Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2020. (IX.24.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2021. 01. 01

Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) támogatható szervezet:

1. az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó szervezet,

2. a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény hatálya alá tartozó egyház és szervezeti egysége,

3. a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti gazdasági társaság,

4. magánszemély.

b) kedvezményezett: az a támogatható szervezet, amely egyedi döntés alapján támogatásra jogosult.

2. Államháztartáson kívüli forrás átadása


2. § Bábolna Város Önkormányzata a mindenkor hatályos költségvetésében meghatározott előirányzat terhére az államháztartáson kívüli forrást (továbbiakban: támogatás) nyújt a támogatható szervezeteknek.

3. § (1) A támogatási igényt egy évben első alkalommal tárgyév január 31-től február 28-ig, második alkalommal június 30-tól augusztus 31-ig terjedő időszakban nyújthat be a támogatható szervezet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott időintervallumokon kívül támogatási igényt benyújtani nem lehet.

(3) Támogatási igényt az alábbi célokra lehet benyújtani:

a) működési kiadások finanszírozása, vagy

b)a szervezet által szervezett rendezvények, programok megvalósítása, vagy

c) a szervezet által benyújtott pályázatok önrészének biztosítása, vagy

d) hazai és nemzetközi kapcsolatok ápolásával, működtetésével kapcsolatos kiadások teljesítése.

4. § A támogatási igényt a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatalban ügyfélfogadási időben személyesen, vagy postai úton kell benyújtani az 1. mellékelt szerinti nyomtatványon.

5. § (1) A támogatási igényt Bábolna Város Önkormányzat Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottsága bírálja el a 3. § (1) bekezdésben meghatározott időszakokat követő első rendes ülésén.

(2) A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottságnak el kell utasítani a támogatási igényt, amennyiben támogatási igény benyújtója

a) esedékessé vált és még meg nem fizetett adótartozással rendelkezik, vagy

b) részére más alkalommal megállapított támogatás felhasználását nem fogadta el a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság, vagy

c) részére más alkalommal megállapított támogatás felhasználásáról nem számolt el, vagy

d) a támogatási igényt nem az 1. melléklet szerinti nyomtatványon nyújtotta be.

(3) A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság nem köteles a döntését indokolni.

(4) A Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság jogosult a támogatási igényben megjelöltnél alacsonyabb összegű támogatást megállapítani.

6. § (1) Amennyiben a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság a támogatási igény alapján támogatást állapít meg, a támogatási szerződés aláírására Bábolna Város Önkormányzata részéről a Polgármester jogosult.

(2) Támogatás utalására kizárólag akkor kerül sor, amennyiben a kedvezményezett és a Polgármester a támogatási szerződést aláírta.

7. § (1) A kedvezményezett a támogatásról tárgyévet követő év január 31-ig köteles beszámolni.

(2) A beszámoló három részből áll:

a) szöveges beszámoló, amelyben a támogatás felhasználását általánosan mutatja be a kedvezményezett és

b) pénzügyi beszámoló, amelyben szerepelni kell a támogatási igényben meghatározott költségvetés alapján a beszámoló mellékleteként benyújtott számlák szöveges indokolásának és a számlaösszesítőnek, és

c) beszámoló melléklete, amely a beszámolóhoz csatolt hitelesített számlamásolatokat vagy számlát helyettesítő bizonylatokat tartalmazza. A hitelesített számlamásolaton vagy számlát helyettesítő bizonylaton fel kell tüntetni a következő szöveget: „A számla/bizonylat felhasználva Bábolna Város Önkormányzatának ../2020. (IX.24.) önkormányzati rendeletének megfelelően  …... évben.” A számlamásolatoknak meg kell felelni a Számvitelről szóló 2000. évi C. tv. 167. § (1)-(3) bekezdéseiben foglalt alaki és tartalmi feltételeknek.

8. § A kedvezményezett által benyújtott beszámolót a támogatás felhasználásáról a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője és Gazdálkodási Iroda vezetője ellenőrzi. Az ellenőrzés alapján véleményt nyilvánítanak a támogatás felhasználásáról és ezen véleményt a beszámolóval együtt a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság elé terjeszti a Jegyző. A támogatás felhasználásának elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a beszámoló és a vélemény ismeretében a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság dönt.

3. Az államháztartáson kívüli forrás átvétele


9. § (1) Az államháztartáson kívüli források átvételéről a Polgármester dönt.

(2) A Polgármester az átvett pénzeszközök mértékéről és annak felhasználásáról beszámol a Képviselő-testületnek az önkormányzat gazdálkodásának első féléves helyzetéről szóló beszámolóban és a zárszámadásban.

(3) Az ajándékok elfogadásának rendjéről külön szabályzat rendelkezik.

4. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Bábolna Város Önkormányzat Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról, a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 23/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete.



dr. Horváth Klára                                                         dr. Bacsárdi József

polgármester                                                                        jegyző

Mellékletek