Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 11. 25

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2023.11.25.

Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 18. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 8. § (2) bekezdésében, 142/B. §-ában, a 142/C. §-ában, a 143. § (4) bekezdés d) pontjában és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 134. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet területi hatálya Újhartyán közigazgatási területére terjed ki.

(2) E rendelet rendelkezéseit az e rendeletbe ütköző cselekményeket Újhartyán közigazgatási határain belül elkövető természetes személyekkel, jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel szemben kell alkalmazni.

(3) E rendelet alkalmazásában:

1. a közösségi együttélés alapvető szabályai: a rendeletben a közösség érdekében meghatározott magatartási szabályok, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.

2. a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás: az a cselekmény vagy mulasztás, amely a rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütközik, illetve minden olyan magatartás, amelyet Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben ekként meghatároz, és ahhoz jogkövetkezményt rendel.

2. § Eljárási szabályok, a közigazgatási bírság, helyszíni bírság

a) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartással kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására és közigazgatási bírság kiszabására a jegyző átruházott hatáskörben jogosult.

b) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárást hivatalból vagy bármely személy vagy szervezet jelzése alapján kell lefolytatni.

c) E rendelet hatálya alá tartozó magatartások miatt indult eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény előírásait kell alkalmazni.

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben közigazgatási szankcióként a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény szerinti figyelmeztetést, annak alkalmazhatatlansága esetén közigazgatás bírságot kell kiszabni.

(2) A II. fejezetben meghatározott, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve természetes személy esetén kétszázezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(3) A közigazgatási bírság kiszabása esetén figyelemmel kell lenni az eset összes lényeges körülményére, súlyára, a jogsértés jellegére, és ezeket mérlegelve kell dönteni a bírság összegéről.

(4) Ha az elkövetett közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és a jogsértés a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható, a jegyző felhívja a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást elkövetőt a jogszabálysértésre, és a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetéssel, határidő megadásával kötelezi annak megszüntetésére.

(5) A jegyző a (4) bekezdésben foglaltak szerint meghatározott határidő eredménytelen leteltét követően bírságot szab ki a közösségi együttélés alapvető szabályait megsértővel szemben.

II. Fejezet

A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ MAGATARTÁSOK

1. Állattartás

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az az állattartó, aki

a) az állattartás alapvető szabályait megszegi

b) az állat tartására szolgáló helyiséget nem takarítja, fertőtleníti rendszeresen, indokolt esetben nem szagtalanítja, nem gondoskodik rendszeresen a rovarok és rágcsálók irtásáról,

c) bármilyen állatot oly módon tart, hogy az állat a közterületet beszennyezi,

d) kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről nem távolítja el,

e) az állattartás során az állat más ingatlanra való átjutását nem akadályozza meg,

f) csak engedéllyel tartható állatot engedély nélkül tart,

g) állatot közterületen legeltet

(2) Az állattartó:

a) köteles betartani az állategészségügyi, állatvédelmi, közegészségügyi, építésügyi és környezetvédelmi jogszabályokat.

b) magatartásával nem zavarhatja a lakosság nyugalmát zaj- és bűzhatással

c) köteles gondoskodik az állattartás során keletkezett trágyalé megfelelő ártalmatlanításáról,

d) a keletkezett trágyát trágyagyűjtőben köteles tárolni

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

1. közterületen ebet pórázzal, a harapós, támadó természetű, továbbá nagy testű – 45 cm-nél nagyobb marmagasságú – ebet pedig pórázzal és szájkosárral nem lát el,

2. ebet – a vakvezető eb kivételével – játszótérre, vendéglátóegységbe, élelmiszerraktárba, szórakozóhelyre, óvoda, iskola területére, orvosi rendelőbe, gyógyszertárba, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe bevisz vagy beenged,

3. az ebet úgy tartja, hogy az mások nyugalmát tartósan és rendszeresen zavarja.

2. Növények telepítése, a közterületen lévő növényzet

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki közterületnek nem minősülő ingatlan területén nem tartja be:

a) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb bokor, cserje és díszfű esetében legalább 1,00 méter,

b) 3 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és egyéb fa esetében legalább 1,50 méter,

c) 3 méternél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb fa, valamint 3 méternél magasabbra növő sövény és díszfű esetében legalább 2 méter legyen.

