Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Hatályos: 2021. 10. 01

Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2021.10.01.

a települési szociális ellátásokról

Boldog Község Önkormányzata képviselő-testülete a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § ( 4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális ellátások helyi szabályairól a következőket rendeli el.

1. Eljárási rendelkezések

(1) A rendeletben meghatározott szociális feladatokat és hatásköröket, átruházott hatáskörben
a) polgármester
b) Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde intézményvezetője (továbbiakban intézményvezető) gyakorolja.
(2) A polgármesteri és az intézményvezetői, önálló jogorvoslattal megtámadható döntések elleni fellebbezés a képviselő-testülethez nyújtható be.
(3) A szociális ellátások iránti kérelmeket a szükséges mellékletekkel a Boldogi Polgármesteri
Hivatalba -3016 Boldog, Kossuth út 8. - kell benyújtani.
(4) Támogatások kifizetése, a döntést követő 8 napon belül utalással vagy házipénztár útján történik a kérelemben megjelöltek szerint.

2. § (1) Szociális települési támogatási formák

a) lakásfenntartási támogatás

b) gyógyszertámogatás

c) rendkívüli létfenntartási támogatása

d) gyermeknevelési támogatás

e) időskorúak települési támogatása

f) elemi kár elhárításhoz támogatás

g) temetési támogatás

h) köztemetés

(2) Szociális alapellátások

a) étkeztetés

b) családsegítés

c) házi segítségnyújtás

2. Lakásfenntartási támogatás

3. § (1) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek.

a) aki a kérelemben megjelölt ingatlanban állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen ott él,

b) több lakás tulajdoni vagy bérleti, haszonélvezeti jogával nem rendelkezik,

c) lakás hasznosításából jövedelme nem származik, vagyona nincs.

(2) A települési lakásfenntartási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a háztartás ahol a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(5) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(6) Ha a háztartás

a) (5) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (5) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(8) A lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: lakásfenntartási támogatás) állapítható meg lakóingatlanonként természetbeni ellátásként a tulajdonosnak, bérlőnek, vagy életvitelszerűen az ingatlant használónak. A támogatás összege

a) családok esetén havi 3000.-Ft.

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén havi 3500-Ft.

(9) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, gázfogyasztás, amelyet az utoljára rendelkezésre álló számlával kell igazolni.

(10) A települési lakásfenntartási támogatást havi rendszerességgel 12 hónapra kell megállapítani, kifizetése a megjelölt közüzemi szolgáltatóhoz utalással történik a tárgyhót követő hó 5. napjáig.

(11) A települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani. A kérelem a 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(12) Meg kell szüntetni a támogatást, ha a támogatás folyósítása alatt a jogosult másik lakásba költözik, erről a tényről a támogatásban részesülő személy köteles a változástól számított 15 napon belül bejelentést tenni.

3. Gyógyszertámogatás

4. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel rendkívüli települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik és a krónikus betegségéhez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) Gyógyszertámogatás akkor nyújtandó, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a) családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, és a családnak vagyona nincs.

(3) Rendkívüli települési gyógyszertámogatás egy évben négy alkalommal adható, melynek összege esetenként 5000.-Ft, gyógyászati segédeszköz esetén egyszeri 20.000.-Ft lehet.

(4) A kérelem az 1.számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A kérelem részét képezi a vagyonnyilatkozat is. A támogatás megállapítására irányuló kérelem mellé csatolni kell a háziorvos igazolását a krónikus betegségre havi rendszerességgel szedett gyógyszerekről/szükséges gyógyászati segédeszközökről és a gyógyszertár/gyógyászati segédeszköz forgalmazó igazolását a gyógyszerek/gyógyászati segédeszközök fogyasztói áráról.

