Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2016. (III. 11.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 03. 12- 2022. 10. 24

Páty Község Önkormányzatának képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény rendelkezéseire, a 2016. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.




I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) Páty Község Önkormányzatának képviselő-testületére és annak bizottságaira,

b) a Pátyi Polgármesteri Hivatalra

c) a Pátyi Önkormányzat által alapított költségvetési szervekre,

d) a településen működő nemzetiségi önkormányzatokra,

e) A Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ által fenntartott pátyi köznevelési intézményekre a rendeletben meghatározott céltartalék felhasználása vonatkozásában,

f) mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik, illetőleg amelyek az önkormányzat költségvetéséből a 2016. évben visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.


2. § A költségvetési rendelet a következő címrendben határozza meg az egyes bevételi és kiadási előirányzatokat:

a) önkormányzati feladatok,

b) Pátyi Polgármesteri Hivatal,

c) Pátyolgató Óvoda,

d) Művelődési Ház, Iskolai és Községi Könyvtár,

e) Német Nemzetiségi Önkormányzat,

f) Roma Nemzetiségi Önkormányzat.




II. FEJEZET

GAZDASÁGI MUTATÓK



3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetésében a bevételek főösszegét 1 279 208 eFt-ban, a kiadások főösszegét 1 279 208 eFt-ban hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület a 2016. évi költségvetési pénzforgalmi bevételek összegét 910 445 eFt-ban, a költségvetési pénzforgalmi kiadások összegét 936 037 eFt-ban határozza meg. Ebből a működési bevételt 866 445 eFt-ban, a működési kiadást 826 988 eFt-ban állapítja meg. A felhalmozási bevétel 44 000 eFt-ban kerül meghatározásra, a felhalmozási kiadás jóváhagyott összege 109 049 eFt.

(3) A képviselő-testület a 2016. évben hiányt nem tervez, az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására 330 750 eFt tartalékot tervez, amelyből általános tartalék 160 721 eFt, céltartalék 173 029 eFt. A céltartalékok olyan évközi intézkedések kiadásának fedezetéül szolgálnak, amelyek céljai és rendeltetése a költségvetési rendelet elfogadásával egyidejűleg meghatározásra kerülnek, azonban a költségvetési kiadási előirányzat pontos helye a költségvetési rendelet elfogadásakor még nem ismert, illetve a felhasználás bizonytalansági tényezőt hordoz magában, vagy további képviselő-testületi döntéstől, illetve más, előre meghatározott feltétel bekövetkezésétől függ.


4. § (1) A képviselő-testület a Pátyi Polgármesteri Hivatal kiadási és bevételi előirányzatát 146 549 eFt-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a Pátyolgató Óvoda kiadási és bevételi előirányzatát 252 401 eFt-ban állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a Művelődési Ház, Iskolai és Községi Könyvtár kiadási és bevételi előirányzatát 51 758 eFt-ban állapítja meg.


5. § (1) A képviselő-testület a költségvetési működési bevételek és működési kiadások egyenlegét 39 457 eFt-ban határozza meg.

(2) A képviselő-testület a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlegét -65 049 eFt-ban határozza meg.


6. § (1) A 3-5. §-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását – kötelező, önként vállalt, és államigazgatási feladatok bontásban - önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait mérlegszerűen a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A képviselő-testület által engedélyezett létszámkeretet intézmények szerinti bontásban a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2016. évben engedélyezett létszámát 101 főben állapítja meg a képviselő-testület.[1]

(3) A bevételi előirányzatokat költségvetési szervenként és kiemelt előirányzatonként a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(4) A kiadási előirányzatokat költségvetési szervenként és kiemelt előirányzatonként a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(5) A felhalmozási kiadások előirányzatait bevételi forrásonkénti bontásban a rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

(6) A 2016. évi tartalék összegét általános tartalék és céltartalékok megbontásban a rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.




III. FEJEZET

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI



7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és a költségvetési szervek vezetőit az önkormányzat költségvetésében elfogadott, előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére. Az önkormányzati gazdálkodás minden területén érvényesíteni kell a takarékos, szigorú gazdálkodás követelményét. Az önkormányzat gazdálkodása a bevételi előirányzatok teljesítésének kötelezettségét, és a kiadási előirányzatok felhasználásának jogosultságát foglalja magában.

(2) A bevételi előirányzat módosítás nélkül is túlteljesíthető. Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. Az előirányzaton felüli bevételt a képviselő-testület az általános tartalékba rendeli helyezni.

(3) A kiadási előirányzat nem jár felhasználási kötelezettséggel. A költségvetés végrehajtása során fizetési kötelezettség a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig csak a bevételi előirányzatok megfelelő szintű teljesülése esetén vállalható. A bevételek teljesülésének elmaradása esetén a polgármester a kiadási előirányzatok felhasználását az önkormányzat likviditási tervének adataihoz igazodva arányosan korlátozza.

