Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 02
Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1. melléklethez
Az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012.(XII.6.) Kormányrendelet 1. melléklete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás az EuroVelo 6 kerékpárút komplex fejlesztése.
Lábatlan közigazgatási területén a tervezett kerékpárút nyomvonala nem illeszkedik a jelenleg hatályos rendezési tervben szereplő nyomvonalhoz.
Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 97/2018. (X.16.) sz. határozatában döntött Lábatlan Szabályozási Tervének módosításáról
A 314/2012. Kormányrendelet 32. §. (6.) bekezdése szerint "a településrendezési eszközök egyeztetése tárgyalásos eljárás szerint történik, amennyiben a településrendezési eszköz készítése vagy módosítása a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény hatálya alá tartozó ügy tárgyát képező építési beruházás megvalósítása miatt indokolt". Ennek következményeként három oldalú szerződés került aláírásra a Tervező, a NIF Zrt és az Önkormányzat között.
A tervezési munkák elkészültek, az Állami Főépítész az eljárás lezárásához szükséges záró szakmai véleményét az alábbiak szerint adta meg:
„Lábatlan Város településrendezési eszközeinek tárgyi módosítására irányuló záró véleményem kikötéssel teszem meg, amely az alábbi:
Az Önkormányzat átvezeti a jegyzőkönyvben taglaltakat a rendelet-tervezetbe és annak mellékletébe (KE/8/126-18), valamint figyelembe veszi az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság álláspontját (30358-1/2022).
Amennyiben a módosításokat az Önkormányzat elvégzi - záró véleményem egyetértő, javasolom annak testületi jóváhagyását.”. (1. sz melléklet)
A fenti módosításokat, javításokat a tervező elvégezte. 2022. április 20-án kaptunk visszajelzést Lábatlan Város megbízott főépítésztől, valamint Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivataltól, hogy a tervezői javítás megfelelő, a módosítási eljárás lezárható.
A módosítási folyamat befejezéséhez, jóváhagyásához szükséges a településszerkezeti terv módosításáról határozatot hozni, melynek mellékletét képezi a Településszerkezeti terv módosítás M=1:4000 méretarányban, valamint Lábatlan Város Településszerkezeti terv leírás módosítása.
A fenti határozat elfogadása után Lábatlan helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 1/2006. (I.31.) számú önkormányzati rendeletet az előterjesztésben foglaltak szerint szükséges módosítani.