Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 24/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01- 2024. 04. 02

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 24/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.04.01.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 24/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő i) és j) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„i) Aktív korú: a 18. életévét betöltött, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy.
j) Önhiba: azon élethelyzet, amikor a keresőképes személy neki felróható okból keresőtevékenységet nem folytat, vagy munkaerőpiaci programban nem vesz részt, ezáltal jövedelemmel nem rendelkezik.

2. § A R. 3. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Nem kerül megállapításra az e Rendeletben szabályozott szociális ellátás annak az aktív korú személynek, aki és akinek vele közös háztartásban élő Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti közeli hozzátartozója önhibájából nem rendelkezik munkahellyel és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatal igazolása szerint nem regisztrált álláskereső.”

3. § A R. 5. § (5)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A 12. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl a szakorvos által kiállított igazolást a várandóság fennállásáról.

(6) A 15. § (1) bekezdésében meghatározott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát, továbbá az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát fénymásolatban, kivéve, ha a haláleset Gyöngyös város közigazgatási területén történt.

(7) A 16. § (1) bekezdésében és a 17. § (1) bekezdésében meghatározott rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az (1)-(2) bekezdésben foglaltakon túl a tankötelezettség betöltését követő évtől a tanulói jogviszony igazolására szolgáló érvényes diákigazolványt fénymásolatban.”

4. § (1) A R. 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a közös költség, önkormányzati bérlakás esetén a lakbér megfizetéséhez lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 360%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

(2) A R. 8. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A lakásfenntartási támogatás esetében a fenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 600 Ft.”

(3) A R. 8. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 50 %-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 4 000 Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.”

(4) A R. 8. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától számított egy évre kell megállapítani. A lejáratát megelőzően egy hónapon belül ismételten újra igényelhető, ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani”

5. § A R. 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Település támogatás keretében gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a háziorvos által igazoltan krónikus betegségben szenved, közgyógyellátásban nem részesül, amennyiben a gyógyszerfogyasztás havi költsége létfenntartását veszélyezteti. A kérelmező létfenntartását a gyógyszerfogyasztás akkor veszélyezteti, ha az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap

a) család esetében 250 %-át,

b) egyedülálló, gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő, unokáját vagy unokáit egyedül nevelő törvényes képviselő esetében 270%-át,

c) idős vagy nyugdíjas házaspárok, élettársak esetében 330 %-át,

d) idős vagy nyugdíjas egyedülálló esetében 430 %-át

nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyszerfogyasztás költsége az egy főre jutó jövedelem 30%-át eléri. A gyógyszerfogyasztás alkalmankénti költségét a háziorvos által kiadott igazolás alapján a gyógyszertár állapítja meg.

(2) A gyógyszertámogatás évente négy alkalommal állapítható meg, alkalmankénti összege a havi gyógyszerköltség 60 %-a, legfeljebb 15 000 Ft.”

6. § A R. 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Települési támogatás keretében méltányossági ápolási díjra jogosult az a személy, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg, a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti hozzátartozójának ápolását, gondozását végzi, feltéve, hogy az ápolást végző személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) család esetében a szociális vetítési alap 210 %-át,

b) egyedülálló esetében a szociális vetítési alap 260 %-át.”

7. § A R. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló, létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tudó

a) család, ahol az egy főre eső havi jövedelem a szociális vetítési alap 200 %-át,

b) egyedülálló, akinek a havi jövedelme a szociális vetítési alap 250 %-át,

c) idős házaspár, nyugdíjas házaspár, gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő, unokáját vagy unokáit egyedül nevelő törvényes képviselő, ahol az egy főre eső havi jövedelem a szociális vetítési alap 320 %-át,

d) egyedülálló idős személy, akinek a havi jövedelme a szociális vetítési alap 300 %-át

nem haladja meg”

8. § A R. 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult továbbá

a) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása érdekében, a gyermek fogadása elősegítésére,

b) az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítésére,

c) a gyermek nevelésbe vételének megszüntetését követő családjához való visszahelyezés esetén a gyermek lakhatási körülményeinek javítása érdekében,

ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 200 %-át nem haladja meg”

9. § A R. 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kérelem elbírálásakor a kérelmező jövedelmi, vagyoni viszonyait, valamint a korábban részére nyújtott települési támogatások számát nem kell vizsgálni. Az elemi kár támogatás esetében nem alkalmazható a 3. § (4) bekezdése”

10. § A R. 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hozzájárulás összege, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap

a) 220 %-át nem haladja meg, a szociális vetítési alap 130 %-a;

b) 221 %-át meghaladja, de 500 %-át nem haladja meg, a szociális vetítési alap 90 %-a”

11. § (1) A R. 16. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Rendkívüli települési támogatás keretében az általános és középiskolás gyermekek és fiatal felnőttek tankönyv- és tanszerellátásához évenként egy alkalommal támogatásra jogosultak, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap család esetében 200 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetében 210 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás összege gyermekenként a szociális vetítési alap 30 %-a.”

(2) A R. 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás iránti kérelem tárgyév augusztus 1. és szeptember 30. napja között nyújtható be.”

12. § A R. 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatás keretében étkezési térítési díj támogatásra jogosult az a személy, aki az óvodai, alsó- és középfokú nevelési-oktatási, valamint a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alap- és szakosított ellátást nyújtó intézményben ellátásban részesül, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg család esetében a szociális vetítési alap 200 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetében 210 %-át.”

13. § (1) A R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A R. 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A R. 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

14. § Ez a rendelet 2024. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet az 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet

3. melléklet az 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet