Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2020(XII.16.) önkormányzati rendelete

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2020. (XII.16. ) önkormányzati rendelete a mezei őrszolgálatról, a mezőőri járulék mértékéről és megfizetésének módjáról

Hatályos: 2020. 12. 16- 2021. 01. 06

Lábatlan Város Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2020. (XII.16. ) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról, a mezőőri járulék mértékéről és megfizetésének módjáról




Lábatlan Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm.  rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá  kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4)  bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva a fegyveres őrségről,  a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1)  bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés  a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések

1. §


A rendelet célja:

a) Lábatlan város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek,- ide nem  értve az erdőt, a halastavat, - őrzése,

b) a termőföldeken lévő, illetve azokhoz tartozó termények és termékek, felszerelések,  eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok  földmérési jelek védelme,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozása,

d) a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása,  valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.


2. §

(1) E rendelet területi hatálya Lábatlan város közigazgatási területén fekvő termőföldekre, a belterületi zártkertekre a  (2) bekezdésben foglalt kivételekkel terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet területi hatálya az erdő művelési ágú területekre és a  halastavakra.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti termőföld tulajdonosára,  illetve a termőföldet használó természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiség  nélküli egyéb szervezetre.



2. Értelmező rendelkezés

3. §


E rendelet alkalmazásában:

Termőföld: az a földrészlet, amely Lábatlan város külterületén fekszik, és az ingatlan nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert,  rét, legelő (gyep), nádas, vagy fásított terület művelési  ágban van nyilvántartva.






3. A mezei őrszolgálat

4. §


(1) Lábatlan város Önkormányzata az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásáról a Lábatlani  Polgármesteri Hivatal szervezetén belül működő mezei őrszolgálat létrehozásával  gondoskodik.

(2) A mezei őrszolgálatot a mezőőr látja el.

(2) A mezőőr jogszabályban meghatározott formaruhát és szolgálati jelvényt visel.

(3) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőőr feladatait a fegyveres biztonsági őrségről, a  természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvényben foglaltak szerint  látja el. A mezőőr feletti munkáltatói jogokat a jegyző gyakorolja.

(4) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a  kormányhivatal szerveivel valamint a polgárőrséggel.



4. A mezőőri járulék megfizetése és mértéke

5. §



(1) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a földhasználót, ennek hiányában azt a  tulajdonost (a továbbiakban együtt: kötelezett) terheli, akinek a termőföld a tárgyév január hó  1. napján használatában vagy tulajdonában van, és annak az évnek az utolsó napján szűnik meg,  amikor a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszűnik.

(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása a kötelezett 1. melléklet szerinti  földhasználatra vonatkozó nyilatkozata és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján történik.

(3) A mezőőri járulék kivetését, illetve annak mértékét befolyásoló adatok változását – különösen a termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást, a módosult  térmértéket, a megváltozott művelési ágat – az ezt igazoló okirat bemutatása mellett 30 napon  belül köteles a kötelezett bejelenteni.

(4) A (3) bekezdés szerinti változást és az 5.§ (2) bekezdése szerinti nyilatkozatot e rendelet  1. sz. melléklete szerinti nyomtatványon, illetve elektronikusan a www.labatlan.hu oldalon  rendelkezésre álló űrlapon kell bejelenteni.

(5) A fizetendő járulék mértékét és megfizetésének kötelezettségét hatósági határozattal a  jegyző állapítja meg.

(6) A mezőőri járulékot a kötelezettnek tárgyév szeptember 15. napjáig egyösszegben kell  megfizetnie az önkormányzat elkülönítetten kezelt mezei őrszolgálat alszámlájára.

(7) A nem határidőben megfizetett mezőőri járulék után késedelmi pótlékot kell fizetni.

(8) A Polgármesteri Hivatal jogosult a bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban  ellenőrizni.

(9) A mezőőri járulék az 1997. évi CLIX. törvény 19.§ (3) bekezdése szerint adók módjára  behajtandó köztartozásnak minősül, melynek behajtására az ingatlan fekvése szerinti települési  önkormányzat jegyzője jogosult.







6. §


(1) A mezőőri járulék mértéke:

a) szántó esetén 100 Ft/ha/év,

b) rét, legelő, gyep, nádas, fásított terület művelési ágú termőföld esetén 50 Ft/ha/év,

c) kert művelési ágú termőföld esetén 2000 Ft/hrsz/év,

d) szőlő, gyümölcsös művelési ágú termőföld esetén 2000 Ft/ hrsz/év

e) belterületi zártkertben 2000 Ft/hrsz/év.