4. Rendkívüli létfenntartási támogatás

5. § (1) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére a polgármester rendkívüli települési létfenntartási támogatást állapít meg, elsősorban a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Rendkívüli települési létfenntartási támogatást akkor kérhető, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a) családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át,
b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,
és a családnak vagyona nincs.
(3) A rendkívüli települési létfenntartási támogatás alkalmankénti összege legalább 3.500,- Ft, legmagasabb összege 30.000,- Ft.
(4) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni továbbá, ha a kérelmező:
a) a lakásfenntartással összefüggő alkalmankénti jelentős kiadások következtében (pl. tüzelővásárlás, kimagaslóan magas villamos energia, fűtés, vízdíj számla) pénzbeli segítségre szorul, vagy
b) egyéb súlyos krízishelyzet megoldásához segítségre szorul, vagy
c) azonnali segítséget igénylő élethelyzete miatt segítségre szorul.
Azonnali segítséget igénylő élethelyzet:
- a családban történt hirtelen haláleset,
- bűncselekmény áldozatává vált.
(5) A (4) bekezdés c) pontja szerinti esetben a polgármester a rendkívüli települési létfenntartási támogatást jövedelem- és vagyoni vizsgálat nélkül is megállapíthatja.
(6) A közös háztartásban élő családtagok külön-külön nem részesülhetnek rendkívüli települési létfenntartási támogatásban.
(7) A kérelmezőnek – a kérelem és mellékletek beadásakor - indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.
(8) A kérelem elbírálásakor, ha a kérelmező életmódja, életvitele arra enged következtetni, valamint a készített környezettanulmány, vagy köztudomású tények alapján bizonyosságot nyer, hogy a kérelmező a részére megállapított átmeneti segélyt nem a saját vagy családja létfenntartásához nélkülözhetetlen árucikkre fordítaná, részére a rendkívüli települési létfenntartási támogatást természetben kell megállapítani.
(9) Az alkalmanként jelentkező többletkiadások között a lakhatás feltételeinek biztosítására tekintettel csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha a kérelmező, illetve a családja nem részesül lakásfenntartási támogatásban.
(10) A rendkívüli települési létfenntartási támogatás iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon lehet benyújtani. A kérelem részét képezi a vagyonnyilatkozat is.

5. Gyermeknevelési támogatás

6. § (1) A szülő gyermeke születésére tekintettel gyermeknevelési támogatásra jogosult, ha

a) a gyermek születését megelőző egy évben mindkét szülő, egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő, állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezett és a kérelem benyújtásakor is rendelkezik Boldog község közigazgatási területén, életvitelszerűen ezen a címen él, és

b) az újszülöttet saját háztartásában neveli, gondozza és

c) a család összes havi nettó jövedelme, nem haladja meg a mindenkori garantált bérminimum 300 %-át.

(2) A támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje a gyermek megszületését követő 90. nap. A kérelem a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A támogatás ugyanazon gyermek tekintetében egy alkalommal állapítható meg. Az egyszeri támogatás összege: 40.000,- Ft.

(4) Gyermeknevelési támogatás állapítható meg az örökbefogadó szülőnek is, amennyiben az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, és a gyermeknevelési támogatásra való jogosultságát az örökbefogadást engedélyező határozattal igazolja.

(5) A (2) bekezdéstől eltérően az örökbefogadó szülő esetén a kérelem az örökbefogadásról szóló döntés véglegessé válásától számított 3 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek fél éves korának betöltéséig igényelhető.

7. § (1) Kérelem alapján iskolakezdési támogatásra jogosult

a) a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató középiskolás diák,

b) aki középiskolai tanulmányait befejezte, de nappali oktatás munkarendje szerint plusz kiegészítő évfolyamon tanulmányokat folytat és a 23. életévet adott naptári év december 31-ig nem töltötte be,

c) aki felsőfokú nappali tagozaton tanulmányait első alapképzés keretében folytatja. A támogatás abban az évben jár utoljára, amelyikben a jogosult a 25. életévét betölti. A főiskolások esetében maximum 3 egymást követő évben, egyetemisták esetében maximum 5 egymást követő évben vehető igénybe.

