Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 31- 2023. 11. 01

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (X. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.31.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdéseiben, 4. § (3) bekezdésében, 5. (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (3), valamint (6) bekezdéseiben, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 58. § (2)-(3) bekezdéseiben, 68. § (2) bekezdésében, 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1 bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya a Törökbálint Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló, valamint az Önkormányzatot, mint jogosultat megillető bérlőkijelölési joggal rendelkező valamennyi lakásra (a továbbiakban: lakás) és nem lakás céljára szolgáló helyiségre (a továbbiakban: helyiség) terjed ki.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 3. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazása során:)

„c) havária esemény: olyan igazoltan bekövetkezett rendkívüli körülmény, esemény (pl.: elemi csapás), amely előre nem látható, és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság tanúsítása esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani, és amelynek eredményeként a tulajdonos lakóingatlana megsemmisült, illetőleg a hatóság lakhatatlanná nyilvánította azt, továbbá az olyan, azonnali intézkedést igénylő, különös méltánylást érdemlő, egészséget, környezetet veszélyeztető élethelyzet, amely a lakhatás korábbi módjának fenntartását nem teszi lehetővé, ”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 11. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A lakás- és helyiségbérleti szerződésnek tartalmaznia kell)

„a) a szerződést kötő felek nevét, személyi azonosító adatait, a bérlővel együtt költöző személyek nevét, rokoni kapcsolatukat, személyi adataikat,”

4. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem köthető lakásbérleti szerződés, illetve nem hosszabbítható meg azzal a személlyel,)

„a) aki vagy akivel együtt költöző személy a kérelme benyújtását megelőző 10 éven belül lakásáról pénzbeli térítés ellenében lemondott, vagy a kérelem benyújtását megelőző 10 éven belül a korábban a bérbeadótól bérelt lakását az Ltv., valamint e rendelet szerint kedvezményesen megvásárolta,
b) akinek vagy vele együtt költöző személynek tulajdonában, haszonélvezetében életvitelszerű tartózkodásra alkalmas ingatlan van vagy lakásra bérleti jogviszonya áll fenn, kivéve a lakásbérleti szerződés meghosszabbításának esetét, az albérleti jogviszonyt és a havária jogcímen létesített lakásbérleti jogviszonyt,”

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem köthető lakásbérleti szerződés, illetve nem hosszabbítható meg azzal a személlyel,)

„j) aki vagy akivel együtt költöző személy a bérbeadó tulajdonában álló lakást, bármely okból önkényesen elfoglalta.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 17. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Ha az éves felülvizsgálat alapján a bérlő és a bérlővel életvitelszerűen együtt lakó személyek egy főre eső havi nettó átlag jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap 350%-át, egyedülálló, vagy gyermekét egyedül nevelő bérlő esetén 500%-át, a szociális lakbérét bérbeadó az éves felülvizsgálat évének szeptember 1. napjától megemeli, és az 1. mellékletben meghatározott táblázat alapján számítandó a lakbértámogatás mértéke.

(4) Ha a megemelt szociális lakbért fizető bérlő - az egy főre eső jövedelme, vagy vagyoni viszonyai alapján - ismételten megfelel a szociális lakbértámogatásra való jogosultság feltételeinek, úgy a következő aktuális felülvizsgálat időpontjáig kérelmezheti, hogy az éves felülvizsgálat évének szeptember 1. napjától a felülvizsgálatot követő év augusztus 31. napjáig szociális lakbért fizethessen.

(5) Ha a bérlő olyan ingó vagy ingatlan vagyonnal rendelkezik, amely meghaladja a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értéket, bérlő a szociális lakbér helyett az éves felülvizsgálat évének szeptember 1. napjától kezdődően a lakás fekvése és komfortfokozata szerint megállapított piaci alapú lakbért köteles fizetni, az általa bérelt teljes lakásnagyság és az 1. mellékletben meghatározott m2 árak alapulvételével.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a bérlő tárgyév június 30. napjáig egyáltalán nem, vagy nem megfelelően nyilatkozik, vagy nyújtja be vagyoni- és jövedelmi helyzetét alátámasztó igazolásait, továbbá, ha nem nyújtja be határidőben a 16. § (2) bekezdésben írt jövedelemigazolást, úgy az éves felülvizsgálat évének szeptember 1. napjától kezdődően az 1. mellékletben foglaltak szerint megállapított piaci alapú lakbért köteles fizetni, a nyilatkozat és az igazolások hiánytalan és megfelelő benyújtásának napját követő második hónap utolsó napjáig.”

7. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem jogosult piaci alapon kialakított bérlakás juttatására a pályázó,)

„a) amennyiben a pályázó, házastársa, illetve a vele együtt költöző személy önkormányzati bérlakásra fennálló bérleti jogviszonya a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül rendkívüli felmondással megszüntetésre került a bérleti szerződés rendelkezéseinek megszegése miatt, vagy bérleti jogviszonya ez okból nem került meghosszabbításra;
b) amennyiben a pályázó, házastársa, illetve a vele együtt költöző személy a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül az önkormányzati bérlakásra beadott pályázatában megtévesztő, félrevezető adatokat közölt.”

8. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem jogosult bérlakás juttatására a pályázó,)

„a) amennyiben a pályázó, házastársa, illetve a vele együtt költöző személy önkormányzati bérlakásra fennálló bérleti jogviszonya a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül rendkívüli felmondással megszüntetésre került a bérleti szerződés rendelkezéseinek megszegése miatt, vagy bérleti jogviszonya ez okból nem került meghosszabbításra;
b) amennyiben a pályázó, házastársa, illetve a vele együtt költöző személy a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül az önkormányzati bérlakásra beadott pályázatában megtévesztő, félrevezető adatokat közölt.”

9. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 31. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A jogosult részére lakás havária jogcímen abban az esetben adható bérbe, amennyiben van szabad, szociális jogcímen bérbeadható ingatlan.”

10. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelet 34. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérbeadónak az alábbiakat kell figyelembe venni az előzetes hozzájárulás iránti kérelem elbírálása során:)

„b) A piaci alapon bérbeadott lakás esetében a bérlő által albérletbe csak akkor adható a lakás egy része, ha van a lakásban különálló, lakószobának minősülő olyan helyiség, amelyet a bérlő nélkülözni tud.”

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.