Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (VI.21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 09. 01

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017. (VI.21.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2017.09.01.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban Atv.) 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya Isaszeg város közigazgatási területén történő házasságkötésekre, a házasságkötések során az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, a házasságkötések során közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.
(2) E rendelet alkalmazsában:
a) hivatali helyiség: Isaszegi Polgármesteri Hivatala 2117 Isaszeg, Rákóczi u. 45.
b) hivatali munkaidő: az Isaszegi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működés Szabályzatában meghatározott munkarend.

1. Díjfizetés

(1) A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés ingyenes.
(2) A hivatali helyiségen kívül, vagy a hivatali munkaidőn kívül, valamint a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.
(3) Az 1. melléklet szerinti díjat az Isaszegi Polgármesteri Hivatal házipénztárába, a pénztári nyitvatartási időben, készpénzben kell befizetni.
3. Az engedélyezés szabályai

3. § (1) A hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezése a 3. melléklet szerinti nyomtatványon igényelhető.

(2) A hivatali helysiégen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek a jogszabályi feltételek teljesítésén túl, a befizetési bizonylat bemutatásával igazolják az 1. melléklet szerinti díj megfizetését, legkésőbb az engedélykérelem benyújtását követő 3 napon belül.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

4. § (1) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén a közreműködő anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy a 2. melléklet 1. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő vagy a 2. melléklet 2. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.

5. Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2017. szeptember 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házasságkötések során kell alkamazni.
(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 17/2013.(IX.06.) és a 23/2016.(X.19.) önkormányzati rendeletekkel módosított, A családi eseményekhez kapcsolódó rendezési és szervezési szolgáltatások díjtételeinek megállapításáról szóló 7/2011.(II.16.) önkormányzati rendelete.