Boldog község képviselő testületének 2/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete

Települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 03. 25


Boldog Község Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2015.(XI.27) ,  5/2016.(VIII.16.) , 9/2017.(V.26.), 4/2021.(II.25.) rendeletekkel módosított

2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

egységes szerkezet


Boldog  Község Önkormányzata  képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános szabályok


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Boldog Községi Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.


(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.


(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján a polgármester gyakorolja.


2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.


(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.


(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.


(4) Az eljárást:


a) az önkormányzati hivatalnál írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet megindítani.


(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal együtt kell benyújtani.


(6)1 Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2016. (III.27.) Korm. rendelet 4. § (6) bekezdése szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét – a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve – az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.”

1  Módosította: 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  1. §.               Hatályos: 2021. 04.01.

(7)2


3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ban meghatározottak szerint kell igazolnia.


4. § A rendszeres pénzbeli ellátások kifizetése utalással, az eseti pénzbeli ellátások kifizetése házipénztárból készpénzben történik.


5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.


(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell kifizetni.


(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat részletezi.

6. § A jogosultak jövedelmének kiegészítésére, pótlására:

(1) pénzbeli támogatások

a) rendkívüli  települési támogatás

b) rendszeres települési támogatás

(2) természetbeni támogatás

(3) személyes gondoskodást biztosító ellátások nyújthatók


II. Fejezet


Pénzbeli szociális ellátások


7. § Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.


8. § A pénzbeli települési támogatás formái:


a) rendkívüli  települési támogatás:

aa) létfenntartási támogatás,

ab) gyermeknevelési támogatás,

ac) gyógyszertámogatás,

ad) elemi kár elhárításához nyújtott támogatás ;

ae) temetési támogatás


b) rendszeres települési támogatás:

  lakásfenntartási támogatás.

2  Hatályon kívül helyezte : 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  2. §.           Hatályos: 2021. 04.01.


1. Rendkívüli  települési létfenntartási támogatás


9. § (1) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési létfenntartási támogatás állapítható meg, elsősorban a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.


(2)3 Rendkívüli települési létfenntartási támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a) családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át,

és a családnak vagyona nincs.


(3)4 A (2) bekezdés alapján a rendkívüli települési létfenntartási támogatás alkalmankénti összege legalább 2.500,- Ft, legmagasabb összege 10.000,- Ft, egy naptári évben egy kérelmezőnek összesen 20.000,- Ft lehet.


(4) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni továbbá, ha a kérelmező:


a) a lakásfenntartással összefüggő alkalmankénti jelentős kiadások következtében (pl. tüzelővásárlás, kimagaslóan magas villamos energia, fűtés, vízdíj számla) pénzbeli segítségre szorul,


b) elemi kár következtében lakhatását biztosító ingatlana és ingósága megrongálódott, és helyrehozatali költségének teljesítése átmenetileg vagy tartósan a kérelmező és családja létfenntartását veszélyezteti, vagy


c) egyéb súlyos krízishelyzet megoldásához segítségre szorul.


d) azonnali segítséget igénylő élethelyzet pl.: krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem-kiesés, a családban történt hirtelen haláleset, stb


(5)5 A (4) bekezdés b) és d) pontja szerinti esetben a polgármester a rendkívüli települési létfenntartási támogatást jövedelem- és vagyoni vizsgálat nélkül is megállapíthatja.


(6) A közös háztartásban élő családtagok külön-külön nem részesülhetnek rendkívüli települési létfenntartási támogatásban.


(7) A kérelmezőnek – a kérelem és mellékletek beadásakor - indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.


(8) A kérelem elbírálásakor, ha

  1. a kérelmező életmódja, életvitele arra enged következtetni, valamint


3-4 Módosította : 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  3. §.            Hatályos: 2021. 04.01.

5  Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet 4. § Hatályos: 2021. 04.01.


  1. a készített környezettanulmány, vagy köztudomású tények alapján bizonyosságot nyer, hogy a kérelmező a részére megállapított átmeneti segélyt nem a saját vagy


  1. családja létfenntartásához nélkülözhetetlen árucikkre fordítaná, részére a rendkívüli települési létfenntartási támogatást természetben kell megállapítani!

