerzés ideje:__________év Becsült forgalmi érték: ____________Ft

I. Egyéb vagyontárgyak

7. Gépjármű:

a) személygépkocsi:_______________________________ típus _________________rendszám a szerzés ideje:_____________________ Becsült forgalmi érték: _____________________Ft

b) tehergépjármű, autóbusz:________________________ típus _________________ rendszáma szerzés ideje:_____________________ Becsült forgalmi érték:_____________________ Ft

- Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

- Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.

- Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap

____________________________

kérelmező aláírása

A támogatás kedvező elbírálása esetén, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (4) bek. és a 82. § (2) bek. b) pontja, 3) bek. a) pontja alapján fellebbezési jogomról lemondok:

Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap

____________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ

A jövedelmi adatok kitöltéséhez:

Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a 4 fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

A jövedelem típusai:

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

közeli hozzátartozó:

- a házastárs, az élettárs,

- a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

- korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik

háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége

2. melléklet

GYÖNGYÖSSOLYMOSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
3231 GYÖNGYÖSSOLYMOS, SZABADSÁG ÚT 139.
TEL.: 37/370389 E-MAIL: info@gyongyossolymos.hu
Kérelem eseti települési támogatás megállapításához

1. Személyes adatok

Név: __________________________________________

Születési név: __________________________________________

Születési hely, év, hónap, nap: __________________________________________

Anyja neve: __________________________________________

Családi állapota: __________________________________________

TAJ száma: __________________________________________

Lakóhely (bejelentett): __________________________________________

Tartózkodási hely (bejelentett): __________________________________________

Aláhúzással jelölje, ahol életvitelszerűen lakik!

Egyéb elérhetőség (cím, telefon): __________________________________________

A támogatás felvételének módja (kérjük a megfelelőt aláhúzni):

- Postai úton

- Bankszámlára utalás

- Bank neve:

- Számlaszám:

- Házi pénztárból kifizetve ___________________________________

A kérelem indokolása:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A kérelmező családjában élő (egy lakcímen bejelentett) közeli hozzátartozók:

Név

TAJ szám

Anyja neve

Születési hely, idő

Rokoni kapcsolat

2. Jövedelmi adatok

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a saját, valamint a családomban élő közeli hozzátartozóim – a kérelem beadását megelőző – havi nettó jövedelme az alábbi:

A jövedelem típusai

A kérelmező
jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelme

házastárs/
élettárs

gyermek:

egyéb személy:

Összesen

Munkaviszonyból munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem, táppénz

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

Rendszeres pénzbeli ellátás

Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.)

Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás

Egyéb

Nettó jövedelmet csökkentő tényező (tartásdíj összege)

Összes jövedelem

1 főre jutó havi nettó jövedelem (ügyéntéző tölti ki): ………………………………………Ft/hó

3. Vagyonnyilatkozat

A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

I. A. Ingatlanok

4. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:_____________, a szerzés ideje: ________ év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

5. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:___________, a szerzés ideje: __________év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

6. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület/épületrész tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): __________________________________________________________________________

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:___________, a szerzés ideje: ___________év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

4.Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:_________________________címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:_____________a, szerzés ideje:__________év Becsült forgalmi érték: ____________Ft

II. Egyéb vagyontárgyak

7. Gépjármű:

- Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

- Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.

- Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap

____________________________

kérelmező aláírása

A támogatás kedvező elbírálása esetén, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (4) bek. és a 82. § (2) bek. b) pontja, 3) bek. a) pontja alapján fellebbezési jogomról lemondok:

Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap

____________________________

kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ

A jövedelmi adatok kitöltéséhez:

Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a 4 fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

A jövedelem típusai:

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

közeli hozzátartozó:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik

háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége

a) személygépkocsi:_______________________________ típus _________________rendszám a szerzés ideje:_____________________ Becsült forgalmi érték: _____________________Ft

b) tehergépjármű, autóbusz:________________________ típus _________________ rendszám a szerzés ideje:_____________________ Becsült forgalmi érték:_____________________ Ft

3. melléklet

GYÖNGYÖSSOLYMOSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
3231 GYÖNGYÖSSOLYMOS, SZABADSÁG ÚT 139.
TEL.: 37/370389 E-MAIL: info@gyongyossolymos.hu
Kérelem rendkívüli települési támogatás megállapításához

1. Személyes adatok

Név: __________________________________________

Születési név: __________________________________________

Születési hely, év, hónap, nap: __________________________________________

Anyja neve: __________________________________________

Családi állapota: __________________________________________

TAJ száma: __________________________________________

Lakóhely (bejelentett): __________________________________________

Tartózkodási hely (bejelentett): __________________________________________

Aláhúzással jelölje, ahol életvitelszerűen lakik!

