Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelete

12/2015. (V.28.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2016. 06. 23

Nagysáp Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelete

12/2015. (V.28.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2016.06.23.

Nagysáp Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §-a (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában

a) elkövető: aki Nagysáp Község közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő vagy elmulasztó cselekményt megvalósítja.

2. Önkormányzat jelképeinek jogellenes használata

2. § (1) Aki a Nagysáp Község Önkormányzat az önkormányzati jelképekről és a településnév használatának rendjéről szóló 7/2015 (III.12.) sz. önkormányzati rendeletében meghatározott jelképeket, címert engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon előállítja, forgalomba hozza, használja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén százezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

3. Fás szárú növények védelmi szabályainak megsértése

3. § (1) Aki

a) a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) hatálya alá tartozó fás szárú növény telepítésére, fenntartására, kezelésére vonatkozó kötelezettséget nem teljesíti,

b) a Korm. r. hatálya alá tartozó fás szárú növényt jogellenesen kivág,

c) közterületen lévő fás szárú növényen plakátot, hirdetést bármilyen módon rögzít, egyéb berendezést elhelyez, a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg.

(3) Az (1) bekezdésekben meghatározott magatartás természetes személyek esetén harmincezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

4. Jogellenes közterület-használat

4. § (1) Aki a közterületek használatáról szóló 20/2014. (XII.18.) önkormányzati rendeletben foglaltakat megszegi és

a) közterületet az előírt közterület-használati hozzájárulás nélkül vagy attól eltérő módon használja

b) közterületen végzett munkálatokat 24 órán belül nem jelenti be a polgármesternek, valamint a munkák befejezése után a közterületet nem állítja helyre vagy nem megfelelően állítja helyre, - ha cselekménye, vagy mulasztása szabálysértésnek, vagy bűncselekménynek nem minősül - a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás tízezer forintól-százezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén tízezer forintól-ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

5. Útügyi szabályok megszegése

5. § (1) Aki az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő

a) helyi közutat közútkezelői hozzájárulás nélkül elzár, felbont, elfoglal, a közúton, az alatt vagy a felett építményt vagy más létesítményt, illetőleg ezekhez csatlakozást létesít,

b) a közúton, az alatt, felett vagy mellett végzett munka jelzésére vonatkozó kötelezettségét megszegi,

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén tízezer forintól-százezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén ötvenezer forintól-ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

6. Ingatlan és ingatlan előtti tisztántartási kötelezettség megszegése

6. § (1) Aki közterületek és ingatlanok tisztántartásáról szóló 17/2013. (X. 31.) önkormányzati rendeletben foglaltakat megszegi és

a) ingatlantulajdonosi kötelezettségeit, ingatlan előtti tisztántartási kötelezettségeit nem teljesíti, csapadékvíz-elvezető árok tisztítását nem végzi el, a kaszálást nem látja el, növényültetés szabályait nem tartja be

b) hó eltakarítást nem a rendeletben foglaltaknak megfelelően végzi

c) nem megfelelően vezeti el a csapadékvizet, közterületre szennyvizet locsol, közterületen létesített csatornákat eltorlaszol, a víz természetes lefolyását megakadályozza

d) közterület tisztántartását nem tarja be, plakátot nem az erre a célra rendszeresített helyre helyez ki, vagy 2 hónapot meghaladó időtartamra helyez ki,

e) járműbehajtók áteresztisztításának kötelezettségét megszegi

f) gondozott zöldterületre járművel ráhajt, azon parkol, bármi módon károsítja

g) közterületre földet, havat, vagy más anyagot helyez el

h) bárhol a község területén olajcserét vagy olyan tevékenységet végez, ami szennyeződést okoz, vagy közterületen járművet mos

i) közterületen állatot legeltet

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Aki felszólítás ellenére az (1) bekezdésben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást megvalósítja, az természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

7. Üzemképtelen gépjárművek tárolásával kapcsolatos szabályok megszegése

7. § (1) Aki üzemképtelen gépjárművet a közterületek használatáról szóló 20/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelet 6. §-ában meghatározottaktól eltérően, vagy gépjárművet közterület-használati hozzájárulás nélkül tárolja a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

8. Közterületen történő filmforgatás szabályainak megszegése

8. § (1) Aki az önkormányzati tulajdonban álló közterületek filmforgatási célú használatáról szóló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő 26/2013 (XII.12.) önkormányzati rendeletben foglaltakat megszegi és engedély nélkül közterületen filmforgatást végez, vagy a filmforgatási célú használati díjat nem fizeti meg, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

9. Közterület elnevezésének és a házszám-megállapítás szabályait megszegi

9. § (1) Aki a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 17/2014 (XI.13.) Ök rendeletben foglaltakat megszegi és házszámtáblát vagy utcanévtáblát

a) eltakar, beszennyez, olvashatatlanná tesz,

b) jogellenesen eltávolít, megváltoztat, vagy erre utasítást ad, felhív

c) jogellenesen vagy megtévesztő módon helyez vagy helyeztet ki

e) felszólítás ellenére sem helyez ki az utcafrontról is jól látható helyre, jól olvasható házszámtáblát

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott magatartás természetes személyek esetén ötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

10. Eljárási szabályok

10. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartással összefüggő önkormányzati hatósági eljárás lefolytatására és a közigazgatási bírság kiszabására átruházott hatáskörben a Bajóti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője jogosult.

11. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2015. június 30-án lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett cselekményekre és mulasztásokra kell alkalmazni.

Balogh Miklós Tarnóczy Tünde
Polgármester jegyző
A rendelet kihirdetve:
2015. május 28.
Tarnóczy Tünde
jegyző