Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (X.4.) önkormányzati rendelete

a módosításáról szóló 16/2012. (V. 22.), 12/2013. (VI. 28.), 15/2013. (IX. 26.), 20/2013. (XII.19.), 11/2016. (VIII. 19.), 16/2017. (VI. 23.) és a 22/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelettel a települési szilárd hulladék kezeléséről

Hatályos: 2017. 10. 28- 2023. 06. 30

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (X.4.) önkormányzati rendelete

a módosításáról szóló 16/2012. (V. 22.), 12/2013. (VI. 28.), 15/2013. (IX. 26.), 20/2013. (XII.19.), 11/2016. (VIII. 19.), 16/2017. (VI. 23.) és a 22/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelettel a települési szilárd hulladék kezeléséről

2017.10.28.

Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésével, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésével és a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. § f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Sülysáp közigazgatási területén keletkező szilárd hulladék kezelésének biztosítása (a továbbiakban: közszolgáltatás) és szabályozása.1

(2) A rendelet hatálya

a) az (1) bekezdés szerinti hulladékgazdálkodási tevékenységre és létesítményekre,

b) a település közigazgatási területén található ingatlanok tulajdonosaira, birtokosaira és használóira (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos)

terjed ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a Polgári Törvénykönyv2szerint gazdálkodó szervezetnek minősülő igénybevevőre, amennyiben a nála keletkezett települési szilárd hulladék hasznosítására vagy kezelésére a jogszabályi feltételek betartása mellett és a vonatkozó engedélyek birtokában maga jogosult.3

2. § (1) A helyi közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező szilárd hulladék elhelyezésről jelen rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) A szilárd hulladék kezelésére megszervezett kötelező közszolgáltatás körébe tartozó tevékenységek végzésére kizárólagos joggal az DTKH Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságjogosult.4

(3) Közszolgáltató kötelezettsége a 2. mellékletben rögzített utcajegyzékhez tartozó ingatlanokon keletkező hulladék házhoz menő összegyűjtése és a (4) bekezdésben rögzített hulladéklerakóba történő beszállítása az alábbiak szerint:

a) vegyes hulladék (EWC 20 03 01) hetente 1 alkalommal, keddi napokon,

b) háztartási vegyes papírhulladék (EWC15 01 01) és műanyaghulladék (EWC 15 01 02) szállítási naptár szerint,

c) háztartási lomhulladék (EWC 20 03 07) évente 2 alkalommal, a fogyasztóval telefonon egyeztetett időpontban,

d) zöldhulladék (EWC 20 02 01) évente 14 alkalommal, szállítási naptár szerint.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott hulladékokat, a Közszolgáltató a Ceglédi Regionális Nem Veszélyes Hulladéklerakóba (2700 Cegléd Külterület, HRSZ: 0411; 0412; KTJ szám: 100 545 453) köteles beszállítani ártalmatlanítás céljából.5

3. § (1) A rendelet 2. melléklete szerinti ingatlanok tulajdonosai kötelesek a szervezett

közszolgáltatást igénybe venni.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt ingatlanokon fel nem sorolt területeken található ingatlanok tulajdonosai a közegészségügyi előírásoknak megfelelően kötelesek gondoskodni a települési szilárd hulladék tárolásáról, majd a hulladéklerakó telepre való elszállításról.

(3) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásában bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni.

(4) A kötelező szilárdhulladék-kezelési közszolgáltatási szerződés az ingatlan tulajdonosa és Közszolgáltató között jön létre

a) a szolgáltatás első igénybevételével,

b) a szerződés írásba foglalásával, valamint akkor is, ha

c) Közszolgáltató a szolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségét bizonyítja.

(5) A társasház, a gazdálkodó szervezet és Közszolgáltató között a jogviszony az erre vonatkozó írásba foglalt – a (6) bekezdésben meghatározott tartalmú – szerződés megkötésével jön létre.

(6) A közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése, magánszemély esetén annak személyi adatai (születési neve, anyja neve, születési helye, születési ideje, lakóhelye),

b) gazdálkodó szervezet – esetén amennyiben ilyen adattal rendelkezik – teljes és rövidített cégnév, székhely, cégjegyzékszám, adószám, statisztikai számjel, képviselő megnevezése,

c) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,

d) a teljesítés helye,

e) a megrendelő rendelkezésére bocsátott gyűjtőedény űrtartalom és darabszám szerint,

f) az ürítés gyakorisága és az ürítés ideje napok szerint,

g) a megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyisége, amelyre a közszolgáltatást igénybe veszi,

h) társasházi szerződés esetén a lakások száma,

i) gyűjtőedények használatának jogcíme és módja,

j) utalás a közszolgáltatás díját és alkalmazásának feltételeit megállapító helyi rendeletre,

k) a közszolgáltatási díj megfizetésének módja,

l) a szerződés módosításának, felmondásának feltételei,

m) az irányadó jogszabályok meghatározása.

