Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 22

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.22.
a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet meghatározza az érvényre juttatandó alapelvek körét, továbbá hangsúlyozza, hogy az Önkormányzat együttműködik az önszerveződő közösségekkel. Rendelkezik arról is, hogy az Önkormányzat elősegíti a helyi civil és egyéb szervezetek, a szociális szövetkezetek, az alapítványok, az intézmények, a nemzetiségi önkormányzatok, a gazdasági társaságok, az egyéni vállalkozók és a magánszemélyek közösségi aktivitását, értékteremtő közösségi tevékenységét, és a rendeletben meghatározott támogatási formák útján segíti közérdekű tevékenységüket.
A 2. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát, miszerint az a helyi szervezetre, a szociális szövetkezetre, a nevelési, oktatási, sport, gyermekjóléti, közművelődési, kulturális és gyűjteményi feladatokat ellátó intézményre, a nemzetiségi önkormányzatra, a gazdasági társaságra, az egyéni vállalkozóra, az adószámmal rendelkező természetes személyre és az egyházi jogi személyre, valamint ezek közösségi célú támogatására terjed ki. Kitér arra is, hogy a rendelet hatálya azon nem gyöngyösi székhelyű szervezetre, szociális szövetkezetre, intézményre, nemzetiségi önkormányzatra, gazdasági társaságra, egyéni vállalkozóra, illetve a nem gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyre is kiterjed, amely/aki az Önkormányzat közigazgatási területén belül működik. A szabályozás szerint öntevékenykedő klubok már nem tartoznak a rendelet alanyi hatálya alá, támogatható szervezetnek csak a bejegyzett civil szervezetek minősülnek.
A 3. §-hoz
A rendelet az eltérő szervezetek támogatásán belül a kulturális célú önkormányzati támogatással kapcsolatos különös rendelkezéseket tartalmazza. Az új szabályozás szerint így pályázat benyújtására jogosult a Gyöngyös közigazgatási területén működő gyöngyösi székhelyű – és nem gyöngyösi székhelyű, de Gyöngyös közigazgatási területén megvalósuló rendezvényt tartó – helyi szervezet, gyermekjóléti, köznevelési és szakképzési intézmény, gyűjtemény, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, nemzetiségi önkormányzat, adószámmal rendelkező gyöngyösi magánszemély, továbbá azon szervezet, amelynek bejegyzett országos vagy regionális szervezete Gyöngyös város közigazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik vagy tevékenységét elsősorban Gyöngyös kulturális életének fejlesztése érdekében végzi. A támogatandó cél a pályázók kulturális programjainak és rendezvényeinek támogatása, illetve működési (pl. rezsi és utazás költségéhez, szakkörvezető díjához, tiszteletdíjhoz, díszlet, fellépő ruha és jelmez beszerzéséhez, hang-és fénytechnika szolgáltatás igénybevételéhez) és helységbérlet (pl. terembérlet, színházterem, öltöző) költségeihez való hozzájárulás. A rendelet tartalmazza a Civil Kulturális Bíráló Bizottság azon javaslatát is, miszerint a pályázatok elbírálásakor a mindenkori önkormányzati költségvetésben biztosított kulturális célú önkormányzati támogatás költségvetési előirányzati keretének 10%-át a gyűjtemények támogatására kell felhasználni. A rendelet arra is kitér, hogy a pályázatot a Képviselő-testület írja ki és azokat a Civil Kulturális Bíráló Bizottság szakmai véleményezése alapján bírálja el.
A 4. §-hoz
A rendeletben a támogatások fajtái kerülnek pontosításra, a kulturális szervezetek, az intézmények és a magánszemélyek támogatási rendszerének jelenlegi átalakításához igazítva.
Az 5. §-hoz
A rendeletben módosításra kerül a pályázat benyújtásának határideje, miszerint a pályázatot a pályázati kiírás helyben szokásos módon történő közzétételétől számított – a hatályos szabályozás szerint 30 napos határidő helyett – 15 napon belül lehet a pályázónak benyújtania.
A 6. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.