Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (IX.25.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonról, az önkormányzat vagyonáról és az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2011. (VII. 20.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 09. 25

Solymár Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonról, az önkormányzat vagyonáról és az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2011. (VII.20.) sz. önkormányzati rendeletét (továbbiakban a „Rendelet”) e rendelettel az alábbiak szerint módosítja.


  1. §
  1. E rendelet a Rendelet 9. § (3) b) pontja az alábbiak szerint módosul és a ba)-bb) pontokkal egészül ki:


„9. § (3) b) közvetett kezelés: ba) bérbeadás, haszonbérbeadás,

                                               bb) vagyonkezelői jog átadásán keresztül”



  1. E rendelet a Rendelet 13. §-t hatályon kívül helyezi és a Rendeletet új 13. § (1)-(13) bekezdéssel egészíti ki.



„13. §


                                               Vagyonkezelői jog létesítésének szabályai


(1) Az önkormányzati tulajdonban lévő nemzeti vagyonra szerződéssel létesített vagyonkezelői jogot ingyenesen szerezheti meg az Nvtv. 3. § (1) bekezdés 19. pont b)-c) alpontjában meghatározott körbe tartozó szervezetek közül az önkormányzati közfeladatot átvállaló:

a) önkormányzati társulás,

b) költségvetési szerv vagy önkormányzati intézmény,

c) az önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló gazdasági társaság,

d) a helyi önkormányzat, az a) és b) pontjában meghatározott személyek együtt vagy külön-külön

(2) Vagyonkezelési szerződés a vagyon értékére való tekintet nélkül versenyeztetés nélkül köthető.


(3) A vagyonkezelői jog ellenértékére – a feladat tartalmának, a vagyon nyilvántartott értékének és a várható haszonnak a figyelembevételével – a költségvetésért felelős bizottság tesz javaslatot a 17. § (1) bekezdésében foglalt döntéshozó felé.

     

(3) Vagyonkezelési jog tárgya lehet:

  1. önkormányzati tulajdonú ingatlan (telek, épület, építmény és azok részei),
  2. önkormányzati tulajdonú ingó vagyon,
  3. önkormányzati tulajdonú létesítmény (közmű, műtárgy stb.).



(4) A vagyonkezelői jog létesítését az (1) bekezdésében felsorolt szervezetek vezetői illetve az önkormányzat a 17. § (1) bekezdésben foglalt felhatalmazás szerint kezdeményezhetik.


(5)          A vagyonkezelők a kezelésre átadott vagyonnal az e rendeletben és más jogszabályokban meghatározott feltételek szerint, a rendelkezési jog gyakorlója és a vagyonkezelő között meglévő szerződéseknek, illetve gazdasági társaságok az alapító okiratnak megfelelően gazdálkodnak.

(6) Az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonának körébe sorolt vagyon vagyonkezelési jogát a forgalomképesség korlátozásának tartalmát meghatározó feltételek figyelembevételével lehet átengedni.


(7)          A vagyonkezelő (vagyonkezelő szerv esetén annak vezetője) a mindenkor hatályos jogszabályok alapján felelősséggel tartozik az önkormányzati vagyon rendeltetésszerű használatáért, üzemképességének fenntartásáért és megőrzéséért, valamint a  gazdaságos hasznosításért.


(8)          A vagyonkezelő köteles a rendelkezési jog gyakorlója részére az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos döntéshez szükséges minden felvilágosítást megadni.

(9) A vagyonkezelő, mint a vagyonkezelési jog jogosultja köteles a vagyonkezelési jog gyakorlása során:

a) a vagyont fenyegető veszélyről és a bekövetkezett kárról értesíteni az Önkormányzatot,

b) tűrni a vagyonkezeléssel kapcsolatos ellenőrzéseket, és köteles az ellenőrzésekben közreműködni, az előírt beszámolót teljesíteni.

c) az általuk kezelt vagyonra vonatkozó vagyonkimutatást vezetni, és beszámolni a vagyongazdálkodási terv adott időszakra vonatkozó teljesüléséről.


(10)        A vagyonkezelő (vagyonkezelő szerv esetén annak vezetője) a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatok végrehajtásáról az éves zárszámadás keretében köteles számot adni a Képviselő-testületnek. A vagyonkezelés törvényességének ellenőrzését – az éves beszámolón kívül – az önkormányzati vagyongazdálkodás területén hatáskörrel rendelkező bizottságok is kezdeményezhetik.


(11) A vagyonkezelési szerződésnek a törvény által előírtakon kívül - figyelembe véve az adott vagyontárgy sajátos jellegét, valamint az ahhoz kapcsolódó önkormányzati közfeladatot - tartalmaznia kell különösen az alábbiakat:

a) a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati közfeladatot és ellátható egyéb tevékenységeket;

b) a vagyonkezeléssel érintett vagyoni kör pontos megjelölését;

c) a vagyonkezelő által a feladatai ellátásához alvállalkozók, illetőleg közreműködők igénybevételére, és ezzel összhangban a vagyonkezelésbe adott vagyon birtoklására, használatára vonatkozó korlátozó rendelkezéseket;

d) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek az Önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező érték megjelölését;

e) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit;

f) a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, illetve az ingyenesség tényét;

g) a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját;

h) az Önkormányzat költségvetését megillető - a vagyonkezelésébe adott vagyon kezeléséből származó - befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket;

i) a szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket, egyéb biztosítékokat;

j) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való mérhetően eredményes gazdálkodásra vonatkozó előírásokat;

k) a vagyonkezelési szerződés időtartamát;

l) a szerződés megszűnése esetén a felek által teljesítendő szolgáltatásokat, beleértve az ilyenkor szükséges elszámolást is.


(12) A vagyonkezelő, a vagyonkezelési szerződés időtartama alatt haladéktalanul köteles tájékoztatni az Önkormányzatot:

a) ha 3 hónapnál régebbi köztartozása van, és annak megfizetésére nem kapott halasztást;

b) mindazokról a változásokról, amelyekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget jogszabály, vagy vagyonkezelési szerződés előírja.


(13)        A hivatal, az intézmények a vagyonkezelők és a gazdasági társaságok a használatukban lévő önkormányzati vagyont, a részükre nyújtott támogatást és saját bevételüket – a jogszabályi keretek között – az alapfeladat, illetve a tevékenységi kör sérelme nélkül önállóan használhatják fel.”


  1. §


  1. E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
  2. A képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt, hogy e rendeletet a Rendelettel egységes szerkezetbe foglalja.




Dr. Szente Kálmán

polgármester

Dr. Beregszászi Márk

jegyző


 

Záradék:


A rendelet 2014. szeptember 25. napján kifüggesztésre került.


Solymár, 2014. szeptember 25.

Dr. Beregszászi Márk

           Jegyző



Mellékletek