4. § (1) A 3. § (1) bekezdése szerinti ingatlanok vonatkozásában szünetel a szerződés, ha az ingatlan 60 napnál hosszabb ideig lakatlan, és az ingatlantulajdonos távollétének várható időtartamát előzetesen, a tárgyhót megelőzően legalább nyolc nappal korábban, írásban bejelenti Közszolgáltatónak, amely a bejelentésben foglaltak valósságát jogosult ellenőrizni.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során az ingatlan lakottnak bizonyul, Közszolgáltató jogosult az ellenőrzés hónapjára és azt követően folyamatosan számlázni a közszolgáltatás díját, melyet az ingatlantulajdonos köteles megfizetni.

(3) Ha a szünetelés (1) bekezdés szerinti feltételében változás következik be, az ingatlan tulajdonos azt haladéktalanul köteles írásban Közszolgáltatónak bejelenteni.

2. A kommunális hulladék gyűjtése és elszállítása

5. § (1) A szervezett közszolgáltatást igénybe vevők számára a Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített szabványos hulladékgyűjtő edények, valamint konténerek (továbbiakban együtt: gyűjtőedény) használata kötelező.

(2) A kommunális hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevétele heti egy alkalommal, a 2. mellékletben részletezett időpontokban történik. A szállítás gyakoriságáról és idejéről az ingatlan tulajdonost Közszolgáltató levélben, vagy hirdetmény útján értesíti.

(3) Az alkalmazott gyűjtőedények térfogatának arányosnak kell lennie a háztartásban keletkező hulladék mennyiségével – figyelembe véve a gyűjtés gyakoriságát. A választható szabványos gyűjtőedény-méreteket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A tárolóedény mellé hulladék nem helyezhető ki.6

6. § (1) A települési szilárd hulladékot az ingatlan tulajdonos köteles a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjteni, és a járatprogram szerinti szállítási napon legkésőbb reggel 7 óráig elszállítás céljából Közszolgáltató részére hozzáférhetővé tenni.

(2) Gyűjtőedényt – a konténerek kivételével – kizárólag az (1) bekezdés szerinti napon lehet a közterületen elhelyezni oly módon, hogy az a forgalmat ne akadályozza, és annak ürítését a rakodók késedelem nélkül el tudják végezni.

(3) Tilos a hulladékot

a) felhalmozni,

b) a komposztálható szerves hulladékok kivételével jogosultság nélkül (házilag) feldolgozni,

c) a papírhulladéknak a hagyományos tüzelésű berendezésben történő elégetése kivételével bármilyen módon házilag megsemmisíteni.

(4) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényben a hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy az a hulladékszállítás során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza.

7. § (1) A gyűjtőedényekben tilos olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó dolgozók egészségét, vagy megrongálhatja a gyűjtőjárművet.7

(2) Ha a szolgáltató alkalmazottai megállapítják, hogy a gyűjtőedényben az (1) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, a kiürítést jogosultak megtagadni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles saját költségén a szükséges gyakorisággal, de évente legalább egy alkalommal gondoskodni az általa használt gyűjtőedény tisztításáról, fertőtlenítéséről.

(4) Az 1100 liternél nagyobb űrtartalmú, a Közszolgáltatótól bérelt tárolóedények tisztántartásáról az edény bérlőjével kötött külön szerződés alapján, térítés ellenében Közszolgáltató gondoskodik.

3.8

8. § A vegyes papír-, a műanyag-, a lom- és a zöldhulladék szelektív gyűjtése a 2. § (3) bekezdése szerint történik, az üveghulladék (EWC 15 01 07) a Sülysáp, Szent István 17/C. szám alatt kihelyezett konténerben helyezhető el, amelyet Közszolgáltató szükség szerint ürít.9

9. § (1) A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett gyűjtőedényeket a beléjük helyezhető hulladék fajtájára (műanyag, papír, üveg, fém) egyértelműen utaló jelöléssel kell ellátni. Az edényekbe csak a jelölésnek megfelelő hulladék helyezhető el.