(2) Folyamatos gondozása mellett a (1) bekezdés szerint telepített növényt úgy kell metszeni, hogy a növény lombozata ne érjen az ingatlanhatárt jelentő kerítéshez vagy egyéb építményhez, az ingatlanhatáron ne nyúljon át.

(3) Az önsarjadással megnőtt fáktól és növényektől a (1) bekezdésben foglalt legkisebb telepítési távolságon belüli területrészeket tisztán kell tartani.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) Amennyiben a szomszédos ingatlanon az épület oldalhatárra épült, a kerítés mellé telepített növények vágását nem végzi el oly módon, hogy azok a kerítéshez és az épülethez ne érjenek hozzá,

b) telekhatárra épített szomszédos épület esetén árasztással locsolja azokat a növényeket, amelyek a telekhatártól számított 2 méteren belül vannak.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) a közterületre – a tulajdonoson kívül – fát, cserjét, bokrot ültet a zöldterület kezelőjével történő előzetes egyeztetés, írásban megadott kezelői hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásban előírt feltételektől eltérően,

b) a közterületre engedély nélkül oly módon telepít növényzetet, amivel a közlekedés és a közművek biztonságát veszélyezteti

c) a közterületre ültetett fát hatósági engedély nélkül kivágja.

d) közterületen lévő növényzetet (fák, cserjék, virágok, gyep) és zöldterület egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait gondatlanul megrongálja, károsítja vagy pusztítja.

3. Köztisztaság

6. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az a köztisztaságról. valamint a szervezett köztisztasági szolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott tulajdonos, használó, aki

a) az általa használt, illetve tulajdonában lévő belterületi ingatlan előtti-, mögötti- és melletti közterület, járda, illetve a járda melletti terület gyommentesítéséről, kinyúló ágak és bokrok nyeséséről nem gondoskodik,

b) az általa használt, illetve tulajdonát képező ingatlan előtti járda tisztántartásáról (hó eltakarításáról, síkosság mentesítéséről) nem gondoskodik,

c) az általa használt, illetve tulajdonában lévő ingatlan előtti árkot, folyókákat, csatornanyílást, átereszt nem tisztítja; vagy a csapadékvíz zavartalan lefolyását nem biztosítja,

d) az ingatlanán keletkezett csapadékvizet nem a saját területén helyezi el vagy azt bejelentés nélkül a kiépített csapadékcsatornába vezeti,

e) az ingatlanán keletkezett csapadékvizet szennyvízcsatornába vezeti

f) a járdáról letakarított havat a gyalogos ill. járműközlekedést akadályozó módon rakja le,

g) gépkocsit közterületen mos,

h) szennyvizet, eldugulás vagy rongálás okozására alkalmas anyagot a csapadékvíz-lefolyó utcai aknába, illetve a csapadékvíz elvezető árokba vezet, önt.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) közkifolyót nem háztartási vízszükséglet kielégítése céljára engedély vagy hozzájárulás nélkül igénybe vesz,

b) építményt, kerítést, élő fát bármilyen felirattal megrongál,

c) a közterületen elhelyezett és általa beszennyezett felszerelési és berendezési tárgyat nem tisztítja meg,

d) a gondozott zöldterületre járművel ráhajt vagy azon parkol,

e) közútra, útpadkára salakot vagy építési törmeléket engedély nélkül szállít vagy elhelyez,

f) belvízelvezető árokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezet, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezi,

g) köztéri hulladékgyűjtőbe háztartási hulladékot helyez el,

h) közterületen szemetet és hulladékot nem az erre rendszeresített és felállított hulladékgyűjtőbe helyezi el,

i) hulladékot a gyűjtés, begyűjtés, lerakás szabályaitól eltérő módon a közterületen engedély nélkül felhalmozza, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezi, kezeli,

j) közterületi gyűjtő-edényzetből hulladékot kiönt, válogat, szétszór,

k) közterületen, zöldterületen lévő növényeket megrongál, csonkít, leszakít,

l) a közterületet bármilyen eszközzel, módon beszennyezi,

m) a közterületen utat, út részét megfesti, illetve befesti (pl.: előzetes helyfoglalás céljából)

4. Közterületek és ingatlanok rendjének megszegése

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) közterületet rendeltetésétől eltérően közterületi használati engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ,

b) közterületet a közhasználat elől engedély nélkül elzár,

c) közterületen tárol vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépet, gépjárművet, valamint üzemképtelen gépjárművet

d) utcai bútorokat, berendezéseket rendeltetésellenesen használja, felállítási helyükről elmozdítja,

e) a lomtalanításra meghirdetett időpontban a hulladékot úgy helyezi el, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat zavarja, a zöldterületeket és a növényzetet károsítja, továbbá baleset- vagy károkozás veszélyének előidézésével jár,

f) a játszótér használatának rendjéről szóló rendeletben foglaltakat megszegi,

g) a közterületre irányuló kamerát szereltet fel az ingatlanára, illetve ingóságára és azzal felvételt készít.

