Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a tanyagondnoki szolgálatról szóló 15/2018. (IX.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.01.
a tanyagondnoki szolgálatról szóló 15/2018. (IX.19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Mivel a külterületi bejelentett lakosok száma meghaladta az 1. Tanyagondnoki szolgálat – jogszabályban megengedett - bejelentett lakossági létszám 10%-kal megnövekedett számát, ezért szükséges volt az intézkedések megtétele.
A kialakult helyzetre tekintettel a fenntartó részére beterjesztésre került az a javaslat, hogy a két tanyagondnoki szolgálat között történjen átcsoportosítás az ellátási területek tekintetében az alábbiak szerint:
A 2. Tanyagondnoki szolgálat ellátási területe kiegészül - a korábbi 1. Tanyagondnoki szolgálat ellátási területéhez tartozó - Búzavirág utca, Gépgyár utca, Kőkereszt utca, Külterület, Levendula utca, Magtár köz, Szentgyörgypuszta elnevezésű területekkel.
Az így létrejövő létszám:
1. Tanyagondnoki szolgálatnál: 435 fő,
2. Tanyagondnoki szolgálatnál: 428 fő.
Az ellátási terület változása miatt szükséges a tanyagondnoki rendelet 1/A. §-ának módosítása az alábbiak szerint:
a) 1. Tanyagondnoki Szolgálat: a város közigazgatási területének Dány, Sülysáp, Pécel települések közigazgatási határa és a vasúti pályatest körülzárt területe, kivéve a Búzavirág utca, Gépgyár utca, Kőkereszt utca, Külterület, Levendula utca, Magtár köz, Szentgyörgypuszta elnevezésű területeket.
b) 2. Tanyagondnoki Szolgálat: a város közigazgatási területének Gödöllő, Kistarcsa, Nagytarcsa települések közigazgatási határa és a vasúti pályatest körülzárt területe, kiegészítve az a) pontban felsorolt - az 1. Tanyagondnoki Szolgálat ellátási területből kivett - területekkel.
Tervezett jogszabály megalkotásának hatásai, következményei:
társadalmi, hatás: a külterületen élő és segítségre szoruló lakosok pontos képet kapnak a tanyagondnoki ellátási területek beosztásáról;
gazdasági, költségvetési, adminisztratív hatás: a külterületi lakosok számának emelkedésével egyenes arányban növekedhetnek a szolgáltatások iránti igények, és ez költségvetési, valamint adminisztratív terhek növekedését eredményezheti;
környezeti, egészségügyi következmények: nem kimutatható;
a jogszabály megalkotásának, módosításának szükségessége, elmaradásának várható következménye: A bejelentett külterületi lakosok létszámának növekedése miatt szükséges a jelenlegi tanyagondnoki szolgáltatás ellátási területének módosítása. törvényi előírásoknak való megfelelés. A rendeletmódosítás elmaradása jogszabálysértést okoz, és törvényességi felügyeleti eljárást eredményezhet.
A jogszabály alkalmazásához szükséges feltételek:
személyi feltételek: biztosítottak
szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltétel: biztosított