Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás díjáról

Hatályos: 2022. 09. 30

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás díjáról

2022.09.30.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Törökbálint Város közigazgatási területén megkötött házasságokra, valamint a Törökbálinti Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Törökbálint Város Önkormányzata által biztosított, alábbi hivatali helyiségek:

aa) a Munkácsy Mihály Művelődési Ház helyisége, illetve

ab) a Polgármesteri Hivatal épületében található, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas helyiség

b) hivatali helyiségen kívüli helyszín: az a) pontban meghatározott helyiségen kívül, Törökbálint város közigazgatási területén tartott házasságkötés helyszíne

c) hivatali munkaidő: a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő

d) többletszolgáltatás díja:

da) a hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül, valamint

db) a hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért a házasuló felek által az önkormányzat részére fizetendő díj.

2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötéshez kapcsolódó többletszolgáltatás díja, a kérelem benyújtásának módja

3. § (1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként szertartásonként 80.000 Ft díjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy arra hivatali munkaidőben, vagy azon kívül kerül sor.

(2) Hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatás ellentételezéseként szertartásonként 40.000 Ft díjat kell fizetni.

(3) Amennyiben a házasuló felek valamelyike az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezést megelőző 1 évben törökbálinti állandó lakóhellyel rendelkezik, az (1) és (2) bekezdésben szereplő díj felét kell megfizetni.

(4) Nem kell megfizetni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén.

(5) A hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés iránti kérelem benyújtására a házassági szándék bejelentésével egyidőben, a felek együttes jelenlétében, személyesen, az 1. mellékletben található formanyomtatvány kitöltésével kerül sor az anyakönyvvezetőnél.

3. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél a közreműködő anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

4. § (1) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben való közreműködés esetén a szertartásvezető anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy 25.000 Ft összegű díj illeti meg.

(2) A hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben való közreműködés esetén a szertartásvezető anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy 15.000 Ft összegű díj illeti meg.

(3) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben hivatali munkaidőben történő lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető díjazásban nem részesül.

4. A hivatali helyiségen kívüli helyszínen megrendezésre kerülő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

5. § (1) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötésen való közreműködést az anyakönyvvezető akkor vállalhatja, ha annak időpontja nem ütközik a hivatali helyiségben előjegyzett és felvett házasságkötések időpontjával.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény helyszínét az anyakönyvvezető mérlegelésétől függően, szükség esetén előre meg kell tekinteni. A jegyző az osztályvezető javaslatára a közreműködést megtagadhatja, ha a házasulók a ceremónia ünnepélyes megtartásának jogszabályban előírt feltételeit ott nem tudják biztosítani.

5. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § A rendelet előírásait a hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi események vonatkozásában kell alkalmazni.

8. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól szóló 15/2017. (VI.26.) önkormányzati rendelet.