(2) A támogatás feltétele ,

a) a támogatott és legalább egyik szülője állandó lakóhellyel rendelkezik Boldog településen és életvitelszerűen a község közigazgatási területén él és

b) a család összes nettó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori garantált bérminimum 200%-át

(3) A támogatás diákonként 15.000 Ft.

(4) Az iskolakezdési támogatás az adott tanév szeptember 30. napjáig igényelhető. A támogatás iránti kérelem a 7. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A jogosultnak a kérelméhez csatolnia kell az adott tanévre szóló iskolalátogatási ill. jövedelem igazolást.

8. § (1) Kérelemre iskoláztatási tanszercsomag támogatásra jogosult

a) a Boldogi Berecz Antal Általános Iskolába beíratott azon gyermek, aki legalább egyik szülőjével együtt állandó lakóhellyel rendelkezik Boldog településen és életvitelszerűen a község közigazgatási területén él és

b) a család összes nettó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori garantált bérminimum 200 %-át

(2) A kérelem a 7. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be július 01-augusztus 15. között

(3) A támogatás gyermekenként 10.000 Ft értékű tanszercsomag utalvány.

9. § (1) Az önkormányzat a boldogi Csicsergő Óvodába és Mini Bölcsődébe (továbbiakban intézmény) beíratott gyermekek részére az óvodai étkeztetést, a bölcsődei étkeztetést és gondozást térítésmentesen biztosítja, amennyiben

az érintett gyermek családjában a szülők havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori garantált bérminimum 200 %-át.
(2) A támogatás első alkalommal a gyermek intézménybe történő beíratásával egyidőben, ezt követően pedig minden nevelési év első hónapjában kérhető az intézményvezetőtől.

6. Időskorúak települési támogatása

10. § (1) Időskorúak települési támogatását kérheti, azon szociálisan rászoruló aki

a) 60. életévét betöltötte és

b) Boldogon állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és

c) életvitelszerűen Boldogon él és

d) akinek a havi nettó jövedelme nem haladja meg a 160.000,- Ft-ot.

(2) Kérelem beadási ideje október -november hónap, kifizetés december 10. napjáig.

(3) Támogatás összege 12.000 Ft értékű élelmiszerutalvány.

(4) A kérelem a 8. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

7. Elemi kár elhárításához

11. § (1) Elemi kár elhárításához rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként legfeljebb 100.000.-Ft lehet. Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.

(4) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett, és

b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana vagy ingatlanrésze,

c) a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg, és a családnak vagyona nincs.

(5) Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart.

(6) A kérelem az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a (4) bekezdés a-d) pontokra vonatkozó nyilatkozatokat és a jövedelemigazolást.

(7) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy az elemi kárt szándékosan idézte elő.

(8) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére szóló számlával - elszámoljon.

(9) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget, határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

8. Temetési támogatás

12. § (1) A jelen rendelet 1. § (1) bekezdésben megjelölt szerv rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyeztetné.

(2) A temetési támogatás összege 20.000 Ft.

(3) A települési temetési támogatás iránti kérelem a temetési számla kiállítását követő 60 napon belül nyújtható be.

(4) A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson túl, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példányát, melyre a kifizetett támogatás összegét vagy az elutasítás tényét rá kell vezetni és másolását követően vissza kell adni. A támogatás iránti kérelem a 3. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(5) Nem állapítható meg temetési támogatás, ha az igénylő

a) egy főre számított havi családi jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

b) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,

c) köztemetés esetén.

d) az elhunyt személlyel tartási, életjáradéki szerződést kötött.

9. Köztemetés

13. § (1) A köztemetés a legolcsóbb koporsós vagy urnás temetkezési forma lehet, melynek költségéről minden év január 15-ig a temetkezési szolgáltató ad tájékoztatást.

(2) A köztemetés iránti kérelem az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A köztemetés költségeinek visszafizetése maximum 10 havi egyenlő részletben történik az önkormányzat házipénztárába.

