Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 24/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 24/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogalkalmazást segítő rendelkezést tartalmaz a szociális támogatásokhoz az aktív korú és az önhiba fogalommeghatározással.
A 2. §-hoz
Szükséges az eljárási rendelkezések kiegészítése, miszerint abban az esetben, amikor a kérelmező önhibájából munkahellyel nem rendelkezik és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatal igazolása szerint nem regisztrált álláskereső, az Önkormányzat által nyújtható szociális támogatásban ne részesüljön.
A 3. §-hoz
Jogszabályváltozás miatt a Rendelet 5. § (7) bekezdéséből az iskolai bizonyítvány megnevezést törölni szükséges, mivel a családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény rendelkezései szerint a köznevelésben, szakképzésben és felsőoktatásban tanuló személyek esetében a tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, a tanulói jogviszony igazolása a szülőtől, a törvényes képviselőtől, a tanulótól nem kérhető. A hivatkozott jogszabály szerinti tanévet követő évtől a tanulói jogviszony – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – érvényes diákigazolvánnyal igazolható.
A 4. §-hoz
A rendelet módosításával a település támogatás keretében nyújtható lakásfenntartási támogatás ellátástípusnál a szociális ellátásokra való jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege 260 %-ról 360 %- ra emelkedik, amely hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb jogosultsági kör részesüljön ebben az önkormányzati szociális támogatásban. Továbbá a lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összegének emelése 2 500 Ftról 4.000 Ft-ra, és az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegének 450 Ft-ról 600 Ft-ra történő növelése szükséges. A szociális hatósági jogalkalmazás során tapasztalt hiányosságok miatt felmerült a lakásfenntartási támogatás folyósításával kapcsolatos szabályainak pontosítása a Rendeletben.
Az 5. §-hoz
A gyógyszertámogatás ellátástípusnál az ellátási jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege családok esetében 190 %-ról 250 %-ra, az egyedülálló, gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő, unokáját vagy unokáit egyedül nevelő törvényes képviselő esetében 210 %-ról 270%-ra, az idős vagy nyugdíjas házaspárok, élettársak esetében 270 %-ról 330 %-ra, illetve az idős vagy nyugdíjas egyedülálló esetében 370 %-ról 430 %-ra emelkedik az önkormányzati rendelet módosításával. Mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy az idős, nyugdíjas személyektől érkeznek nagyobb számban gyógyszertámogatással kapcsolatos szociális kérelmek, ezért az ő esetükben magasabb jövedelemhatár megállapítása javasolt. Továbbá a gyógyszertámogatás alkalmankénti összegének 11 000 Ft-ról 15 000 Ft-ra történő emelése is szükséges.
A 6. §-hoz
A méltányossági ápolási díj a beteg emberek intézményi ellátásnak korlátozott lehetőségei miatt fontos támogatási forma. A szociális ellátásokra való jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege a család esetében 150 %-ról 210 %-ra, egyedülálló esetében 200 %-ról 260 %-ra változik, amely hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb jogosultsági kör részesüljön ebben az önkormányzati szociális támogatásban.
A 7. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás keretében nyújtható létfenntartási támogatás ellátástípusnál – amely a szociálisan rászoruló, létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tudó személyeket és családokat érint, és a leggyakoribb szociális ellátási forma – a szociális ellátásokra való jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege családok esetében 140 %-ról 200 %-ra, az egyedülállók esetében 190 %-ról 250 %-ra, az idős házaspár, nyugdíjas házaspár, gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő, unokáját vagy unokáit egyedül nevelő törvényes képviselő esetében 160 %-ról 320 %-ra, illetve az egyedülálló idős személyek esetében 235 %-ról 300 %-ra emelkedik.
A 8. §-hoz
A szociálisan válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása érdekében, a gyermek fogadása elősegítésére, illetve az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítésére, valamint a gyermek nevelésbe vételének megszüntetését követő családjához való visszahelyezés esetén a gyermek lakhatási körülményeinek javítása érdekében nyújtható létfenntartási támogatás jogosultságát meghatározó %-os összeg 140 %-ról 200 %-ra módosul.
A 9. §-hoz
A rendelet szerint a rendkívüli települési támogatás keretében megállapítható elemi kár támogatás esetében nem kell alkalmaznia azt a szigorú önkormányzati rendelet szerinti rendelkezést, miszerint nem kerül megállapításra a támogatás annak az aktív korú személynek, aki és akinek vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója önhibájából nem rendelkezik munkahellyel és a munkaügyi hatóság igazolása szerint nem regisztrált álláskereső. Így többek között továbbra is támogatható az az aktív korú és munkahellyel nem rendelkező polgár is, aki elemi kár miatt szélsőséges élethelyzetbe került, és az egyik pillanatról a másikra keletkezett nehézségei az egyszeri, gyors pénzbeli segítséggel áthidalhatók.
A 10. §-hoz
A rendelet módosítása hozzájárul ahhoz, hogy a temetési támogatáshoz nagyobb szociálisan rászorulói kör jusson hozzá, mivel 350 %-ról 500 %-ra változik a jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege. A rendelkezésben a két kategória megtartása továbbra is indokolt, miszerint a – módosítás alapján – hozzájárulás összege annak alapján kerül megállapításra, hogy a kérelmező egy főre eső jövedelme a szociális vetítési alap 150 % helyett 220 %-át, illetve a 350 % helyett 500 %-át nem haladja meg. A támogatás összege a szociális vetítési alap 100 %-áról 130 %-ára, azaz 37 050 Ft-ra, illetve a szociális vetítési alap 221 %-tól 500 %- ig terjedően 90 %-ára, azaz 25 650 Ft-ra módosul.
A 11. §-hoz
Az általános és középiskolás gyermekek és fiatal felnőttek tankönyv-és tanszertámogatás ellátástípusnál a szociális ellátásokra való jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege a család esetében 140%- ról 200%-ra, illetve a gyermekét egyedül nevelő személynél pedig 150 %-ról 210 %-ra emelkedik, ezzel is támogatva a szociálisan rászoruló iskoláskorú gyermeket nevelő családokat. A támogatás összege a szociális vetítési alap 20 %-áról 30 %-ra módosul. A rendkívüli települési támogatás keretében nyújtott általános és középiskolás gyermekek és fiatal felnőttek tankönyv- és tanszerellátás igénylésének időpontjának módosítása szükséges a tanév befejezéséhez igazodva.
A 12. §-hoz
Az étkezési térítési díj támogatás ellátástípusnál a szociális ellátásokra való jogosultságot meghatározó jövedelemhatárok %-os összege a család esetében 140 %-ról 200 %-ra, illetve a gyermekét egyedül nevelő személynél pedig 150 %-ról 210 %-ra változik.
A 13. §-hoz
A Rendeletben szabályozott támogatások igényléséhez szükséges formanyomtatványok módosítása szükséges, amely változások technikai jellegűek.
A 14. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezésről szól.