Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a középiskolai és felsőfokú tanulmányi támogatásokról szóló 7/2022. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 22

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.22.
a középiskolai és felsőfokú tanulmányi támogatásokról szóló 7/2022. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A tanulmányi rendelet jelenlegi módosítását az alábbiak indokolják:
1. Bursa Hungarica szociális ösztöndíj esetében az a főiskolai, egyetemi hallgató részesülhet ösztöndíjban, ahol a kérelmezővel közös háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a pályázat elbírálásakor érvényben lévő minimálbér bruttó összegének 80%-át.
Az elmúlt 5 év kimutatását figyelembe véve megállapítható, hogy a Bursa Hungarica szociális ösztöndíjra benyújtott kérelmek száma drasztikusan csökkent. Ez a csökkenés a reálbérek növekedésével magyarázható, mivel a magasabb jövedelem miatt - a pályázati kiírás egyéb feltételeinek megfelelő főiskolai, egyetemi hallgatók – be sem adják pályázatukat.
Javasolt, hogy a tanulmányi rendelet 7. § (5) bekezdésében a jövedelemhatár a pályázat elbírálásakor érvényben lévő minimálbér bruttó összegének 80%-áról 100%-ára emelkedjen. 2024. évben a bruttó minimálbér összege: 266.800 Ft.
1. A tanulmányi rendelet szerint a középiskolában tanulók egyszeri tanulmányi támogatásánál, valamint a felsőoktatási intézményben tanulók tanulmányi ösztöndíjának kérelméhez kötelező becsatolni az iskolalátogatási igazolást, illetve a hallgatói jogviszony igazolását.
A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény rendelkezései szerint a köznevelésben, szakképzésben és felsőoktatásban tanuló személyek esetében a tankötelezettség időtartama alatt a tanulói jogviszony igazolása a szülőtől, törvényes képviselőtől, a tanulótól nem kérhető.
A tanulói, valamint a hallgatói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal igazolható.
A köznevelési intézmények nem egységes gyakorlatot követnek. Vannak iskolák, ahol kiadják az iskolalátogatási igazolást és vannak intézmények, ahol a jogszabályt betartva megtagadják az erre irányuló kérelmet.
Javasolt, hogy a tanulmányi rendeletben a középiskolában tanulók egyszeri tanulmányi támogatásánál a támogatás iránti kérelemhez iskolalátogatási igazolás vagy érvényes diákigazolvány, a felsőoktatásban tanulók tanulmányi ösztöndíj iránti kérelem esetében hallgatói jogviszony igazolás vagy érvényes diákigazolvány becsatolását írja elő az önkormányzat.