(4) Amennyiben év közben a gazdálkodás feltételeiben olyan kedvezőtlen változások következnek be, amelyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester – a képviselő-testület egyidejű tájékoztatása mellett a teljes önkormányzati körben a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja, az elfogadott költségvetés keretein belül a szükséges átmeneti, pénzügyi folyamatokat szigorító intézkedéseket megteheti az önkormányzat költségvetési gazdálkodásának stabilizálása, a likviditás megőrzése érdekében.


8. § (1) A képviselő-testület elrendeli, hogy az általa elfogadott államháztartáson kívülre biztosított támogatások kizárólag támogatási okiratban vagy támogatási szerződésben meghatározott feltételek alapján folyósíthatók, melyeket beszámolási és elszámolási kötelezettség terhel.

(2) A támogatási okiratnak vagy a szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a kedvezményezett a támogatást milyen célra használhatja fel. Több cél megjelölése esetén külön kell rendelkezni az egyes feladatokra vonatkozó támogatás összegéről. A támogatási okiratoknak tartalmazniuk kell a finanszírozás ütemezését és az elszámolási határidőket.

(3) Amennyiben a támogatott előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, ezt követően a következő évben támogatásban nem részesülhet.


9. § (1) Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve, a költségvetési szervként működő polgármesteri hivatal. A hivatal vezetőjének javaslatára az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján lévő szabad pénzeszközöket - a központi költségvetésből származó hozzájárulások és támogatások kivételével - a polgármester a számlavezető pénzintézetnél betétként lekötheti.

(2) A költségvetési rendeletben meghatározott általános tartalék feletti rendelkezési jogot a képviselő-testület magánál tartja. A tervezett általános tartalék összege az előre nem tervezhető, évközben felmerülő működési, felújítási és felhalmozási kiadások rendezésére, valamint a bevétel kiesés pótlására szolgál.

(3) A költségvetési rendeletben meghatározott céltartalékok feletti rendelkezési jogot a képviselő-testület az alábbi előirányzatok kivételével magánál tartja.


céltartalék

rendelkezésre jogosult

Máltai Szeretetszolgálat részére átvállalt kötelező önkormányzati feladat finanszírozása

Polgármesteri Hivatal vezetője

HPV védőoltás 2016

Polgármesteri Hivatal vezetője

Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola kérelme 2016. évi kiadásokhoz való hozzájárulásra

Polgármesteri Hivatal vezetője

Bocskai István Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kazán beüzemelésének költségei

Polgármesteri Hivatal vezetője

HÍD Gyermekjóléti és Szociális Központ finanszírozása

Polgármesteri Hivatal vezetője

Globomax szavazórendszer bővítése

Polgármesteri Hivatal vezetője

Működéshez szükséges bútorbeszerzés, tárgyi eszközök beszerzése az önkormányzatnál és a Polgármesteri Hivatalban

Polgármesteri Hivatal vezetője

Informatikai eszközbeszerzés és fejlesztés a Polgármesteri Hivatalban és a Pátyolgató Óvodában

Polgármesteri Hivatal vezetője és Pátyolgató Óvoda intézményvezetője

Települési rágcsálóirtási feladatok finanszírozása

Polgármesteri Hivatal vezetője


(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a céltartalékokból a 2015. évről áthúzódó kötelezettségeket teljesítse.

(5) Az általános tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület 1 000 eFt összeghatárig a polgármesterre ruházza át.


10. § (1) Az önkormányzat által létrehozott és irányított intézmények önállóan működő költségvetési intézmények (a továbbiakban: költségvetési szervek). A képviselő-testület által kinevezett intézményvezetők teljes felelősséggel tartoznak a költségvetési szervek költségvetési előirányzatainak betartásáért.

(2) A költségvetési szerv vezetője felelős:

a) az alapító okiratban előírt tevékenységek jogszabályban, költségvetésben foglaltaknak, és az irányító szerv által közvetlenül meghatározott követelményeknek és feltételeknek megfelelő ellátásáért,

b) a költségvetési szerv működésében és gazdálkodásában a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeinek érvényesítéséért,

c) a gazdálkodási lehetőségek és a kötelezettségvállalások összhangjáért,

d) a költségvetési szerv vagyonkezelésébe, használatába adott, és a tulajdonában lévő vagyonnal kapcsolatosan a vagyonkezelői, tulajdonosi jogok rendeltetésszerű gyakorlásáért,

e) a költségvetési szerv belső kontrollrendszerének és az annak részét képező belső ellenőrzés megszervezéséért és hatékony működtetéséért, ésa szakmai és pénzügyi monitoring rendszer folyamatos működtetéséért, a tervezési, beszámolási, valamint a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok szolgáltatására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért, annak teljességéért és hitelességéért, továbbá a

f) számviteli rendért.