(2) A hulladékgyűjtő szigetekre, gyűjtőpontokra a szelektíven gyűjtött hulladékokon kívül egyéb települési szilárd hulladékot vinni tilos.

(3) Közszolgáltató és Hulladékkezelő a hulladékgyűjtő szigeteken, pontokon lévő edényeket járatterve szerint, az edények telítettségének megfelelő gyakorisággal üríti.

(4) Hulladékkezelő a hulladékgyűjtő udvarokban – nyitvatartási időben – egyes hulladékok térítésmentes elhelyezését biztosítja azon tulajdonos számára, aki fel tudja mutatni lakcímigazoló kártyáját, és igazolja, hogy díjtartozása nem áll fenn.

(5) A hulladékgyűjtő udvarokban Hulladékkezelő a 3. melléklet szerinti hulladékokat gyűjtheti.

(6) A hulladékgyűjtő szigeteken és udvarokban, valamint a házhoz menő begyűjtés során csak lakosságtól származó hulladékok átvételére van lehetőség, a hulladékgyűjtő pontokon vállalkozási tevékenységből származó hulladékot elhelyezni tilos.

3. A szolgáltatók feladatai és kötelezettségei

10. § (1) Közszolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanokon keletkezett hulladékot a szolgáltatási szerződésben rögzített feltételek mellett köteles rendszeresen a kijelölt hulladéklerakó telepre elszállítani.

(2) Közszolgáltató hulladékszállítási kötelezettsége csak az e rendelet 1. melléklete szerinti szabványos tárolóedényekben, illetve a jelzett zsákokban elhelyezett hulladékokra terjed ki.

(3) Közszolgáltató a háztartási hulladékot az ingatlan bejárata előtti járdán, vagy az úttest szélén, a bejárat közelében, közterületen veszi át.

(4) Közszolgáltató köteles

a) a gyűjtőedények kiürítését kíméletesen, a tőle elvárható gondossággal elvégezni,

b) a gyűjtőedényekben keletkezett kárt – amennyiben az neki felróható okból következett be –térítésmentesen kijavítani, és a javítás időtartamára csereedényt biztosítani,

c) az ürítés alkalmával elszennyeződött közterület megtisztításáról gondoskodni.

(5) A lomtalanítás időpontjáról, valamint területi megoszlásáról Közszolgáltató 30 nappal az akció előtt értesíti az ingatlantulajdonost.

11. §10

4. A közszolgáltatás díja

12. § A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlanok tulajdonosai vagy használói a közszolgáltatásért díjat kötelesek fizetni, melynek mértékét és megfizetésének rendjét miniszteri rendelet szabályozza.11

5. Szabályszegési szabályok12

13. § Az e rendeletben foglalt előírások a közösségi együttélés alapvető szabályait képezik, így azok megszegése szabályszegésnek minősül, mely – magasabb szintű jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint eljárás keretében százötvenezer forintig terjedhető közigazgatási bírsággal sújtható.13

6. Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladék kezelésére szervezett közszolgáltatásról szóló 16/2007. (XII. 17.) számú rendelete.

Horinka László s.k.
polgármester

dr. Tóth Krisztina s.k.
jegyző

1. melléklet a 16/2011. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

A használható gyűjtőedények űrtartalma

60 literes

maximális súlya:

13 kg

80 literes

maximális súlya:

18 kg

120 literes

maximális súlya:

27 kg

240 literes

maximális súlya

50 kg

1100 literes

maximális súlya:

250 kg

2. melléklet a 16/2011. (X. 4.) önkormányzati rendelethez14

A házhoz menő hulladékgyűjtéssel ellátott közterületek jegyzéke

1. Ady Endre utca
2. Akácfa utca
3. Alkotmány utca
4. Állomás utca
5. Arany János utca
6. Árpád utca
7. Balassi Bálint utca
8. Béke utca
9. Bercsényi utca
10. Besnyői dűlő
11. Bogdán Flórián utca
12. Cirokvölgy
13. Dankó utca
14. Dányi út
15. Deák Ferenc utca
16. Dózsa György utca
17. Dr. Gáspár István köz
18. Eötvös utca
19. Erkel Ferenc utca
20. Forrói út
21. Fő utca
22. Gárdonyi Géza utca
23. Haleszi dűlő
24. Határ út
25. Hunyadi utca
26. Ibolya utca
27. Ipar utca
28. Iskola utca
29. Jakabszállás tanya