(2) A mezőőri járulékot a kötelezett valamennyi földrészletének művelési áganként összevont  területe és az (1) bekezdésben foglalt művelési ágankénti éves díjtétel szorzata alapján kell  megállapítani.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása során a közös tulajdonban lévő termőföld esetén a  tulajdonostárs tulajdoni hányadára jutó területmértéket kell figyelembe venni.



5. Mentesség a mezőőri járulék megfizetése alól

7. §


Mentes a mezőőri járulék megfizetése alól a Magyar Állam és a helyi önkormányzat.



6. Záró rendelkezések

8. §



(1) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg a mezei  őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.


(2) Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.


Lábatlan, 2020. december 9.




Schantzl Edit                                                                                     Teller Péter

     jegyző                                                                                           polgármester




A rendeletet kihirdettem:



Schantzl Edit

jegyző




  1. sz. melléklet a mezei őrszolgálatról, a mezőőri járulék mértékéről és megfizetésének módjáról  szóló 17/2020. (XII. 16. ) ör. rendelethez

Nyilatkozat a mezőőri járulék me bejelentéséhez1                                     Nyilatkozat a mezőőri járulék megállapításához/változás bejelentéséhez

(a megfelelő rész aláhúzandó)

1. A termőföld:

Helyrajzi száma:

Területének nagysága:

Művelési ága:



2. A tulajdonos adatai:

Természetes személy

Jogi személy

Neve:

Neve:

Születési neve:

Székhelye:

Anyja neve:

Nyilvántartási száma:

Születési helye:

Adószáma:

Születési ideje:

Törvényes képviselője:

3. Tulajdoni hányad:………………. 


4. A jogszerű földhasználó(k) adatai:

Természetes személy

Jogi személy

Neve:

Neve:

Születési neve:

Székhelye:

Anyja neve:

Nyilvántartási száma:

Születési helye:

Adószáma:

Születési ideje:

Törvényes képviselője:

  5. A jogszerű használat jogcíme: 

        6. Alulírott……………………………………………. földtulajdonos kijelentem, hogy

   az 1. pontban megjelölt termőföldet 

− a nyilvántartott művelési ágnak megfelelően használom.

− a nyilvántartott művelési ágtól eltérően2 ……………………………………ként  használom.

− földhasználatra vonatkozó megállapodás alapján a 4. pontban megjelölt személy  használja.

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Egyéb megjegyzés:

Tudomásul veszem, hogy a tulajdonomban/használatomban lévő földterület után mezőőri  járulék fizetendő. Kijelentem, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek. 

Lábatlan,………, év……… hónap……… nap

nyilatkozó aláírása


1 Minden külön helyrajzi számon nyilvántartott termőföld után külön-külön kitöltendő. 2 Amennyiben a kötelezett a művelési ágtól eltérően használja a földterületet, akkor az illetékes  földhivatalnál a tulajdonosnak kérelmeznie kell a művelési ág megváltoztatása iránti eljárás  lefolytatását.


TÁJÉKOZTATÓ AZ ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT EREDMÉNYÉRŐL

(2010. évi CXXX. törvény a jogalkotásról 17. § )

Rendelet-tervezet címe: Lábatlan Város Önkormányzat képviselő-testületének 17/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelete a mezei őrszolgálatról, a mezőőri járulék  mértékéről és megfizetésének módjáról


Rendelet-tervezet valamennyi jelentős hatása, különösen

Társadalmi, gazdasági hatás: A helyi lakosság szempontjából a  társadalmi hatások különfélék lehetnek. A gazdálkodók költsége értelemszerűen nőni  fog. A rendszeres járőrözés azonban, a  megfelelő ellenőrzési technikák kialakítása elősegítheti a bűnesetek számának csökkentését, az illegális hulladéklerakást.

Költségvetési hatás: A mezőőrség megalakítása  anyagi megterhelést jelent az  önkormányzat számára,  azonban a költségek részbeni  megtérülése várható az állami támogatásból és a kivetendő járulék bevételből.


Környezeti, egészségügyi  következmények: Nincsenek

Adminisztratív terheket  befolyásoló hatás: adminisztratív terhek növekedni fognak.  

Egyéb hatás: Nincs

A rendelet megalkotása szükséges, mert: A rendelet törvényi felhatalmazáson alapuló megalkotása lehetővé teszi annak a jogalkotói szándéknak a megvalósulását, hogy a  külterületeken nőjön a biztonság, rend.

A rendelet megalkotásának elmaradása  esetén várható következmények:

A jogszabály megalkotásának elmaradása esetén nem előzhetők meg eredményesen a külterületen elszaporodó nem  kívánatos jelenségek, és nem növelhető hatékonyan a közbiztonság.

A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:

Személyi: biztosított

Szervezeti: biztosított

Tárgyi: biztosítása szükséges a 2021 évi költségvetésben.

Pénzügyi: biztosítása szükséges a 2021 évi költségvetésben. 


Mellékletek