Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról szóló 12/2021. (III.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról szóló 12/2021. (III.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 2022. január 10-i helyszíni ellenőrzés, illetve a Pest Megyei Kormányhivatal PE/SZOC/156-2/2022. ügyiratszámú figyelmeztetése matt szükséges A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról szóló 12/2021. (III.16.) önkormányzati rendelet módosítása. E szerint:
"Vizsgálja felül a Házirendben a Megállapodásban és a Dabas Város Polgármesterének önkormányzati rendeletében az intézményi jogviszony szüneteltetésének és megszüntetésének szabályait."
Emellett a térítési díj felülvizsgálata is időszerű. A jövedelemviszonyokhoz számítva az alábbiak szerint változna a személyi térítési díj:
Az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 15 %-át nappali ellátás, 30%-át étkezés + nappali ellátás esetén.
A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg, az elvégzett jövedelemvizsgálatot követően. Amennyiben az ellátott nem rendelkezik jövedelemmel, úgy az igénybe vett szolgáltatásokat térítésmentesen veheti igénybe.
A napközi otthon által nyújtott Gyvt. hatálya alá tartozó gyermekek térítési díja a következőképpen alakult:
Dabas székhely: Gyvt. hatálya alá tartozó gyermekek térítési díjkedvezménye 100%. A Gyvt. hatálya alá nem tartozó gyermeknek az intézményi térítési díj 50%-át kedvezményként kell biztosítani.
Javaslat a Gyvt. hatálya alá tartozó gyermekek esetében: minden tankötelezett gyermek számára az intézmény szolgáltatása térítésmenetesen vehető igénybe.
A 2010. évi CXXX. törvény 17. §-ában meghatározottak szerint a jogszabály készítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
A hatásvizsgálat során vizsgálni kell a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, amelynek az alábbiakban teszek eleget:
Hatásvizsgálat
1. A tervezett jogszabály társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Arra rászorultak/ fogyatékkal élők segítése gondozása, ellátása.
2. Környezeti és egészségi következményei:
Dabas lakossága egészségügyi helyzetének javítása, fogyatékkal élők életminőségének javítása
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások:
Nem jelentős. Az intézmény dolgozói adminisztratív terheit nem növeli számottevően. Adatvédelmi követelmények betartása
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható
következményei:
Ellátásokat törvény írja elő. A vonatkozó adatvédelmi szabályoknak való megfelelés.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak az intézményben.