Egyéb elérhetőség (cím, telefon): __________________________________________

A támogatás felvételének módja (kérjük a megfelelőt aláhúzni):

- Postai úton

- Bankszámlára utalás

- Bank neve:

- Számlaszám:

- Házi pénztárból kifizetve ___________________________________

A kérelem indokolása:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

A kérelmező családjában élő (egy lakcímen bejelentett) közeli hozzátartozók:

Név

TAJ szám

Anyja neve

Születési hely, idő

Rokoni kapcsolat

2. Jövedelmi adatok

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a saját, valamint a családomban élő közeli hozzátartozóim – a kérelem beadását megelőző – havi nettó jövedelme az alábbi:

A jövedelem típusai

A kérelmező
jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelme

házastárs/
élettárs

gyermek:

egyéb személy:

Összesen

Munkaviszonyból munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem, táppénz

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

Rendszeres pénzbeli ellátás

Nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.)

Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás

Egyéb

Nettó jövedelmet csökkentő tényező (tartásdíj összege)

Összes jövedelem

1 főre jutó havi nettó jövedelem (ügyéntéző tölti ki): ………………………………………Ft/hó

3. Vagyonnyilatkozat

A kérelmező és a vele együtt élő közeli hozzátartozójának vagyona

A. Ingatlanok

4. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:_____________, a szerzés ideje: ________ év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

5. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:___________, a szerzés ideje: __________év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

6. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület/épületrész tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): __________________________________________________________________________

címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:___________, a szerzés ideje: ___________év Becsült forgalmi érték: ______________________Ft

4.Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:_________________________címe:______________________város/község ____________________út/utca_________hsz. alapterülete:____________m2, tulajdoni hányad:_____________a, szerzés ideje:__________év Becsült forgalmi érték: ____________Ft

I. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:
a) személygépkocsi:_______________________________ típus _________________rendszám a szerzés ideje:_____________________ Becsült forgalmi érték: _____________________Ft
b) tehergépjármű, autóbusz:________________________ típus _________________ rendszám a szerzés ideje:_____________________ Becsült forgalmi érték:_____________________ Ft
- Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
- Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az állami adóhatóság illetékes igazgatósága útján – ellenőrizheti.
- Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap
____________________________
kérelmező aláírása
A támogatás kedvező elbírálása esetén, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (4) bek. és a 82. § (2) bek. b) pontja, 3) bek. a) pontja alapján fellebbezési jogomról lemondok:
Gyöngyössolymos, ___________év________________hónap_______nap
____________________________
kérelmező aláírása

TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ
A jövedelmi adatok kitöltéséhez:
Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.
Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.
Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.
Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a 4 fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.
A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.
A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.
A havi jövedelem kiszámításakor
- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,
- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
A jövedelem típusai:
Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.
Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
Gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;
közeli hozzátartozó:
a) a házastárs, az élettárs,
b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,
c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;
egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik
háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége

4. melléklet

GYÖNGYÖSSOLYMOSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
3231 GYÖNGYÖSSOLYMOS, SZABADSÁG ÚT 139.
TEL.: 37/370389 E-MAIL: info@gyongyossolymos.hu
Kérelem szociális étkeztetés ellátás igénybevételéhez

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, időpontja:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

Állampolgársága: magyar

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

Tartására köteles személy

neve:

lakóhelye:

Telefonszáma:

Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

neve:

lakóhelye:

telefonszáma:

Az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó

adatok:

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

az étkeztetés módja:

helyben fogyasztás □

elvitellel □

kiszállítással □

diétás étkeztetés □

3. Az 1993. évi III. törvény 117/B. §-a szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési

díj megfizetését az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak):

igen - ebben az esetben a jövedelemnyilatkozat további részét és a „III. Vagyonnyilatkozat” nyomtatványt nem kell kitölteni,

nem

4.Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó jövedelmi adatok:

