Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Gyöngyös Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 33/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a Gyöngyös Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 33/2019. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A törvényességi felhívásban foglaltak szerint újraszabályozásra kerülnek a képviselő-testületi ülés formái, valamint meghatározásra kerül rendkívüli ülés fogalma is. Az ülések körében az ünnepi ülés kikerül a nevesített, formális testületi ülés-fajták közül, hiszen ezen üléseknél nem értelmezhető a testületi ülés egyik alapvető feltétele, a határozatképesség. A Közös Önkormányzati Hivatal és az EDtR helyetti MikroDat átvezetése is itt történt meg olyan helyeken, ahol a szövegcserés módosítás helyett a jogszabályhely újraszabályozása szükséges az érthetőség kedvéért.
A 3. §-hoz
Ugyancsak a törvényességi felhívásban szereplő javaslat alapján a bizottsági ülés összehívásának jogosultsága került szabályozásra oly módon, hogy az elnök akadályoztatása esetén a képviselő tagok közül általa 3 ezzel megbízott jelenlévő tag, ennek hiányában pedig a képviselő tagok közül a jelenlévő korelnök jogosult összehívni az ülést. Ezen túl – az azonos jogszabályhelyre tekintettel – itt is megjelenik a Hivatal elnevezésének aktualizálása.
A 4–7. §-hoz
A törvényességi felhívásban foglaltak szerint szabályozásra kerül az összeférhetetlenség feloldására tett, az összeférhetetlenséget okozó jogviszony megszüntetéséről szóló lemondó nyilatkozat benyújtásának módja, a Jogi és Ügyrendi Bizottság nevesítésével. A javaslat igazodik ahhoz, hogy eddig is ez a bizottság volt megbízva az összeférhetetlenségi, valamint ezen túl a vagyonnyilatkozat-tételi ügyek kezelésére.
A 8. §-hoz
Az előzőekben már jelzett, átruházott hatásköri változásokat tartalmazó rendelkezés.
A 9. §-hoz
A Polgármesteri Hivatal megnevezés helyett átvezetésre kerül a Közös Önkormányzati Hivatal megnevezés, valamint az EDtR helyett a MikroDat megnevezés.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz. A hatályba lépés vonatkozásában annak időpontja megegyezik a képviselői tiszteletdíjról és természetbeni juttatásokról szóló új rendelet hatályba lépésének dátumával, hiszen az itt hatályon kívül helyezendő jogszabályhelyek folytatólagosan meg kell, hogy jelenjenek az új rendeletben.