Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 11/2017 (IX.18.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2017. 09. 18

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 11/2017 (IX.18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2017.09.18.
az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről
Általános indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKLÁS
Bugyi Nagyközség Önkormányzata 2010 évben megalkotta a közműfejlesztési hozzájárulásról szóló 18/2010 számú rendeletét. A jogszabályi környezet megváltozott és és a közműfejlesztési hozzájárulás fogalmát magasabb szintű jogszabályok rendezik. A viziközmű-szolgáltatásról szóló 2011 évi CCIX. 69. §-a alapján:tv.
69. § (1) A nem lakossági felhasználó a víziközmű-szolgáltatóval kötött szerződésben foglaltak szerint a víziközmű-szolgáltató részére víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizet
a) közszolgáltatási szerződéses jogviszony esetében a felhasználási helyen biztosítandó szolgáltatási kapacitásért,
b) a víziközmű-szolgáltatásba bekapcsolt ingatlanhoz biztosított kapacitás általa kezdeményezett bővítéséért,
c) a víziközmű-szolgáltatás minőségének (a víz minőségi paramétereinek) általa igényelt emelése esetében, továbbá
d)250 az új bekötés megvalósítását megelőzően, ha a bekötés a nem lakossági felhasználó által, nem továbbértékesítésre épített újépítésű lakás víziközmű-szolgáltatását szolgálja.
(2) Nem kell víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetnie a központi költségvetési szervnek és intézményének, a helyi önkormányzatnak és annak költségvetési intézményének, valamint normatív állami támogatásban részesülő, közfeladatot ellátó, nem nyereség- és vagyonszerzési célt szolgáló egyéb intézménynek.
A feni jogszabályhely alapján Önkormányzatunknak nincs hatásköre rendeleteket alkotni közműfejlesztési hozzájárulás tárgyában, mivel a tárgykört törvény szabályozza, ami nem ad felhatalmazást további rendeletalkotásra.
2016 júniusában a a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. módosításáról szóló 2016 évi XLI. tv 16. §-a az alábbi felhatalmazó rendelkezést adta ki:
(12) Felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy – amennyiben a beruházás műszaki átadása már megtörtént – a víziközmű beruházással érintett területre kiterjedő hatállyal önkormányzati rendeletben állapítsa meg az utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeit, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékét. Az önkormányzati rendeletben fizetési kötelezettség nem írható elő abban az esetben, ha az érintett érdekeltségi egység után társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került, de annak befizetése nem történt meg.
A fenti rendelkezés alapján lehetőségünk van, hogy a korábbi közműfejlesztési hozzájárulás mintájára szabályozzuk az utólagos rácsatlakozás szerinti díjak megfizetését,a csatlakozás feltételeit.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Általános rendelkezéseket tartalmaz, így a rendelet hatályát és értelmező rendelkezéseket tartalmaz
A 3. §-hoz
Az utólagos csatlakozás feltételeit határozza meg.
A 4. §-hoz
Rögzíti a mentességek, kedvezmények eseteit és a kedvezményekre vonatkozó eljárási és döntési szabályokat.
A 6. §-hoz
Rögzíti az utólagos csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos engedélyezési eljárási szabályokat.
A 7. §-hoz
Rögzíti, hogy a csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, de behajtásánál az adójogszabályokat kell alkalmazni.
A 8. §-hoz
A rendelet hatályba lépését, és a 18/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.