Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti alapellátásokról, valamint gyermekek napközbeni ellátását biztosító étkeztetés intézményi térítési díjáról szóló 25/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a gyermekjóléti alapellátásokról, valamint gyermekek napközbeni ellátását biztosító étkeztetés intézményi térítési díjáról szóló 25/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) részletesen szabályozza a személyi hatályt. A hatályos önkormányzati rendelet viszont szűkítő értelemben csak a Gyöngyös város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező személyekre terjed ki, nem szabályozza azokat az eseteket, amikor a személy nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel (pl. vidékről bejáró iskolások, kollégisták). A módosítás alapján a rendelet hatálya a Gyvt. 4. § (1) bekezdésben meghatározott személyekre terjed ki.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Az önkormányzati rendelettervezetben a helyi rendelet fogalmi elemeit pontosítani szükséges a Gyvt. fogalmai rendszeréhez igazodva. A Gyvt. kiterjesztő móddal az intézményvezető alatt nem csak egy konkrét intézmény vezetőjét érti, hanem a szolgáltatást vezetőt vagy működtetőt is.
A Gyvt. 146. § (2) bekezdése a rendeletben lévő törvényes képviselő helyett a kötelezett kifejezést definiálja, ezért szükséges a rendelet ehhez történő igazítása. Szükséges továbbá ebben a rendelkezésben hivatkozott személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelet nevesítése.
A rendeletmódosítás alapján a törvényes képviselő helyett a Kötelezett kifejezés kerül alkalmazásra a jogi szabályozásban, továbbá pontosítani kell lemondást és újbóli igénybevételt az intézményi házirend előírásai szerint.
Az önkormányzati rendelet szerint a törvényes képviselő helyett a Kötelezett kifejezést kell használni a jogi szabályozásban. A személyi térítési díjak meghatározása kapcsán szintén pontosítani szükséges az intézményvezető kifejezést a Gyvt. szabályozásának megfelelően, valamint a jogorvoslatra rendelkezésre álló határidőt is 8 napra szükséges módosítani. A jogorvoslat elbírálására hatáskörrel és illetékességgel a Gyvt. értelmében szintén az intézményvezető jogosult.
A rendelet a törvényes képviselő helyett a Kötelezett kifejezést használja. A személyi-, intézményi térítési díj fizetését meghatározó szabályok alapján szükséges a térítési díj fizetése. Az intézményi térítési díjat a települési önkormányzat állapítja meg.
Betegség vagy más okból történő étkezés lemondást, illetve a lemondás napjára már megrendelt étel elvitelét szabályozni szükséges. A szolgáltatás lemondása a szolgáltató képviselőjénél lehetséges.
Az előre történő fizetés bevezetése miatt a tárgyhónapban történt hiányzás vagy lemondás, csak a tárgyhónapot követő második hónap számlájából lehetséges jóváírni. Étkezés végleges lemondás vagy többlet befizetés miatt a túlfizetés visszafizetését szükséges szabályozni. Az online rendszer kötelező használata és a számlák kézbesítéséről ebben a részben történik rendelkezés.
A 4. §-hoz
A térítési díjak befizetésének módosítása miatt szükséges a térítési díj fizetési rend megváltoztatása. A jelenlegi szankciók az új szabályozás miatt módosulnak. A gyermekétkeztetési szolgáltatásból történő kizárás pontosítása szükséges az előre történő fizetés miatt. A térítési díj befizetés határidejét és a tartozás behajtásának rendszerét, részletfizetéssel kapcsolatos rendelkezést, a rendeletben szabályozni szükséges.
Az 5. §-hoz
A rendelet az étkeztetés térítési díjának módosítását tartalmazza.
A 6. §-hoz
A hivatkozott szociális rendelet további csökkentést nem biztosít. A gyermekvédelmi támogatások szabályozása külön törvényben található, ezért a bekezdés hatályon kívül helyezése szükséges.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.