(9) Az alkalmanként jelentkező többletkiadások között a lakhatás feltételeinek biztosítására tekintettel csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha a kérelmező, illetve a családja nem részesül lakásfenntartási támogatásban


(10) A rendkívüli települési létfenntartási támogatás, a 3. pontban részletezett rendkívüli települési gyógyszertámogatás, és a 4. pontban részletezett elemi kár iránti kérelmet az 1. számú mellékleten lehet benyújtani. A kérelem részét képezi a vagyonnyilatkozat is.


2. Rendkívüli települési gyermeknevelési támogatás


10.§6 (1) A szülő gyermeke születésére tekintettel gyermeknevelési támogatásra jogosult, ha

a) a gyermek születését megelőző egy évben mindkét szülő, egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő, állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezett és a kérelem benyújtásakor is rendelkezik Boldog község közigazgatási területén, életvitelszerűen ezen a címen él, és

b) az újszülöttet saját háztartásában neveli, gondozza.

(2) A támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje a gyermek megszületését követő 90. nap. A kérelem a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A támogatás ugyanazon gyermek tekintetében egy alkalommal állapítható meg. Az egyszeri támogatás összege: 40.000,- Ft.

(4) Gyermeknevelési támogatás állapítható meg az örökbefogadó szülőnek is, amennyiben az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, és a gyermeknevelési támogatásra való jogosultságát az örökbefogadást engedélyező határozattal igazolja.

(5) A (2) bekezdéstől eltérően az örökbefogadó szülő esetén a kérelem az örökbefogadásról szóló döntés véglegessé válásától számított 3 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek fél éves korának betöltéséig igényelhető.

10 /A.§7(1) Kérelem alapján iskolakezdési támogatásra jogosult a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató középiskolás diák.

(2) Kérelem alapján szintén jogosult iskolakezdési támogatásra , aki középiskolai tanulmányait befejezte, de nappali oktatás munkarendje szerint  plusz kiegészítő  évfolyamon tanulmányokat folytat és a 23. életévet adott naptári év december 31-ig nem töltötte be.

(3) Kérelem alapján iskolakezdési támogatásra jogosult azon diák, aki felsőfokú nappali tagozaton tanulmányait első alapképzés keretében folytatja. A támogatás abban az évben jár utoljára, amelyikben a jogosult a 25. életévét betölti. A főiskolások esetében maximum 3 egymást követő évben, egyetemisták esetében maximum 5 egymást követő évben vehető igénybe.

(4) A támogatás feltétele , a támogatott és legalább egyik szülője állandó lakóhellyel rendelkezik Boldog településen és életvitelszerűen a község közigazgatási területén él.

(5)8 A támogatás diákonként 10.000 Ft, mely készpénzben a házipénztár útján vehető igénybe.

(6)9 Az iskolakezdési támogatás az adott tanév szeptember 30. napjáig igényelhető. A támogatás iránti kérelem a 7. számú mellékelt szerinti formanyomtatványon nyújtható be. A jogosultnak a kérelméhez csatolnia kell az adott tanévre szóló iskolalátogatási igazolást.

6 Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet 5. §  Hatályos: 2021.04.01

7  Módosította  5/ 2016 (VIII.16.) önkormányzati rendelet  1. §        Hatályos: 2016. 08.17.

Módosította:  9/ 2017 (V.26.) önkormányzati rendelet  1. §.               Hatályos: 2017. 05.27.

Módosította:  4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  6. §.              Hatályos: 2021. 04.01.

3. Rendkívüli települési gyógyszertámogatás


11. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel rendkívüli települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik és a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2)10 Rendkívüli települési gyógyszertámogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a) családok esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át, és a családnak vagyona nincs.


(3) Rendkívüli települési gyógyszertámogatás egy évben négy alkalommal adható, melynek összege esetenként maximum 5000.-Ft, gyógyászati segédeszköz esetén egyszeri 10.000.-Ft lehet.


(4) Gyógyászati segédeszköz vásárlása esetén, amennyiben annak összege - meghaladja az (3) bekezdésben meghatározott keretösszeget, a polgármester méltányosságból, legfeljebb az öregségi nyugdíjminimum összegére megemelheti.


4. Rendkívüli települési támogatás elemi kár elhárításához


12. § (1) Elemi kár elhárításához rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.


(3) A támogatás összege kérelmenként legfeljebb 100.000.-Ft lehet. Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.


