Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 30- 2022. 09. 30

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.30.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 32. § (2) bekezdés a) pontja, 37. § (1) bekezdés, 39. § (3) bekezdés, 44. §, 45. §, 48. § (2)-(4) bekezdés, 49. § (2) bekezdés, 50. §, 51. § (2) bekezdés, 52. § (1) bekezdés n) pontja, 53. § (1)-(3) bekezdés, 57. § (1)-(2) bekezdés, 59. § (2) bekezdés, 68. § (3) bekezdés, 82. § (3) bekezdés, 84. § (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 42. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„42. § (1) Kitüntetés, elismerő cím, díj adományozása, valamint egyéb személyi kérdések tárgyalása során, kettőnél több jelölt esetén a tárgyalás egy vagy két fordulóban történik.

(2) Az első fordulóban a számítógépes rendszerben történő titkos szavazás útján rangsor felállításáról dönt a képviselő-testület. A szavazás az egyes személyekről külön-külön történik és egy képviselő akár több jelöltre is szavazhat igen szavazattal.

(3) Az első forduló eredményétől függően a következők szerint alakul az eljárás:

a) Amennyiben az első fordulóban annyi vagy kevesebb jelölt kapta meg a szükséges számú (a tárgyalt napirendtől függően egyszerű vagy minősített többségű) szavazatot, ahány díj kiosztható, a szavazás lezárult, az ülésvezető ismerteti a szavazás eredményét, második fordulóra nem kerül sor.

b) Amennyiben az első fordulóban egy jelölt sem kapta meg a szükséges számú (a tárgyalt napirendtől függően egyszerű vagy minősített többségű) szavazatot, a szavazás eredménytelen, második fordulóra nem kerül sor.

c) Amennyiben az első fordulóban több jelölt is megkapta a szükséges számú szavazatot, második fordulóra kerül sor.

(4) A második fordulóban a szavazás papíralapon, a (6) - (7) bekezdésekben írtaknak megfelelően történik. A szavazás során minden képviselő annyi jelöltre szavazhat, amennyi a kiosztható díjak száma. A második forduló eredménye lehet:

a) Amennyiben a szavazás során egyik jelölt sem kapja meg a szükséges többséget, a szavazás eredménytelennek minősül.

b) Amennyiben a második fordulóban annyi vagy kevesebb jelölt kapta meg a szükséges számú (a tárgyalt napirendtől függően egyszerű vagy minősített többségű) szavazatot, ahány díj kiosztható, a szavazás lezárult, az ülésvezető ismerteti a szavazás eredményét.

c) Amennyiben a második fordulóban szavazategyenlőség alakul ki 2 vagy több jelölt között, a szavazategyenlőséggel érintett jelöltek között újabb szavazásra kerül sor.

(5) Ha a kitüntetés, elismerő cím, díj adományozása, valamint egyéb személyi kérdések tárgyalása során két jelölt van, a szavazásra egy fordulóban, számítógépes rendszerben történő titkos szavazás útján kerül sor, azzal, hogy minden képviselő egy jelöltre szavazhat. Amennyiben a szavazatok száma alapján megállapítható, hogy egy vagy több képviselő több jelöltre is szavazott, a titkos szavazást papíralapon meg kell ismételni a (6) – (7) bekezdésekben meghatározott eljárási szabályok szerint.

(6) A számítógépes szavazórendszer meghibásodása esetén a szavazást a hiba kijavításig el kell halasztani. Amennyiben a hiba az ülés végéig nem hárítható el, a szavazást papíralapon kell elvégezni. A szavazólapon történő szavazás lebonyolítása a következők szerint történik:

a) A szavazás lebonyolításának idejére a Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság szavazatszámláló bizottsággá alakul át. Amennyiben a bizottságnak legalább három tagja nincs jelen az ülésen, a képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többséggel hozott határozattal a bizottság létszámát ideiglenesen kiegészíti. A Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke és alelnöke távolléte esetén a képviselő-testület minősített többséggel a bizottság tagjai közül megválasztja a szavazatszámláló bizottság elnökét.

b) A szavazás előkészítésére szünetet kell elrendelni, majd a szavazatszámláló bizottság elnöke ismerteti a szavazás módját, és a szavazás idejére újabb szünetet rendel el.

c) Feladatkörében a bizottság gondoskodik a szavazólapok elkészítéséről, lebonyolítja a szavazást, összeszámlálja a szavazatokat, majd a szavazás eredményéről beszámol a képviselő-testületnek.

d) A szavazólapra abc sorrendben felvett személyekre érvényesen szavazni a szavazólapon szereplő név melletti körben tollal két egymást metsző vonallal lehet.

e) A szavazás a Polgármesteri Hivatal hivatalos bélyegzőlenyomatával ellátott szavazólapon és urna igénybevételével történik.

(7) Az ülés vezetője a szavazatszámláló bizottság elnökének tájékoztatása alapján kihirdeti a szavazás eredményét.

(8) A szavazólapon történő szavazás lebonyolítására bizottsági ülésen a (6) bekezdés a) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni. Bizottsági ülésen a bizottság egyszerű többséggel 3 tagú szavazatszámláló bizottságot választ a bizottság tagjaiból, illetve a polgármesteri hivatal jelen lévő munkatársaiból.”

2. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 51. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A rendelettervezetet a tárgykör szerint illetékes bizottságok - az 57. § (4) bekezdésben foglalt kivétellel -megtárgyalják. A Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság valamennyi rendelettervezetet köteles a képviselő-testülethez történő benyújtás előtt jogi szempontból véleményezni.”

3. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 57. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Kivételesen a képviselő-testület olyan napirendeket is megtárgyalhat, amelyeket előzetesen az illetékes bizottság a (3) bekezdésben és az 1. mellékletben foglaltaktól eltérően nem véleményezett. Ilyen kivételes esetnek tekintendő, amikor a bizottság ülését két egymást követő időpontra határozatképtelenség miatt nem lehetett összehívni.”

4. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 88. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az önkormányzat költségvetésének 1. olvasatát és költségvetési rendeletének tervezetét valamennyi bizottság megtárgyalja.

(3) A bizottsági üléseket olyan időpontra kell összehívni, hogy a törvényben a költségvetési rendelet elfogadására megállapított határidők betarthatóak legyenek.”

5. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2)1

(3)2

6. § Hatályát veszti a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdésében a „81. §-ban szabályozott” szövegrész.

7. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 5. § (2) bekezdése és a 2. melléklet 2022. november 1-jén lép hatályba.

(3) Az 5. § (3) bekezdése és a 3. melléklet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII. 16.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.3.1. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.3.1. a költségvetés végrehajtásáról szóló féléves, háromnegyed éves, éves beszámoló tervezete,”

2. melléklet3

3. melléklet4

1

Az 5. § (2) bekezdése a(z) 7. § (2) bekezdés alapján 2022. november 1-jén lép hatályba.

2

Az 5. § (3) bekezdése a(z) 7. § (3) bekezdés alapján 2023. január 1-jén lép hatályba.

3

A 2. melléklet a(z) 7. § (2) bekezdés alapján 2022. november 1-jén lép hatályba.

4

A 3. melléklet a(z) 7. § (3) bekezdés alapján 2023. január 1-jén lép hatályba.