8. § A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) a lakóházban olyan magatartást tanúsít, amely az együttélés követelményével ellentétes, a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét indokolatlanul, szükségtelenül és tartósan zavarja;

b) az önkormányzat tulajdonában álló bérlakást, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rendeltetésellenesen használja;

5. Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az a köztisztaságról. valamint a szervezett köztisztasági szolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben meghatározottak alapján az tulajdonos, aki

a) a város belterületén nyílt téri égetés útján megsemmisíteni a települési hulladékot.

b) mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladékot (avar, falevél, fagally stb.) nem az engedélyezett időpontban éget (ünnepnapok kivételével péntek és szombati napokon 7:00 órától 19:00 között)

c) avart és kerti hulladékot az emberi egészséget és a környezetet veszélyeztetésével éget vagy kárt okoz.

d) a város külterületén nyílt téri égetés útján megsemmisíteni május 1. és október 30. között a mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladékot (avar, falevél, fagally stb.)

e) tűzgyújtás során nem veszi figyelembe a Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat és a mindenkor aktuális tűzgyújtási tilalmat.

6. Közrend elleni magatartás

10. § (1) Aki kolduló, kéregető tevékenységet közterületeken folytat és magatartása nem tartozik a szabálysértésekről szóló törvény hatálya alá, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Aki a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló önkormányzati rendeletben rögzítettek ellenére az ott meghatározott tevékenységet folytatja, vagy közterületet bérleti megállapodás hiányában vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja a közterületet, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait közterületen tárolja vagy helyezi el, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) mobil szabadtéri árusítás esetén a figyelemfelkeltés, tájékoztatás, hirdetés, reklám célú tevékenység közterületen történő végzése esetén ehhez hangerősítő, hangkeltő berendezést

aa) munkanapokon 20 és 08 óra között

ab) szombaton 18 és 09 óra között

ac) vasárnap és ünnepnapokon üzemeltet,

b) a tulajdonában lévő, vagy általa használt ingatlan bármely nyitott helyiségében ill. szabadtéri részében hangerősítő, hangkeltő berendezést a szomszédok zavarásával használ.

c) közterületi útjelző-táblát megrongál, eltakar vagy bármely más módon a tájékoztató jellegét megszünteti,

d) közterületi útjelző-táblát jogtalanul kihelyez vagy eltávolít.

7. A helyi környezet védelme

11. § A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki

a) a szennyvizet nem a külön jogszabályban meghatározott előírásoknak megfelelően létesített zárt szennyvíztárolóba vagy szennyvízcsatornába gyűjti, elhelyezi, vagy bevezeti

b) a szennyvizet élő vizekbe, felhagyott kutakba, talajvízbe vezeti, gyűjti,

c) a települési folyékony hulladékot nem a tevékenység gyakorlására jogosító engedéllyel rendelkező vállalkozónak adja át,

d) csatorna hiányában kommunális szennyvíz elhelyezésére vízzáróan megépített szennyvízgyűjtő medencét nem alakít ki, ennek rendszeres karbantartásáról és szükség szerinti ürítéséről nem gondoskodik

e) épületek falfelületét festékkel vagy egyéb anyaggal beszennyezi, összefirkálja.

8. A temető fenntartása és üzemeltetése

12. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet szabályait megsértve az, aki

a) a temetőben a látogatók kegyeleti érzéseit sértő zajt kelt vagy nem a kegyeletnek megfelelő magtartást tanúsít,

b) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarja,

c) akadályozza a temetési hely látogatását

d) szomszédos temetési helynek tevékenysége következtében történő megsérülése esetén nem gondoskodik az eredeti állapot visszaállításáról

e) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit beszennyezi, a sírokon elhelyezett koszorúkat, virágokat, kegyeleti tárgyakat onnan elmozdítja,

f) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt hulladékgyűjtőkön kívül egyéb helyen lerak,

g) a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőben háztartási hulladékot helyez el,

h) a temető terültére kutyát - a vakvezető kutya kivételével -, egyéb állatot beviszi,

i) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállít, építési vagy bontási munkát végez,

j) a temető területén bármilyen árusítási tevékenységet folytat, reklám és egyéb hirdetést helyez ki.

a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit beszennyezi, a sírokon elhelyezett koszorúkat, virágokat, kegyeleti tárgyakat onnan elmozdítja,

9. Házszámtáblák elhelyezése

13. § A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki a házszámtábla kihelyezésével, pótlásával, cseréjével kapcsolatos kötelezettségét megszegi.