(4) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett, és

b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana vagy ingatlanrésze,

 d)11 a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg, és a családnak vagyona nincs.


(5) Az önkormányzat hivatal jegyzője, vagy a jegyző által kijelölt dolgozója a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a (4) bekezdés b-d) pontokra vonatkozó nyilatkozatokat.


10 Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet   7. §              Hatályos: 2021.04.01

11  Módosította: 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  8. §.              Hatályos: 2021. 04.01


(7) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.


(8) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül kell dönteni.


(9) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére szóló számlával - elszámoljon.


(10) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget, határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.


5. Rendkívüli települési temetési támogatás


13.§ (1) A jelen rendelet 1.§ (1) bekezdésben megjelölt szerv rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott és a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyeztetné.

(2) A települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, ezer forintra kerekítve.

(3)  A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség megállapítása a  temetkezési vállalat árjegyzéke alapján történik, melynek költségéről az minden év január 31. napjáig ad tájékoztatást.

(4)12 A települési temetési támogatás a temetési számla kiállítását követő 60 napon belül igényelhető.

(5) Nem állapítható meg temetési támogatás, ha az igénylő

a) egy főre számított havi családi jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege  250 %-át,

b) a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül,

c) köztemetés esetén.

d) az elhunyt személlyel tartási, életjáradéki szerződést kötött.

  (6)13 A temetési támogatás esetén a kérelemhez mellékelni kell a temetési számla eredeti példányát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatának másolatát. A támogatás iránti kérelem a 3. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.


12 Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet   9. §              Hatályos: 2021.04.01

13  Módosította: 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  10. §.            Hatályos: 2021. 04.01

6. Rendkívüli települési lakásfenntartási támogatás

14.§ (1) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek.

a) aki a kérelemben megjelölt ingatlanban állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen ott él,


b) több lakás tulajdoni vagy bérleti, haszonélvezeti jogával nem rendelkezik,


c) lakás hasznosításából jövedelme nem származik, vagyona nincs. Vagyon alatt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezései az irányadók.


(2) A települési lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.


(3). Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4) Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a háztartás ahol a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(5) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

 (6) Ha a háztartás

a) (5) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (5) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(8)13 A lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás (a továbbiakban: lakásfenntartási támogatás) állapítható meg lakóingatlanonként határozott időre - egy év időtartamra természetbeni ellátásként annak a tulajdonosnak, bérlőnek, vagy életvitelszerűen az ingatlant használónak, akinek

a) háztartásában az egy fogyasztási egységre eső havi jövedelem nem haladja meg a az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, havi 2.500,-Ft összegben; egyedül élő esetében ez az összeg havi 3000.-Ft.

b) háztartásában az egy fogyasztási egységre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, havi 3000.-Ft összegben; egyedül élő esetén havi 3.500,-Ft összegben.”

(9) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, gázfogyasztás, amelyet az utoljára rendelkezésre álló számlával kell igazolni.

(10)  A települési lakásfenntartási támogatást havi rendszerességgel 12 hónapra kell megállapítani, melyet elsősorban a szolgáltatóhoz kell utalni.

(11)14 A települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani. A kérelem a 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(12) Meg kell szüntetni a támogatást, ha a támogatás folyósítása alatt a jogosult másik lakásba költözik, erről a tényről a támogatásban részesülő személy köteles a változástól számított 15 napon belül bejelentést tenni.

III. Fejezet


Természetben nyújtott szociális ellátások


7. Gyermekek támogatása


15. §15 (1) Az önkormányzat a boldogi Csicsergő Óvodába beíratott gyermekek részére az óvodai étkeztetést térítésmentesen biztosítja, jövedelemre tekintet nélkül, 2015. szeptember 01. napjától határozatlan ideig.

(2) Az önkormányzat a Boldogi Berecz Antal Általános Iskola azon tanulói részére , akik az  iskolai étkeztetést igénylik, az étkeztetést térítésmentesen biztosítja 2015. szeptember 01-2015. december 20-ig terjedő időszakra.

(3)16 Az önkormányzat a Csibe Mini bölcsődébe gondozott gyermekek részére a bölcsődei étkeztetést és gondozást térítésmentesen biztosítja, jövedelemre tekintet nélkül 2017.szeptember 01. napjától határozatlan ideig.