(3) A költségvetési szervek feladatainak változását a képviselő-testület engedélyezi az alapító okirat egyidejű módosításával.

(4) A költségvetési szerv költségvetésének a végrehajtása során a költségvetési szerv vezetője fizetési kötelezettséget a jóváhagyott kiadási előirányzatok mértékéig vállalhat és kifizetéseket is ezen összeghatárig rendelhet el. Az előirányzatok túllépése esetén a képviselő-testület az intézményvezető beszámoltatását és felelősségre vonását kezdeményezi.

(5) A költségvetés végrehajtása során a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit egyaránt érvényesíteni kell. A kiadások a bevételek teljesülési ütemére tekintettel teljesíthetőek.

(6) Az egyes költségvetési szerveknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. Amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, a tervezett kiadási előirányzatok sem teljesíthetőek.

(7) A többletbevételek felhasználásáról – a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján – a képviselő-testület dönt.

(8) A költségvetési szervek, illetve az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaság az általuk kezelt önkormányzati tulajdon üzemeltetésével összefüggően – amennyiben önerő rendelkezésre áll - a megvalósítani kívánt feladatokhoz rendelt források bővítése érdekében pályázati lehetőségekkel kell élni.

(9) A költségvetési szervek az államháztartáson belülről kapott működési és felhalmozási célú támogatásokat, valamint az államháztartáson kívülről átvett működési és felhalmozási célú pénzeszközöket – a kapcsolódó célnak megfelelően – saját hatáskörben felhasználhatják.

(10) A központi költségvetésből feladatalapú támogatásban részesülő költségvetési szervek önkormányzati finanszírozása tartalmazza az intézményi feladatellátásra kapott állami támogatást. A támogatási igényléséhez adatot az intézmények szolgáltatnak. Amennyiben az intézmény a konkrét feladatmutatóhoz kapcsolódó támogatást az őt ténylegesen megilletőnél nagyobb mértékben veszi igénybe, akkor a meghaladó mérték zárolásra, a pénzmaradvány elszámolása kapcsán pedig elvonásra kerül.

(11) Az önállóan működő, valamint az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveknél létszámnövelést csak a képviselő-testület engedélyezhet.

(12) A költségvetési szervek pénzkölcsönt (hitelt) nem vehetnek fel, kezességet nem vállalhatnak, értékpapírt nem vásárolhatnak, váltót nem bocsáthatnak ki és nem fogadhatnak el.

(13) Pénzügyi fedezet, előirányzat hiányában a költségvetési szerv vezetője kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el.

(14) Kötelezettség vállalására a Páty Község Önkormányzatának a beszerzések és közbeszerzések eljárásrendjéről szóló 233/2015. (XI. 4.) Ör. alapján kerülhet sor.

(15) Több év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettséget vállalni – kivéve a költségvetési szerv alapvető közszolgáltatásokkal történő ellátásához kapcsolódó szerződések megkötését - csak a képviselő–testület engedélyével lehet.


11. § Az önkormányzat számára visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatást biztosító pályázat benyújtásához a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges, egyidejűleg a képviselő-testületnek gondoskodnia a pályázat megvalósításához szükséges önrész céltartalékként való elkülönítésére. Az olyan pályázatok benyújtására, amelyek saját forrást nem igényelnek, a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság jóváhagyásával kerülhet sor.


12. § (1) A képviselő-testület a 2016. évi jóváhagyott költségvetési előirányzatok év közbeni átcsoportosításának a jogát magának tartja fenn.

(2) A képviselő-testület céltartalékok közötti előirányzat-átcsoportosítás jogát magának tartja fenn.

(3) A polgármester év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap által biztosított pótelőirányzatról tájékoztatja a képviselő-testületet.

(4) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meg határozott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendelet ennek megfelelő módosításáról.

(5) A költségvetési szervek az e rendeletben jóváhagyott kiadási előirányzat főösszegéig saját hatáskörben átcsoportosíthatják kiadási előirányzataikat az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) kormányrendeletben foglaltak szerint.

(6) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi, az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.  A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(7) A működési és felhalmozási célra átvett pénzeszközök teljes egészében a támogatott célra használhatók fel.

(8) A feladatelmaradásból származó kiadási előirányzat-megtakarítás felhasználására csak a képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.





IV. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


13. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a Jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződés útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


14. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A 2016. január 1. és a hatályba lépés közötti időszakban realizált bevételre és teljesített kiadásokra jelen rendelet előirányzatai biztosítanak fedezetet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.



Székely László

polgármester

dr. Tarjányi Tamás

jegyző






















A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Páty, 2015. március „        ”

dr. Tarjányi Tamás

jegyző

[1]

A költségvetési rendelet 6. § (2) bekezdésében engedélyezett létszám 2016. május 1-jei hatállyal 100 főre csökken a Művelődési Ház, Iskolai és Községi Könyvtár intézményben elrendelt létszámleépítés miatt.

Mellékletek