Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 30
Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
a Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól szóló önkormányzati rendelet tervezetéhez
Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2021. (VII.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban SZMSZ) elfogadásával egyidejűleg 131/2021. (VII.14.) ÖK határozatában kimondta – és az SZMSZ 92. § (2) – (3) bekezdésében is rögzítette -, hogy a Törökbálint Város Önkormányzata vagyonáról, a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 49/2012. (XII.17.) önkormányzati rendelet (Ör.) teljes körű felülvizsgálatával új vagyonrendeletet kíván alkotni. Az SZMSZ 92. § (3) bekezdése értelmében az új vagyonrendelet elfogadásáig a hatályos rendeletet a felsorolt eltérésekkel kell alkalmazni. A felsorolás az átruházott hatásköröket érinti, az azokat érintő változásokat az új vagyonrendeletbe be kell építeni.
Az új vagyonrendelet tervezetét a Képviselő-testület két fordulóban tárgyalta: az első fordulóban a szabályozási koncepció elfogadására került sor, a második fordulóban pedig rendelet-tervezet megtárgyalására. A szabályozás fő elvei, koncepcionális kérdései meghatározása során figyelembe vettük a hatályos magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseket, az elmúlt időszakban bekövetkezett jogszabályi változásokat, a képviselő-testület által meghatározottakat az átruházott hatáskörök tekintetében, valamint az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatait, a vagyongazdálkodási ügyek intézése során felmerült kérdéseket, problémákat. A jogszabály-szerkesztési előírásoknak való megfelelés érdekében új rendelet megalkotását tartottuk szükségesnek a korábbi rendelet módosítása helyett. Az új rendelet azonban szerkezeti felépítésében és tartalmában is jelentős részben megegyezik a hatályos rendelettel.
Az új vagyonrendelet legfontosabb változásai a hatályos rendelethez képest:
1. Az új vagyonrendelet felépítése, szerkezeti egységei a hatályos vagyonrendelettel többnyire megegyeznek, néhány kisebb szerkesztési módosításra került csak sor.
2. Az új vagyonrendelet fogalom-használatát összhangba hoztuk a magasabb szintű jogszabályok, elsősorban a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) fogalom-használatával.
3. A tulajdonosi jogok gyakorlása, az átruházott hatáskörök esetében az értékhatárok megállapítása az új SZMSZ 92. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően történt.
4. A követelés megfizetésére biztosítható részletfizetés szabályait kiegészítettük az 5 évnél hosszabb időtartamra engedélyezhető részletfizetés szabályaival, különös méltánylást érdemlő esetekben.
5. A forgalmi érték megállapításának szabályait (35-37. §-ok) az alábbiakkal egészítettük ki:
Forgalmi érték fogalmának meghatározása (35. §).
Annak rögzítése, hogy ingatlanok esetében, amennyiben a döntés meghozatala és a szerződés megkötése között 6 hónapnál hosszabb idő telik el, a szerződés megkötése előtt újabb forgalmi értékbecslést kell készíttetni vagy a korábbi értékbecslést aktualizáltatni kell (36. § (5) bek.). A gyakorlatban ritkán ugyan, de előfordult már olyan eset, amikor a döntés meghozatala és a szerződéskötés között hosszabb idő telt el, ezért lényegesnek tartjuk rögzíteni ezt a szabályt.
A 37. §-ban egyértelművé tettük, hogy amennyiben a szerződés tárgya ingatlannak csak egy része, a tulajdonosi jogok gyakorlása is ennek értéke alapján történik.
1. A szerződéskötésre és a vételár megfizetésére vonatkozó szabályok eddig az eljárási szabályok fejezeten belül szerepeltek, a pályázati eljárás szabályait követően, és megfogalmazásuk szerint is a pályázati eljárás lefolytatását követő szerződéskötésekre vonatkoztak. Változás, hogy a szerződéskötések nagy száma miatt a szerződéskötéssel kapcsolatos legfontosabb előírásokat kivettük a pályáztatásra vonatkozó előírások közül, és önálló szerkezeti egységben (külön fejezetben) szabályoztuk. A szabályozás lényeges eleme a költségviselésre vonatkozó szabályok módosítása, illetve a függőben tartás lehetőségének előírása. A vételár megfizetésére a korábbi 5 napos határidő helyett 30 nap került meghatározásra.
2. A vagyonleltárra vonatkozó rendelkezéseket a rendeletből kivettük, csak a vagyonnyilvántartásra vonatkozó szabályok maradtak benne, tekintettel arra, hogy a vagyonleltárt magasabb szintű jogszabályok részletesen rendezik.
3. A vagyonrendelet mellékleteiben felsorolt, önkormányzati tulajdonú ingatlan vagyon elemek állományában, adataiban, tulajdonságaiban bekövetkezett változások miatt az új rendelet megalkotásával együtt időszerűvé vált a mellékletek aktualizálása, módosítása.