Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019. (III.12.) önkormányzati rendelete

a 2019. évi költségvetésről

Hatályos: 2019. 03. 13

Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32 cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 23. §. (1) bekezdésében foglaltak alapján (Áht.) - figyelembe véve az Áht. végrehajtására kiadott, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) kormányrendeletben meghatározott előírásokat – továbbá a Magyarország 2019. évi költségvetéséről szóló 2018. évi L tv. rendelkezéseinek figyelembevételével a 2019. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságaira és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

  1.  Hevesaranyos Község Önkormányzat költségvetésének részét képezi:
  1. a Hevesaranyosi Községi Önkormányzat költségvetése
  2. a Hevesaranyosi Óvoda költségvetése.

2. §, Képviselő-testület az Önkormányzat 2019. évi költségvetési kiadási és bevételi főösszegét az alábbiakban határozza meg:

bevételi főösszeg:        90 465 E Ft

kiadási főösszeg: 90 465 E Ft

(2) A 2019. évi költségvetés összesített bevételeinek és kiadásainak előirányzatait kiemelt előirányzatonként, kormányzati funkciónként, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok részletezését, a fejlesztési, felújítási feladatokat a költségvetés mellékletét képező fejezet- és címrend szerinti .1/a és 1/b. melléklet tartalmazza.

3. § (1) Az Önkormányzatnál és költségvetési szerveinél foglalkoztatottak engedélyezett létszámát és a közfoglalkoztatottak létszámát az 1/b sz melléklet tartalmazza.


(2) Az Önkormányzat költségvetési pénzforgalmi mérlegét kiemelt előirányzatonként a 2. sz melléklet tartalmazza

(3) Az önkormányzat 2019. évi előirányzat felhasználási tervét a 3. melléklet tartalmazza.

4. § (1) A Hevesaranyosi Óvoda 2019 évi költségvetési pénzforgalmi mérlegét kiemelt előirányzatonként a 4. sz melléklet tartalmazza.

(2) A Hevesaranyosi Óvoda 2019 évi előirányzat felhasználási tervét az 5. sz melléklet tartalmazza

5. § (1) Hevesaranyos Községi Önkormányzat képviselő-testület a térítési díjakat az alábbiak szerint határozza meg:

  • zárzúzási és tárcsázási munkálatok díja 14000 Ft/ha,
  • szántási munkálatok díja 32000 Ft/ha,
  • a 300 négyszögöl alatti területek szántási díja 6.500 Ft/óra

6. § (1) Hevesaranyosi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2019. év közben keletkező többletbevételéről külön előterjesztés alapján dönt.

(2) Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete külön dönt továbbá a központosított állami támogatás címén az önkormányzathoz utalt támogatásnak előirányzatként történő felhasználásáról, az érintett előirányzat módosításáról.

(3) Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a tárgyévi munkatervében meghatározott időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

7. § Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011 évi CXCIX törvény 60.§ (6) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a 2019 évi illetmény alap összegét 46 380,- Ft-ban határozza meg.


A költségvetés végrehajtásának szabályai

8. § (1) Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2019. évi kiadásainak az előirányzatok közötti átcsoportosításról a költségvetési rendelet módosításakor dönt, az átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(2) Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2019. évi kiadásai előirányzatokhoz kapcsolódó szervezéseket elvégezze, a kiadásokkal kapcsolatban kötelezettséget vállaljon.


(3) Az intézmények az éves költségvetésüket:

  1. az Alapító Okiratokban előírt, illetve engedélyezett, valamint az intézményi költségvetési alapokmányokban és a szervezeti és működési szabályzatban részletezett feladatkörökben és kötelezettségek mellett,
  2. a szakmai hatékonyság és gazdaságosság, a vagyon rendeltetésszerű használata követelményeinek érvényesítésével,
  3. a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával

kötelesek végrehajtani.

(4) A költségvetési gazdálkodás a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét, és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magában.


Záró rendelkezések


9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 1-től kell alkalmazni.

(2) A 2019. január 1-i és a Rendelet kihirdetése közötti időszakban realizált bevételekre és teljesített kiadásokra a Rendelet előirányzatai biztosítanak fedezetet.

(3) A rendelet a szövegben megjelölt 1-5 számú mellékletekkel együtt alkalmazandó.

10.§. Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az adóztatással foglalkozó köztisztviselő anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló 2/2018/II.12./ számú rendeletét hatályon kívül helyezi.