(4) Különös méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén az eltemettetésre köteles személy kérelmére részben, vagy egészben mentesül a megtérítési kötelezettség alól.

(5) Különös méltánylást érdemlő körülmény, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre eső jövedelem:

a) gyermeket gondozó családban a nyugdíjminimum 120%-át,

b) az a) pont alá nem tartozó család esetében a nyugdíjminimum 100%-át,

c) gyermeket egyedül nevelő személy esetében a nyugdíjminimum 150%-át,

d) egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 160%-át nem haladja meg, és az Szt. szerint vagyonnal nem rendelkezik.

(6) A megtérítés kötelezettsége alól az a temetésre kötelezett mentesül

a) egészben, aki gyermeket nevel;

b) 50%-ban, az a) pont alá nem tartozó család, vagy egyedül élő személy.

Szociális alapszolgáltatások

14. § (1) Az önkormányzat a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja a szociálisan rászorult személyek részére,

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

(2) Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás iránti kérelem a 6. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

Étkeztetés

15. § (1) Étkeztetésben kell részesíteni azokat a szociálisan rászorult személyeket, akik - a legalább - napi egyszeri meleg étkezésről nem képesek gondoskodni.

(2) Szociálisan rászorult személynek minősül, aki

a) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátásban részesül,

b) idős koránál fogva nem képes az étkezését megoldani

c) átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotú,

d) fogyatékossággal élő,

e) pszichiátriai betegségben szenvedő,

f) szenvedélybetegségben élő,

g) hajléktalan .

(3) Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj mértékét külön rendelet szabályozza.

(4) A térítési díjat utólag, minden hónap 15. napjáig kell megfizetni az önkormányzatnak, számla ellenében.

(5) Akinek ellátását tartási, és öröklési szerződésben vállalták, – ideiglenesen – helyzetük rendezéséig lehet étkezésben részesíteni, de az eltartó a mindenkori intézményi /beszerzési/ térítési díjat köteles megfizetni.

(6) Az étkeztetés megszűnésének esetei és módjai:

a) a jogosult, illetve hozzátartozójának az ellátás megszűnésére vonatkozó bejelenté- sét követően,

b) a jogosult halálával,

c) az ellátás feltételei már nem állnak fenn,

d) a jogosult szakosított ellátást nyújtó intézményben került elhelyezésre.

Házi segítségnyújtás

16. § (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Társulást útján biztosítja, melynek működési helye: Boldog, Virág út 2.

(2) A fizetendő térítési díj mértékéről – változás esetén - a társulás minden évben tájékoztatni köteles az önkormányzatot.

(3) A házi segítségnyújtást megszűnésének esetei és módjai:

a) a jogosult, illetve hozzátartozójának az ellátás megszűnésére vonatkozó bejelenté- sét követően,

b) a jogosult halálával,

c) az ellátás feltételei már nem állnak fenn,

d) a jogosult szakosított ellátást nyújtó intézményben került elhelyezésre,

Családsegítő Szolgáltatás

17. § Boldog Község Önkormányzata a Családsegítő Szolgáltatást önállóan biztosítja, melynek működési helye: Boldog, Virág út 2.

Szociálpolitikai Kerekasztal

18. § (1) Feladata: az Szt. 58/B§. /2/ bekezdése szerint a szociális koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére. A szociális ellátórendszer működésének véleményezése, továbbfejlesztése.

(2) Évente legalább egy alkalommal köteles ülést tartani.

(3) Tagjai:

a) alpolgármester

b) Boldogi Polgármesteri Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó köztisztviselője

c) nemzetiségi önkormányzat elnöke

d) helyi családsegítő szolgálat munkatársa

e) védőnő

(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai maguk közül elnököt választanak. Az elnök feladata a Szociálpolitikai Kerekasztal képviselete, az ülések összehívása, vezetése.

Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit az ezen időpontot követően benyújtott kérelmek vonatkozásában kell alkalmazni.

20. § . Hatályát veszti Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.26.) önkormányzati rendelete.

P.H.