Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 16/2012. (V. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 27- 2019. 05. 23

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 16/2012. (V. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2017.10.27.

Újhartyán Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró, a 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 9. mellékletében meghatározott, a véleményezési eljárásban érdekelt államigazgatási szervek, valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és a településkép alakításával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló …/2017. (… …) önkormányzati rendelet szerinti véleményezési eljárásban részt vevő partnerek véleményének kikérésével, a következőket rendeli el

1. Módosító rendelkezések

1. § Újhartyán Város Önkormányzat képviselő-testülete a helyi építési szabályzatról szóló 16/2012. (V. 24.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: HÉSZ) 2. § (1) bekezdése a következő rendelkezésre változik:

„2. § (1) Újhartyán helyi építési szabályzatának hatálya a tervmellékletekkel érintett területekre terjed ki. A HÉSZ mellékletei:

a) 1 melléklet: SZT-Öm jelű szabályozási terv,

b) 2. melléklet: SZT-2/M3 jelű 2016. évi módosítás szabályozási terve,

c) 3. melléklet: SZT-2/M4 jelű, délkeleti iparterületet érintő szabályozási tervi módosítás.

(2) Minden természetes és jogi személyre továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kötelező előírásokat tartalmaz.”

2. § (1) A HÉSZ 7. § (3) bekezdése a következő rendelkezésre változik:

„(3) A tervezett közutak kiépítéséhez legalább a magasabb szintű jogszabályok szerinti közterületi telekszélességek biztosítandók. Ettől eltérni szabályozási tervi rendelkezés alapján lehet. Szabályozási tervi eltérő rendelkezés hiányában a délkeleti ipari-park gazdasági építési övezetében az egyéb új kiszolgáló közút, valamint közhasználat elöl el nem zárt, vagy csak részlegesen elzárt magán út minimum szélessége 12m.”

(2) A HÉSZ 7. § (4) bekezdés első mondata a következő rendelkezésre változik:

„(4) A külterületi önkormányzati közutak szabályozási szélessége minimum 12m, a szabályozási terv eltérő rendelkezése hiányában.”

3. § (1) A HÉSZ 11. § (3) bekezdése a következő rendelkezésre változik:

„(3) Az egyes kisvárosias, kertvárosias, falusias és településközpont építési övezetek előírásaiban meghatározott maximális építménymagasságok értékét egyik homlokzatmagasság értéke sem haladhatja meg.”

(2) A HÉSZ 11. § (4) bekezdése a következő rendelkezésre változik:

„(4) Új terepszint alatti építmény különálló építményként nem létesíthető. Az általános tiltó szabály alól kivételt képeznek a Gip jelű építési övezetek, valamint minden más építési övezetben az övezetenként meghatározott melléképítmények, a földdel borított pince, a jégverem, a legfeljebb 4m2-es alapterületű zöldségverem. A kivételbe tartozó építmények elhelyezése építési helyen belül lehetséges, építési helyen kívül a beépítetlen oldalsó telekhatárt, vagy a hátsó telekhatárt legfeljebb 5m-re közelíthetik meg

(3) A HÉSZ 11. § (5) bekezdése a következő rendelkezésre változik:

„(5) Az újonnan lakó építési övezetekké váló területek építési telkein, terepszint alatti és feletti garázs elhelyezése csak az adott övezet által meghatározott fő rendeltetési egység épülettömegén belül lehet. Előkert nélküli és előkertes beépítésnél a külső lejárat nem létesíthető a közterületen vagy a közterületi telekhatáron. A közterület felöli homlokzaton a terepbevágás mélysége legfeljebb 1,5m lehet.

4. § A HÉSZ 24. § (3) bekezdése a következő rendelkezésre változik.

„(3) Az építési övezet területén a szabályozási terv eltérő rendelkezése hiányában az előkert minimum 10m, az oldalkert minimum 6m, a hátsókert minimum 6m.”

5. § A HÉSZ 31. § (1) és (2) bekezdése a következő rendelkezésre változik.

„(1) Gip-4 jelű építési övezet előírásai:

Építési övezeti jel

Gip-4

Beépítési mód

Szabadon álló

Építési telek kialakítható legkisebb területe

20000 m2 (2ha)

A telek legnagyobb beépítettsége legfeljebb

50%

Legnagyobb építménymagasság számított átlagértéke

25m

A beépítésnél alkalmazható legkisebb építménymagasság

-

A telek kialakítandó legkisebb zöldfelületi mértéke

25%

(2) Az építési övezet telkén egyéb ipari termelő, szolgáltató és raktározási célú építmények helyezhetők el, valamint a 2ha-t meghaladó telkek kiszolgálását biztosító köz, vagy magánút telke és építményei (útfelület, legalább egyoldali járda és kerékpáros felület, egyoldali csapadékcsatorna, vagy árok, köz vagy magán közművek).”

2. Hatálytalanító és záró rendelkezések

6. § (1) hatályát veszti a HÉSZ 24. § (1) b) pontja.

(2) Hatályát veszti a HÉSZ 24. § (1) c) pontjának magassági korlátozása (legfeljebb 2m-es belmagassággal).

(3) Hatályát veszti a HÉSZ 24. § (1) d) és e) pontja

(4) Hatályát veszti a HÉSZ 24. § (5) bekezdése.

7. § (1) Ez a rendelet a 2017. október 27 napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit az I. fokú határozattal el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti a HÉSZ 2. melléklete szerinti SZT-2/M3 jelű 2016. évi szabályozási tervi módosítás rendelkezése az SZT-2/M4 jelű szabályozási tervi módosítással érintett és lehatárolt területen.

Újhartyán, 2017. október 27.

Göndörné Frajka Gabriella

jegyző


Schulcz József

polgármester

Kihirdetési záradék:
A rendelet kihirdetve: 2017. október 27 napján.

Göndörné Frajka Gabriella

jegyző