A jövedelem típusa

Nettó összege

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási
jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői,
szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres
szociális ellátások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által
folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

ÖSSZES JÖVEDELEM

5.A családban élőkre vonatkozó (nettó) jövedelmi adatok:

A család létszáma: …………… fő

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermek- gondozási támogatások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Nyugellátás és egyéb nyugdíj- szerű rendszeres szociális ellátások

Egyéb jöve- delem

Az ellátást igénybe vevő

A közeli hozzátartozók neve, születési ideje

Rokoni kapcsolat

1)

2)

3)

4)

5)

ÖSSZESEN:

(szükség esetén a táblázat sorai bővíthetők)

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.
Dátum: ................................................
................................................................
Az ellátást igénybe vevő
(törvényes képviselő) aláírása
TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ
A jövedelmi adatok kitöltéséhez:
Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.
Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.
Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.
Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a 4 fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.
A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.
A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.
A havi jövedelem kiszámításakor
- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,
- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
A jövedelem típusai:
Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.
Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
Gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;
közeli hozzátartozó:
a) a házastárs, az élettárs,
b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,
c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;
egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik
háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége

5. melléklet

GYÖNGYÖSSOLYMOSI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
3231 GYÖNGYÖSSOLYMOS, SZABADSÁG ÚT 139.
TEL.: 37/370389 E-MAIL: info@gyongyossolymos.hu
Kérelem házi segítségnyújtás ellátás igénybevételéhez

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név:

Születési neve:

Anyja neve:

Születési helye, időpontja:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

Állampolgársága: magyar

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása:

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

Tartására köteles személy

neve:

lakóhelye:

Telefonszáma:

Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

neve:

lakóhelye:

telefonszáma:

Az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó

adatok:

milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

milyen típusú segítséget igényel:

segítség a napi tevékenységek ellátásában □

bevásárlás, gyógyszerbeszerzés □

személyes gondozás □

egyéb, éspedig ........................ □

3. Az 1993. évi III. törvény 117/B. §-a szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési

díj megfizetését az ellátást igénylő vagy a térítési díjat megfizető más személy vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak):

igen - ebben az esetben a jövedelemnyilatkozat további részét és a „III. Vagyonnyilatkozat” nyomtatványt nem kell kitölteni,

nem

4.Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó jövedelmi adatok:

A jövedelem típusa

Nettó összege

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási
jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői,
szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres
szociális ellátások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által
folyósított ellátások

Egyéb jövedelem

ÖSSZES JÖVEDELEM

5.A családban élőkre vonatkozó (nettó) jövedelmi adatok:

A család létszáma: …………… fő

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó

Táppénz, gyermek- gondozási támogatások

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Nyugellátás és egyéb nyugdíj- szerű rendszeres szociális ellátások

Egyéb jöve- delem

Az ellátást igénybe vevő

A közeli hozzátartozók neve, születési ideje

Rokoni kapcsolat

1)

2)

3)

4)

5)

ÖSSZESEN:

(szükség esetén a táblázat sorai bővíthetők)

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.
Dátum: ................................................
................................................................
Az ellátást igénybe vevő
(törvényes képviselő) aláírása
TÁJÉKOZTATÓ A KÉRELEM KITÖLTÉSÉHEZ
A jövedelmi adatok kitöltéséhez:
Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.
A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.
Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.
Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.
Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.
Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a 4 fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.
A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.
A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.
A havi jövedelem kiszámításakor
- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,
- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
A jövedelem típusai:
Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.
Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
Gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.
család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;
közeli hozzátartozó:
a) a házastárs, az élettárs,
b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,
c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;
egyedül élő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik
háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége
1

A 9. § (2) bekezdés a) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (2) bekezdés b) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (2) bekezdés c) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 11. § (2) bekezdés a) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 11. § (2) bekezdés b) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 12. § (2) bekezdés a) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 12. § (2) bekezdés b) pontja a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 13. § (1) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 16. § (1) bekezdése a Gyöngyössolymos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.