Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2011. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

A környezetvédelemről

Hatályos: 2011. 09. 21- 2011. 09. 21

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2011. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

A környezetvédelemről1

2011.09.21.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete A környezetvédelemről szóló többször módosított 14/1996.(X.15.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R) módosítására az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A (R) fejezeteinek I.,II.,III.,IV.,V. és VI. sorszámai törlésre kerülnek.

(2) A (R) 2. § (3) bekezdéséből törlésre kerül a "különösen a parlagfű levágása" szövegrész.

2. § A (R) 2. §-a az alábbi (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Vízfolyások, csatornák, vízelvezető árkok és tavak folyamatos karbantartásáról, tisztításáról a kezelő, üzemeltető köteles gondoskodni. A vízfolyások és tavak természetes és természet közeli állapotú partjait - a vizes élőhelyek védelme érdekében - meg kell őrizni. A vízépítési munkálatok során a természetkímélő megoldásokat kell alkalmazni.”

3. § A (R) 10. §-a az alábbiak szerint változik:

„10. § (1) A közterületek illegális szennyezését, hulladék és törmelék lerakását annak észlelője köteles haladéktalanul jelenteni az észleléskor a Polgármesteri Hivatal közterület-felügyeletének.

(2) Szemetet, hulladékot közterületen tárolni, közterületen lerakni tilos.”

4. § A (R) 13. § (4) bekezdése módosul az alábbiak szerint:

„(4) A csatornahálózatban összegyűjtött szennyvíz tisztítása és a tisztított szennyvíznek a természetbe való visszajuttatása az önkormányzat feladata.”

5. § A (R) 13. §-a az alábbi (6),(7),(8),(9),(10),(11) és (12) bekezdésekkel egészül ki:

(6) A talaj és a talajvíz védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos, az még átmenetileg – rövid időre - sem engedélyezhető.

(7) A nyílt árkokra, patakokra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szüntetni.

(8) A csatornahálózat fejlesztése során csatornázásra kerülő utcákban, a csatorna kiépítését követően az érintett telkeket a közcsatornára való rákötésre kötelezni kell.

(9) A település beépítésre nem szánt területén elhelyezhető építményben keletkező szennyvizeket ha:

a.) a napi keletkező szennyvíz mennyisége nem haladja meg a 3 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 100 m-en belül gazdaságosan nem tud, akkor a térség közcsatorna hálózatának kiépítéséig, a szennyvizeket szigorúan – ellenőrzötten - zárt szennyvízgyűjtő medencébe kell összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt lerakóhelyre szállítani. Az ingatlantulajdonos kötelezettsége a szennyvízgyűjtő medence szippantó kocsival történő megközelítési lehetőségnek biztosítása. Ha a közcsatorna-hálózat kiépítése a beépítésre nem szánt területet 100 m távolságon belül megközelíti, akkor az érintett ingatlanok közcsatornára való rákötése kötelező.
b.) a napi keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a 3 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m-en belül nem tud és megfelelő befogadó rendelkezésre áll, egyéb előírások nem tiltják, a keletkező szennyvizek tisztítására az ÁNTSZ hozzájárulásával a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyezheti helyben létesítendő szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazását. A kisberendezés védőtávolság igénye nem nyúlhat túl az engedélyt kérő telkén. A tisztítóberendezéssel azt a tisztítási hatásfokot kell teljesíteni, amit a befogadóhoz igazítva az illetékes KTVF meghatároz. Amennyiben a keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a napi 3 m3-t, de bármelyik illetékes nem ad hozzájárulást, akkor helyi szennyvíztisztító kisberendezés létesítése nem engedélyezhető, ki kell építtetni a közcsatorna csatlakozást.
(10) Vállalkozási, gazdasági, ipari területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel - a megengedett szennyezettség mértékéig- elő kell tisztítani.
(11) Közvetlen az élő vízfolyásba az ipari-vállalkozási- gazdasági területekről, ipari eredetű szennyvíz csak a hatóságok által előírt megfelelő kezelés után és vízjogi létesítési engedéllyel –az abban előírtak szigorú betartásával - vezethető be.
(12) A 20 db, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni, hogy a felületén összegyűjthető legyen a csapadékvíz, az ne folyhasson közvetlen a zöldfelületre. Ezekről a nagyobb parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a települési csapadékvíz hálózatba.

6. § A (R) az alábbi 14/A. §-al egészül ki:

„14/A. § Légszennyezést okozó, helyhez kötött működő, illetve új létesítménynél olyan technológiai és anyag kezelési eljárást kell alkalmazni, amelynek légszennyezőanyag kibocsátása nem haladja meg az illetékes levegőtisztaság-védelmi hatóság által megállapított kibocsátási határértéket.”

7. § A (R) 15. § módosul az alábbiak szerint:

A szabálysértésért kiróható pénzbírság mértéke 50.000.-Ft-ig terjed.

8. § Jelen rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

Kihirdetve 2011. szeptember 21-én
1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2011. szeptember 22. napjával.