15 /A.§17 (1) Iskoláztatási támogatásra jogosult a Boldogi Berecz Antal Általános Iskolába beíratott azon gyermek, aki legalább egyik szülőjével együtt állandó lakóhellyel rendelkezik Boldog településen és életvitelszerűen a község közigazgatási területén él.

(2)18 A támogatás gyermekenként 10.000 Ft értékű tanszercsomag.


13 Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet 11. §.                             Hatályos: 2021.04.01.

14 Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet 12. §.                             Hatályos: 2021.04.01.

15 Módosította: 10/ 2015 (XI.27.) önkormányzati rendelet  1. §.           Hatályos: 2015. 09.01.

16 Módosította: 9/2017.(V.26.) önkormányzati rendelet  2. § (1) bek    Hatályos: 2017.05.27.

17  Módosította: 5/ 2016 (VIII.16.) önkormányzati rendelet  2. §.                          Hatályos: 2016. 08.17

18 Módosította: 9/ 2017 (V.26.) önkormányzati rendelet  3. § (1) bek               Hatályos: 2017. 05.27.

(3) Az (1) bekezdés szerinti gyermek a Berecz Antal Általános Iskola által szervezett csoportos korcsolya foglalkozáson díjmentesen részt vehet, ami magába foglalja az uti költséget a hatvani korcsolyapálya belépőjét illetve szükségszerinti korcsolya bérleti díját.  Erre gyermekenként egy alkalommal van lehetőség az adott tanévben.


15 /B.§19,20


8. Karácsonyi támogatás


16. §21 (1) Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi a karácsonyi ünnepek előtt természetbeni támogatást nyújt, jövedelemre tekintet nélkül:

a) 0-3 éves gyermekek részére,                              

b) boldogi Csicsergő Óvodás gyermekek részére

c) Boldogi Berecz Antal Általános Iskola tanulói részére

d) 70. év felettiek részére

e) Ujváry Ferenc Művelődési Ház és Könyvtárban  működő csoportok azon vezetői részére, akik önkéntes alapon, anyagi hozzájárulás nélkül, szabadidejükben látják el feladatukat.

(2)22,23 Az (1) bekezdésben foglalt juttatás mértéke személyenként 10.000 Ft.


9. Köztemetés


17.§  (1) A köztemetés a legolcsóbb koporsós vagy urnás temetkezési forma lehet, melynek költségéről minden év január 15-ig a temetkezési szolgáltató ad tájékoztatást.


(2) A köztemetés iránti kérelem az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A köztemetés költségeinek visszafizetése maximum 10 havi egyenlő részletben történik az önkormányzat házipénztárába.

(4) Különös méltánylást érdemlő körülmény fennállása esetén az eltemettetésre köteles személy kérelmére részben, vagy egészben mentesül a megtérítési kötelezettség alól.


(2) Különös méltánylást érdemlő körülmény, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre eső jövedelem:

  1. gyermeket gondozó családban a nyugdíjminimum 120%-át,
  2. az a) pont alá nem tartozó család esetében a nyugdíjminimum 100%-át,
  3. gyermeket egyedül nevelő személy esetében a nyugdíjminimum 150%-át,
  4. egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 160%-át nem haladja meg, és az Szt. szerint vagyonnal nem rendelkezik.


(3) A megtérítés kötelezettsége alól az a temetésre kötelezett mentesül

  1. egészben, aki gyermeket nevel;
  2. 50%-ban, az a) pont alá nem tartozó család, vagy egyedül élő személy.



19  Módosította: 10/ 2015 (XI.27.) önkormányzati rendelet  1. §                           Hatályos: 2015. 09.01.

20 Hatályon kívül helyezte : 4/2021.(III.25) önkormányzati rendelet 13. §            Hatályos: 2021.04.01.

21 Módosította: 10/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelet                      Hatályos: 2015.09.01.

22 Módosította :  5/ 2016 (VIII.16.) önkormányzati rendelet  3. §                           Hatályos: 2016. 08.17

23 Módosította:   9/ 2017 (V.26.) önkormányzati rendelet  4. § (1) bek. Hatályos: 2017. 05.27




IV. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

18. § (1) Az önkormányzat a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja a szociálisan rászorult személyek részére,


       a)  étkeztetés

                   b) házi segítségnyújtás

                   c) családsegítés


(2)24 Az étkeztetés és a házi segítségnyújtás iránti kérelem a 6. számú melléklet szerinti formanyomtatványon nyújtható be.


