Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 13/2019 (XI.25.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2023. 02. 11

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 13/2019 (XI.25.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról

2023.02.11.

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, valamint a fegyveres őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, 1997. évi CLIX. törvény 16. §.-ában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megerősítse Bugyi Nagyközség közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken gazdálkodók vagyonbiztonságát, elősegítse a termőföldek őrzését, az azokon lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, földmérési jelek védelmét, az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását, és a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítését.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Bugyi Nagyközség közigazgatási területén fekvő termőföldekre a (2) bekezdésben foglalt kivétellel terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet területi hatálya az erdő művelési ágú területre és halastóra.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti termőföld tulajdonosára, illetve a termőföldet használóra. A földhasználók ismerete hiányában a rendelet a termőföldek tulajdonosaira vonatkozik.

3. A mezei őrszolgálat

3. § (1) Bugyi Nagyközség Önkormányzata a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzésére és védelmére mezei őrszolgálatot működtet.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát 4 főben állapítja meg.

(3) A mezőőrök feladataikat közalkalmazotti jogviszonyban látják el, felettük a munkáltatói jogokat a Képviselő-testület, egyéb munkáltatói jogokat a Polgármester látja el.

(3) A mezőőrök a feladatukat a fenntartó önkormányzat utasításai szerint, a mezőőri tevékenység ellátásra vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályok szerint végzik.

(4)1 A mezőőrök szakmai felügyeletét Pest Vármegyei Kormányhivatal Dabasi Járási Hivatal és az illetékes rendőrkapitányság végzi.

4. A mezőőri járulék megfizetése és mértéke

4. § (1) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a földhasználót, ennek hiányában azt a tulajdonost (a továbbiakban együtt: kötelezett) terheli, akinek a termőföld a tárgyév január hó 1. napján használatában vagy tulajdonában van.

(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amikor a használati jog, illetőleg a tulajdonjog megszűnik.

(3) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása a kötelezett 1. melléklete szerinti földhasználatra vonatkozó nyilatkozata és az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján történik.

(4) A fizetendő mezőőri járulék mértékét és megfizetésének kötelezettségét hatósági határozattal Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Gazdasági-, Fejlesztési és Ügyrendi Bizottsága állapítja meg.

(5) A mezőőri járulékot a kötelezettnek évente tárgyév október 31. napjáig egy összegben kell megfizetnie Bugyi Nagyközség Önkormányzatának elkülönítetten 64400020-30000426-71200014 számú mezei járulék alszámlájára.

(6) A nem határidőben megfizetett mezőőri járulék után késedelmi pótlékot kell fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden késedelemmel érintett naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet.

(7) A mezőőri járulék kivetését, illetve annak mértékét befolyásoló adatok változását – a termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást, a terület mértékének változását, a megváltozott művelési ágat, a használó adataiban bekövetkezett változást –köteles a használó (tulajdonos) bejelenteni.

(8) A (7) bekezdés szerinti változást és a (3) bekezdés szerinti földhasználatra vonatkozó nyilatkozatot legkésőbb a tárgyév március 31. napjáig kell bejelenteni a Bugyi Nagyközség Polgármesteri Hivatal jegyzőjének.

(9) A változás bejelentéshez kötelező csatolni az ügyvéddel ellenjegyzett adásvételi szerződést, tulajdoni lapot, földhivatali bejegyzésről szóló végleges határozatot, hagyatékátadó végzés másolatát.

5. § (1)2 A mezőőri járulék mértéke:

a) szántó művelési ágú, zártkerti terület esetén 1200 Ft/ha/év,

a) legelő, rét művelési ágú terület esetén 600 Ft/ha/év

(2) A mezőőri járulékot a kötelezett valamennyi földrészletének (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti művelési áganként összevont és a kerekítési szabályok szerint egész hektárra kerekített területe és az (1) bekezdésben foglalt művelési ágankénti éves díjtétel szorzata alapján kell kivetni.

(3) A (2) bekezdés alkalmazása során a közös tulajdonban lévő termőföld esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányadára jutó területmértékét kell figyelembe venni.

(4) A mezőőri járulék az 1997. évi CLIX. törvény 19. § (3) bekezdése szerint adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, melynek behajtására az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzője jogosult.

5. Mentesség a mezőőri járulék megfizetése alól

6. § Mentesül a mezőőri járulék megfizetése alól

a) az a kötelezett, akinek a használatában lévő valamennyi termőföld után az adott tárgyévre fizetendő mezőőri járulék nem éri el az 1000 Ft összeget,

b) Bugyi Nagyközség Önkormányzata

c) Magyar Állam, amennyiben tulajdonában lévő földet maga használja

d) Kiskunsági Nemzeti Park, Duna-Ipoly Nemzeti Park, amennyiben tulajdonában lévő földet maga használja.

6. Mezőőri járulékkal összefüggő nyilvántartás kezelése

7. § (1) A mezőőri járulék fizetésére kötelezettek, a teljesített befizetések nyilvántartása a Bugyi Nagyközségi Polgármesteri Hivatal feladata

(2) A Hivatal nyilvántartja a mezei őrszolgálat működési területén nyilvántartott termőföldek

a) helyrajzi számát,

b) nagyságát (m2),

c) művelési ágát,

d) tulajdonos(ai) nevét,

e) tulajdonos(ai) címét,

f) jogszerű használó(i) nevét,

g) jogszerű használó(i) címét,

h) jogszerű használatának jogcímét.

7. Egyéb rendelkezések

8. § (3) Az eljárásra e rendelet, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A mezőőri járulék megállapításával kapcsolatos fellebbezésről Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

8. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2019. január 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a mezei őrszolgálatról szóló 35/2000. (XII.21.) rendelet és a mezei őrszolgálatról szóló 35/2000. (XII.21.) rendelet módosításáról szóló 6/2001 (IV.17.), a 17/2002.(VI.17.), a 20/2002. (IX.16.), a 8/2003. (III.17.), a 22/2003. (X.20.), a 23/2003. (X.02.) és a 9/2006. (IV.18.) számú rendelet.

Nagy András Gábor
polgármester

Dr Szatmári Attila
jegyző

1

A 3. § (4) bekezdése a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete 23. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 15/2020. (VIII.11.) sz. önk rendelet, hatályos 2020. augusztus 12-től