Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Leányvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a közterület használatáról
Végső előterjesztői indokolás
A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya a KE/3/272-15/2023. számú szakmai segítségnyújtás és intézkedés kérése tárgyú megkeresésében arról, tájékoztatott, hogy az Energiaügyi Minisztérium jelzéssel élt a Miniszterelnökség felé, miszerint vannak olyan helyi önkormányzati rendeletek, amelyek megalapozatlanul és indokolatlanul közterület használati díj megfizetésére kötelezik a villamos energia elosztókat akár közterületen folytatott tevékenységük, akár tevékenységük ellátása eredményeként közterületen elhelyezésre kerülő villamos energia ellátásához szükséges közművezetékek, tartóoszlopok vonatkozásában.
A fentiekre tekintettel a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára (a továbbiakban: Miniszterelnökség) a villamosenergia-ellátás közművezetékei, tartóoszlopai kapcsán önkormányzati rendeletben megállapított közterület használati díjak vizsgálatát és a szükséges intézkedések megtételét kérte.
Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat engedélyezéséről szóló 11/1998. (XI.24.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálata, illetve újra kodifikálása időszerű. A hatályban lévő 11/1998. (XI.24.) önkormányzati rendeletben a kihirdetése óta jelentős módosítás nem történt. A jogalkalmazási tapasztalatok és a rendelet végrehajtása során felmerülő problémák alapján szükségessé vált a rendelet felülvizsgálata, egyes rendelkezéseinek pontosítása. A közterület használat díjtételei évek óta nem lettek aktualizálva. A rendelet módosítás, illetve felülvizsgálat nélkül tovább, már nem alkalmazható. A közterület használat engedélyezésének hatásköre a települési polgármesteré. A rendelet tartalmazza a közterület használat engedélyezési rendjét, az engedély nélküli használat szankcióit és a közterület használat díjait, a díjfizetés rendjét.