Étkeztetés


19.§ (1) Étkeztetésben kell részesíteni azokat a szociálisan rászorult személyeket, akik - a legalább - napi egyszeri meleg étkezésről nem képesek gondoskodni.

           

(2) Szociálisan rászorult személynek minősül, aki

      a) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátásban részesül,

      b) idős koránál fogva nem képes az étkezését megoldani

      c) átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott egészségi állapotú,

      d) fogyatékossággal élő,

      e) pszichiátriai betegségben szenvedő,

      f) szenvedélybetegségben élő,

      g) hajléktalan .


 (3) Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj mértékét külön rendelet szabályozza.

(4) A térítési díjat utólag, minden hónap 15. napjáig kell megfizetni az önkormányzatnak, számla ellenében.


(5) Akinek ellátását tartási, és öröklési szerződésben vállalták, – ideiglenesen – helyzetük rendezéséig lehet étkezésben részesíteni, de az eltartó a mindenkori intézményi /beszerzési/ térítési díjat köteles megfizetni.


(6) Az étkeztetés megszűnésének esetei és módjai:

a) a jogosult, illetve  hozzátartozójának az ellátás megszűnésére vonatkozó bejelenté-        sét követően,

b) a jogosult halálával,

c) az ellátás feltételei már nem állnak fenn,

d) a jogosult szakosított ellátást nyújtó intézményben került elhelyezésre.


Házi segítségnyújtás


20.§ (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Társulást útján biztosítja, melynek működési helye: Boldog, Virág út 2.


24  Módosította: 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  15. §                           Hatályos: 2021.04.01.



(2) A fizetendő térítési díj mértékéről – változás esetén - a társulás minden évben tájékoztatni köteles az önkormányzatot.

(3) A házi segítségnyújtást megszűnésének esetei és módjai:

a) a jogosult, illetve  hozzátartozójának az ellátás megszűnésére vonatkozó bejelenté-         sét követően,

b) a jogosult halálával,

c) az ellátás feltételei már nem állnak fenn,

d) a jogosult szakosított ellátást nyújtó intézményben került elhelyezésre,


Családsegítő Szolgáltatás

21.§ 25 Boldog Község Önkormányzata a Családsegítő Szolgáltatást önállóan biztosítja, melynek működési helye: Boldog, Virág út 2.



V. Fejezet


Szociálpolitikai Kerekasztal


 22.§ (1) Feladata: az Szt. 58/B§. /2/ bekezdése szerint a szociális koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére. A szociális ellátórendszer működésének véleményezése, továbbfejlesztése.


(2) Évente legalább egy alkalommal köteles ülést tartani.

(3)26 Tagjai:

 a) polgármester

 b) alpolgármester

 b) nemzetiségi önkormányzat elnöke

 c) helyi családsegítő szolgálat munkatársa

 b) védőnő                  

 (4) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai maguk közül elnököt választanak. Az elnök feladata a Szociálpolitikai Kerekasztal képviselete, az ülések összehívása, vezetése.



VI. Fejezet


Egyéb rendelkezések

23. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


VII. Fejezet


Záró rendelkezések


24. § Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit az ezen időpontot követően benyújtott kérelmek vonatkozásában kell alkalmazni.



25  Módosította: 4/ 2021 (III.25.) önkormányzati rendelet  16. §                           Hatályos: 2021.04.01.

26 Módosította: 4/2021.(III.25.) önkormányzati rendelet 17. §                              Hatályos: 2021.04.01.


25.§ Hatályát veszti Boldog Község Önkormányzatának a 16./2011.(XII.19.) rendelettel , 1./2013.(II.15.) rendelettel, 14/2013.(XII.20.) rendelettel módosított 9/2011.( X. 17) rendelete a helyi  szociális ellátásokról

.



P.H.




            Laczkó Roland                                              Katonáné Fülöp Gabriella

            polgármester   sk                                                       jegyző sk




Egységes szerkezet :


10/2015.(XI.27)  rendelettel : 2015. 09.28.

5/2016.(VIII.16.) rendelettel : 2016.08.17.

9/2017.(V.26.) rendelettel:  2017.05.27.

4/2021.(III.25.) rendelettel : 2021.03.26.




                                                                                  Katonáné Fülöp Gabriella

                                                                                              jegyző