Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekjóléti és szociális ellátások szabályairól szóló 3/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24

Solymár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
A gyermekjóléti és szociális ellátások szabályairól szóló 3/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2022. november 22. napján fogadta el a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra – a bírósági végrehajtásról szóló törvény kivételével – egységes viszonyítási alapot vezet be „szociális vetítési alap elnevezéssel.”
A módosításokkal a Szociális törvény az öregségi teljes nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett bevezette az ún. szociális vetítési alap fogalmát. A jövőben a szociális juttatások mértékét a szociális vetítés alap összege fogja meghatározni.
Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) Korm. rendelet 15. §-a az alap összegét – az öregségi nyugdíjminimumhoz hasonlóan – a 2023. évben 28.500 forintban állapította meg.
A szociális vetítési alap fogalmának bevezetése a hatályos gyermekjóléti és szociális ellátások szabályairól szóló 1/2018. (II.1.) önkormányzati rendelet módosítását tette szükségessé.
A módosítás a Rendelet 3. § (2) bekezdésében, a 9. § (3) és (4) bekezdésében, a 10. § (4) bekezdésében, 13. § (1) bekezdés b) pontjában, az 1. sz. mellékletben, 2. sz. mellékletben és a 3. sz mellékletben „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe a „szociális vetítési alap” szöveg cseréjét foglalja magában.
A módosítás tartalmaz továbbá két technikai javítást a korábban állami párhuzamosság miatt kivezetett fogyatékosok közlekedési támogatásával összefüggésben [4. § (2) e) és 8. § (2) g) pont].
Tervezett jogszabály módosításának társadalmi, költségvetési, gazdasági, költségvetési hatásai nincsenek. A helyi normának a magasabb szintű jogszabályhoz történő harmonizációja szükséges. A fentiekre figyelemmel a szükséges módosításokat a T. Képviselő-testület által elfogadásra javasoljuk.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése alapján lefolytatott hatásvizsgálat az alábbiakat állapította meg.
1. a Rendelet megalkotása nem befolyásolja lényegesen az önkormányzati szociális ellátórendszer működését, így gazdasági hatása sincs.
2. A Rendelet maradéktalanul biztosítja az intézmények működtetését, nem tartalmaz többlet terheket a Solymáron élőknek,
3. Jelentős környezeti és egészségi következménnyel nem jár a Rendelet megalkotása.
4. Jelentős adminisztratív terheket nem ró az önkormányzatra a Rendelet megalkotása.
5. A Rendelet megalkotásának elmaradása a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívását vonhatja maga után.
6. A Rendelet alkalmazásához rendelkezik az önkormányzat a szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételekkel.