Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2022. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 6/2022. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az eltelt időszakban alatt a reálbérek és a nyugdíjak további emelkedésének következtében a települési támogatások esetében tovább nőtt azon személyek, családok száma, akik megemelkedett jövedelmük miatt nem igényelhetnek támogatást. Javasolt a gyermekvédelmi rendeletben a rendszeres és rendkívüli települési támogatások esetében:
- az aktív korúak esetében 90.000 Ft-ról 100.000 Ft-ra;
- a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők, valamint a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében 145.000 Ft-ról 155.000 Ft-ra emelkedjen a jövedelemhatár.
2./ Javasolt, hogy a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás eddigi 5.000 Ft/gyermek összege 8.000 Ft/gyermek összegre emelkedjen, továbbá javasolt a rendkívüli beiskolázási támogatás legfeljebb 8.000 Ft/támogatási eset összegét legfeljebb 10.000 Ft/támogatási eset összegre emelni.
3./ Az elmúlt évek alatt több esetben szükséges volt a - pedagógiai szakszolgálat által kiállított szakvélemény alapján - fejlesztést igénylő gyermekek részére köznevelési (óvodai) intézményt kijelölni. A hely- és szakember hiánnyal küzdő intézményeink nagyon nehezen tudták, illetve tudják megoldani ezeknek a gyermeknek a megfelelő ellátását, gondozását. Azon szülők részére, akik fejlesztést igénylő gyermeket nevelnek, más településen működő köznevelési intézménybe kénytelenek vinni gyermeküket, és ezek a gyermekek tömegközlekedéssel nem szállíthatóak, nagy segítséget jelentene számukra szállítási költségtámogatás. Javaslom, hogy azok a családok negyed évente 30.000 Ft pénzbeli támogatásban részesüljenek, akik rendelkeznek az illetékes pedagógiai szakszolgálati szakértői véleménnyel, a gyermek tömegközlekedéssel nem szállítható és a családban az egy fője jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér bruttó összegének 80%-át.
4./ 2024. évi térítési díj felülvizsgálata
Az 1997. évi XXXI. törvény gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló (továbbiakban: Gyvt.) tartalmazza a személyes gondoskodást nyújtó alapellátás keretében biztosított, gyermekek napközbeni ellátásáért fizetendő térítési díj szabályaira vonatkozó rendelkezéseket.
A Gyvt 147.-148. §-ának megfelelően a bölcsőde intézményvezetője elkészítette a gyermekek gondozására vonatkozó intézményi térítési díj számítását.
A gondozási (térítési)díj összegének emelésére nem tesz javaslatot, azt a 2024. évben is 200 Ft/fő/nap összegben javasolja megállapítani.
A személyes gondoskodást nyújtó gyemekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdésre hivatkozva javasolta, hogy a bölcsődei gondozás személyi térítési díj abban az esetben is teljes hónapra kerüljön megállapításra, ha a gyermek az ellátást a hónap nem minden gondozási napján veszi igénybe.
Az intézményvezető számítása alapján került becsatolásra a 2024. évi térítési díj melléklet.