10. A település nevének és az önkormányzat jelképeinek használata

14. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályai elmulasztását követi el az, aki az önkormányzat nevéről és jelképeiről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak alapján a város nevét és jelképeit, jogosulatlanul, az engedélytől eltérően vagy közösséget sértő módon használja fel.

(2) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít az, aki az „Újhartyán” nevet vagy annak bármely toldalékos formáját:

a) Újhartyán város nevének használatáról szóló önkormányzati rendeletben előírt engedély nélkül használja,

b) annak használatára vonatkozó engedélyben előírt feltételeket megszegve használja,

c) a város közösségét sértő módon használja.

(3) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít az, aki a város címerét vagy zászlóját

a) a város jelképeiről szóló önkormányzati rendeletben előírt engedély nélkül előállítja, forgalomba hozza, vagy engedély nélkül felhasználja,

b) annak használatára vonatkozó engedélyben előírt feltételeket megszegi,

c) a város közösségét sértő módon használja.

11. A kereskedelmi, vendéglátó ipari, szolgáltató egységek és elárusítóhelyek üzemeltetőinek kötelezettségeivel kapcsolatos magatartások

15. § (1) Az az üzemeltető, aki szórakozóhelyek, vendéglátó ipari, kereskedelmi és szolgáltató egységek, valamint az utcai és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt, továbbá az egység közvetlen környékét (2 m széles sávot figyelembe véve) reggel 7.00 óráig nem tisztítja meg vagy folyamatosan nem takarítja, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) Az az üzemeltető, aki az árusításból keletkező hulladék zárható edényzetben történő gyűjtéséről, valamint a szolgáltató útján annak a kijelölt hulladéklerakó helyre történő elszállításáról nem gondoskodik, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

12. Helyi hirdetményekkel kapcsolatos magatartások

16. § (1) Aki hirdetményt nem vízoldékony ragasztóval rögzít vagy nem a köztisztasági előírások betartásával terjeszt, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) A hirdető-berendezés tulajdonosa amennyiben hirdető-berendezésen és hirdetményen a közúti közlekedés szabályairól szóló jogszabályban szereplő táblák forma és színösszeállítását, továbbá az útbaigazító táblákon szabványosított betűtípust és jelrendszert, vagy villogó, káprázást okozó fényt, futófényt, fényvisszaverő vagy fényvisszaverő anyagot alkalmaz, elhelyezése vagy kialakítása révén, a közúton közlekedőket vakító világítótestet használ, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(3) Aki hirdető-berendezést az építéshatóság engedélye nélkül helyez el, alakít át, bővít vagy megállító táblát a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről szóló önkormányzati rendeletben tilalmazott helyen helyez el, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(4) Aki hirdető- berendezést közterületen úgy helyez el, hogy az akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, vagy a közterület fenntartási munkáit, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(5) Aki a járműve vagy gépjárműve alakjától eltérő reklámtáblával reklámoz, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § Hatályát veszti A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló Újhartyán Város képviselő-testületének17/2013 (IX.18..) önkormányzati rendelete.

18. § Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 17/2013. (IX.18.) rendelet módosításáról szóló 19/2013. (X. 30.) önkormányzati rendelet.

19. § Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 17/2013 (IX.18.)számú rendelet módosításáról szóló 8/2015. (IV. 24.) önkormányzati rendelet.

20. § Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 17/2013.(IX.18.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 5/2018. (III. 28.) önkormányzati rendelet.

21. § Hatályát veszti a 17/2013 (IX. 18.) számú közösségi együttélés alapvető szabályiról, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeinek módosításáról szóló 19/2020. (XII. 4.) önkormányzati rendelet.

22. § Ez a rendelet 2023. november 25-én lép hatályba.

Schulcz József polgármester

Göndörné Frajka Gabriella jegyző