Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Isaszeg város köztisztaságáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.01.
Isaszeg város köztisztaságáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogszabályi változások és az Mötv. 13. § (1) bekezdésének 5. pontja értelmében Önkormányzatunk feladatkörébe a környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás), vagyis a köztisztasági feladatok ellátása, valamint a közterületen elhagyott hulladék felszámolása tartozik 2023. július 1. napjától, ezen két tevékenységet érintő helyi intézkedések szabályainak meghatározására, valamint hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj átvállalásával kapcsolatban kapnak az önkormányzatok rendeletalkotási felhatalmazást.
A fenti jogszabályi változásoknak megfelelően szükséges a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló 21/2016. (XI.21.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) hatályon kívül helyezése.
Isaszeg Város Önkormányzati Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bekezdés c.) pontjában előírt feladat végrehajtásáról szóló 14/1996. (X.15.) önkormányzati rendelete szabályozza le a település tisztán tartásával, háztartási hulladék, szennyvíz kezelésével kapcsolatos kérdéseket.
Az elmúlt évek alatt bekövetkezett jogszabályi változások indokolják a környezet köztisztaságának biztosítására, elhagyott hulladék felszámolására vonatkozóan egy új rendelet megalkotását.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek tervezetét, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szervnek véleményezésre meg kell küldeni.
A Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya (továbbiakban: Környezetvédelmi hatóság) által megküldött véleményezése alapján a rendelettervezet 7. §-ának módosítása szükséges, mely szerint az illegális hulladékelhagyás vonatkozásában - a hatósági intézkedések tekintetében - a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóság jár el.
A Környezetvédelmi hatóság felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény hatálya alá tartozó ingatlanok tekintetében az elhagyott hulladék felszámolására kötelezett a tudomásszerzést követően haladéktalanul megteszi a bejelentést a hulladékgazdálkodási hatóságnak a tudomásszerzéstől számított 30 napon belül gondoskodik a hulladék felszámolásáról és felszámolás tényét bizonyító erejű magánokiratot, valamint a felmerült költségei kimutatását megküldi a hulladékgazdálkodási hatóságnak.
Az új, köztisztaságról szóló rendeletben leszabályozásra kerül, hogy a köztisztaságot sértő magatartás a tiltott, közösségellenes magatartásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint kerül szankcionálásra.
Mivel az illegális hulladékelhagyás esetében - a hatósági intézkedések tekintetében - a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóság jár el és nem a jegyző, szükséges módosítani a tiltott, közösségellenes magatartásról szóló 5/2015. (II.19.) önkormányzati rendelet elhagyott hulladék elhelyezésére vonatkozó eljárási rendelkezéseit.
Tervezett jogszabály megalkotásának hatásai, következményei:
társadalmi, gazdasági hatás: környezettudatos magatartási szabályok kialakítása hozzájárul, hogy a település lakói tisztább, egészségesebb környezetben éljenek;
gazdasági, költségvetési hatás: várhatóan hosszabb távon az önkormányzat illegális hulladék felszámolásával kapcsolatos kiadásai csökkeni fognak;
adminisztratív hatás: helyszíni szemlével, nyilvántartás vezetésével növekednek az adminisztratív terhek;
környezeti következmények: csökkenhet a településen elhagyott, illegálisan lerakott hulladékok mennyisége;
egészségügyi következményei: tisztább környezet hozzájárul a lakosság életminőségének javításához;
a jogszabály megalkotásának, módosításának szükségessége, elmaradásának várható következménye: A köztisztaságról szóló önkormányzati rendelet megalkotását magasabb szintű jogszabályváltozás eredményezi. A tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását a helyi, valamint a magasabb szintű normákkal történő jogharmonizáció indokolja. A rendeletalkotás és a rendeletmódosítás elmaradása jogszabálysértést okoz, és törvényességi felügyeleti eljárást eredményezhet.
A jogszabály alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi feltételek: biztosítottak
szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltétel: biztosított