Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 5/2022. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 01

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.01.
a pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 5/2022. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális rendelet módosítását az alábbiak indokolják:
A rendelet megalkotása óta eltelt másfél év alatt a reálbérek 15%-kal, a nyugdíjak mintegy 25%-kal emelkedtek. Ennek következtében a települési támogatások esetében emelkedett azon személyek, családok száma, akik jövedelmük növekedése miatt nem igényelhetnek támogatást, de számukra elengedhetetlen a lakhatási, a gyógyszer- vagy a tüzelőtámogatás.
Javasolt, a 8. § (4) bekezdésben a rendszeres és rendkívüli települési támogatások igénylésénél az aktív korúak esetében 75.000 Ft-ról 90.000 Ft-ra, a nyugdíjasok, valamint gyermeküket egyedül nevelők esetében 130.000 Ft-ról 145.000 Ft-ra emelni a jövedelemhatárt.
A szociális rendelet 9. § (4) bekezdésében a
lakhatási támogatás esetében javasolt feltüntetni annak lehetőségét, hogy a kérelmező a támogatás összegének utalását a vízszolgáltatóhoz is kérhesse
.
A szociális rendelet 12. § (6)-(11) bekezdései az előre betárolható tüzelőtámogatás szabályait tartalmazza, melynek értelmében az Isaszegi Humánszolgáltató Központ (IHSZK) javaslatot küld a hivatal Szociális Irodája részére a nyugdíj, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyekről, családokról, akik részére a hivatal munkatársai kérelmet küldenek ki. A beérkezett kérelmek feldolgozását követőn a Szociális és Egészségügyi Bizottság (SZEB) dönt a jogosultságokról.
Javasolt ennek az előre betárolható fűtési támogatásnak a megszüntetése, mivel az október 15-től április 15-ig tartó fűtési időszak alatt egyénileg bárki beadhatja kérelmét, a SZEB három hetente folyamatosan ülésezik, a hivatal munkatársaira a javaslatok előzetes feldolgozása többlet terhet ró, valamint a megnövekedett postaköltségek is számottevőek.
A karácsonyi élelmiszercsomag támogatás esetében a 14. § (1) bekezdésében a jövedelemre vonatkozó jogszabályi hivatkozás pontosítása szükséges, valamint a (3) bekezdésben a beérkezett kérelmek
bizottsági döntési időpontját a korábbi november 15-ről november 20-ra javasolt
módosítani a kérelmek alapos, pontos feldolgozása, az előterjesztés készítése szempontjából.
A szociális rendelet 15. § (2) bekezdés a) pontjában a „Fogyatékkal élők karácsonyi egyszeri pénzbeli támogatásánál” az alábbiak szerint szükséges pontosan meghatározni, hogy milyen orvosi dokumentációval kell igazolni a fogyatékosság tényét.
a) A kérelem nyomtatványhoz csatolni szükséges, hat hónapnál nem régebbi – kivéve a végleges, vagy határozott időtartamú - a fogyatékosság tényét igazoló orvosi, vagy orvosszakértői dokumentumot.