Tát Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013.(II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről egységes szerkezetben

Hatályos: 2013. 04. 30- 2013. 09. 23

Tát Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

2. a működési hiány finanszírozására szolgáló bevételt 57 190 E Ft-ban állapítja meg, melyből

2.1. az előző év működési pénzmaradványa                                                      57 190 E Ft

2.2. működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevétele                                  0 E Ft

3. felhalmozási költségvetési bevételét 20 018 E Ft-ban állapítja meg, melyből

3.1. felhalmozási bevételek                                           12 191 E Ft

3.2. támogatásértékű bevétel                                          7 827 E Ft

3.3. véglegesen átvett pénzeszközök                                     0 E Ft.

4. a felhalmozási hiány finanszírozására szolgáló bevételt 67 927 E Ft-ban állapítja meg, melyből

4.1. az előző év felhalmozási pénzmaradványa                                  67 927 E Ft

4.2.felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevétele               0 E Ft.

2. felhalmozási költségvetési kiadását 89 156 E Ft-ban állapítja meg, melyből

2.1. beruházások előirányzata                                    31 889 E Ft

2.2. felújítások előirányzata                                         48 660 E Ft

2.3. támogatásértékű kiadás                                                0 E Ft

2.4. véglegesen átadott pénzeszközök                         1 200 E Ft

2.5. fejlesztési célú tartalék                                           7 407 E Ft

(4) A Polgármesteri Hivatal, illetőleg a jogutód Táti Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésén belül összesen a személyi juttatások soron 1 479 E Ft, a munkaadókat terhelő adók soron 399 E Ft az idősek tartós bentlakásos ellátására fordított kiadás (egyéb munkatársakkal kapcsolatos külső személyi juttatás a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása tekintetében).

2.§ Az 1.§-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1. és 1/2. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

3.§ A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten az 1/A. melléklet részletezi.

4.§ Az önkormányzat és intézményei költségvetési bevételeinek és kiadásainak előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontását a 2. melléklet szerint határozza meg.

5.§ Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatait összesítve a 3. melléklet szerint határozza meg.

6.§ Az önkormányzat és költségvetési szerveinek működési bevételeit összesítve a 3/A. melléklet szerint határozza meg.

7.§ A költségvetési szervek működési kiadásait szakfeladatonként a 4. melléklet szerint határozza meg.

8.§ Az önkormányzat működési kiadásainak szakfeladatonkénti bontását az 5. melléklet szerint határozza meg.

9.§ Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését és a felújítások kiadásait felújításonként a 6. melléklet szerint határozza meg.

11.§ Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 8. melléklet szerint határozza meg.

12.§ Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2013. évben engedélyezett létszámát, valamint a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát a 9. melléklet szerint állapítja meg.

13.§ Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

14.§ Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 11. melléklet részletezi.

15.§ Az önkormányzat 2013. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 12. melléklet részletezi.        

16.§ Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 13. melléklet tartalmazza

17.§ A normatív hozzájárulásokat jogcímenként a képviselő-testület a 14. melléklet alapján hagyja jóvá.

18.§ A helyi önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerveknél végzett feladatok megbontását kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerint a 15. melléklet tartalmazza.

19. §  (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

(4) A gazdálkodás során év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosítja.

(5) A polgármester 1,6 millió forint + áfa értékhatárig dönthet a forrásfelhasználásról.

20. §  (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a Képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.

A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.  A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(3)  A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után automatikusan a költségvetési támogatás növelését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

21. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által az önállóan működő költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet az önállóan működő költségvetési szerv érdekében használ fel.

(3) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(4) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(5) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(6) A Szent György Otthon – Szent János Ispotály intézmény esetében a Képviselő-testület minden dolgozó számára biztosítja a 257/2000. (XII.26.) Kormányrendelet 15. § (1) bekezdésében meghatározott munkahelyi pótlékot.

22. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a belső ellenőr útján gondoskodott. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

22/A.§[8] Tát Nagyközség Önkormányzata a megszűnt Polgármesteri Hivatal záró bevételi és kiadási előirányzatát 19 693 E Ft-tal fogadja el.


[8] Módosította a 7/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelet

23. § (1) Ez a rendelet 2013. február 26-án lép hatályba, rendelkezéseit  2013. január 1- jétől kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszíti az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 3/2012. (II.21.) önkormányzati rendelet.

 

                     Dérné dr. Varga Katalin                                                                          Szenes Lajos

                                   jegyző                                                                                        polgármester