30. Jókai utca /utca végi gyűjtéssel/
31. József Attila utca
32. Kamilla utca
33. Kápolna utca
34. Katona József utca
35. Kinizsi Pál utca
36. Kiskókai utca
37. Kis köz
38. Kistelek tanya
39. Kodály Zoltán utca
40. Kókai út
41. Kossuth tér
42. Kossuth Lajos utca
43. Laky dűlő
44. Losonczi utca
45. Lövölde utca
46. Magdolna utca
47. Major telep
48. Malom utca
49. Mátyás király utca
50. MÁV vasútállomás
51. Melegvölgyi utca
52. Nagyoszlár tanya
53. Nap utca
54. Nyárfa utca
55. Patak sétány
56. Pesti út
57. Petőfi utca
58. Rákóczi utca

59. Révai utca
60. Rózsa utca
61. Sági út
62. Sándor utca
63. Sándorszállás tanya
64. Sárkány-völgy
65. Szabadság utca
66. Széchenyi utca
67. Szecsői út
68. Szél utca
69. Szent Imre utca
70. Szent István tér
71. Szilvafasor utca
72. Szív utca
73. Szondy György utca
74. Szőlő utca
75. Táncsics Mihály utca
76. Tápió utca
77. Tavasz utca
78. Teleki Pál utca
79. Templom utca
80. Új utca
81. Úri út
82. Váci Mihály utca
83. Vak Bottyán utca
84. Vasút utca
85. Viola utca
86. Vörösmarty utca
87. Zrínyi utca

3. melléklet a 16/2011. (X. 4.) önkormányzati rendelethez

A hulladékgyűjtő udvarokba beszállítható hulladékok fajtái és mennyiségei

Hulladékfajta

EWC kód

mennyiség / fő / nap / hulladékgyűjtő udvar

lom hulladék

20 03 07

maximum 1 szoba berendezése

üveg és üveg csomagolási hulladékok

20 01 02
15 01 07

korlátozás nélkül

papír és karton, valamint papír és karton csomagolási hulladékok

20 01 01
15 01 01

korlátozás nélkül

műanyag csomagolási hulladékok és műanyagok

15 01 02
16 01 19
17 02 03
20 01 39

korlátozás nélkül

vegyes összetételű kompozit csomagolási hulladékok

15 01 05

korlátozás nélkül

termékként tovább nem használható gumiabroncsok

16 01 03

1 garnitúra

biológiailag lebomló hulladékok

20 02 01

korlátozás nélkül

beton, tégla, cserép és kerámia frakció vagy azok keveréke, amely különbözik a 17 01 06-tól

17 01 07

1 m 3

étolaj és zsír

20 01 25

max. 10 liter

olaj és zsír, amely különbözik a 20 01 25-től

20 01 26*

max. 10 liter

veszélyes anyagokat tartalmazó festékek, tinták, ragasztók és gyanták

20 01 27*

max. 10 liter

festékek, tinták, ragasztók és gyanták, amelyek különböznek a 20 01 27-től

20 01 28

max. 10 liter

növényvédő szerek

20 01 19*

max. 10 liter

elemek és akkumulátorok, amelyek között a 16 06 01, 16 06 02 vagy a 16 06 03 kódszám alatt felsorolt elemek és akkumulátorok is megtalálhatók

20 01 33*

fénycsövek és egyéb higanytartalmú hulladékok

20 01 21*

kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, amelyek különböznek a 20 01 21, 20 01 23 és 20 01 35

20 01 36

max. 2 db

*A hulladékudvarban nem vesznek át kommunális hulladékot (vegyes háztartási hulladék), illetve palát, kátránnyal szennyezett hulladékot, laborvegyszert és robbanásveszélyes anyagokat.
1

Módosította: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. § (2). Hatályos: 2014. január 1-től.

2

Módosította: 22/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2017. október 28-tól.

3

Hatályon kívül helyezte: 22/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatálytalan: 2017. október 28-tól.

4

Módosította: 22/2017. (X. 27.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2017. október 28-tól.

5

Módosította: 16/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelet 1. § (2). Hatályos: 2017. június 24-től.

6

Módosította: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2014. január 1-től.

7

Módosította: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. § (2). Hatályos: 2014. január 1-től.

8

Hatályon kívül helyezte: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. § (2). Hatálytalan: 2014. január 1-től.

9

Módosította: 16/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2017. június 24-től.

10

Hatályon kívül helyezte: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. § (2). Hatálytalan: 2014. január 1-től.

11

Módosította: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 4. § (2). Hatályos: 2014. január 1-től.

12

Módosította: 20/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos: 2014. január 1-től.

13

Módosította: 15/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelet 6. § (2) h). Hatályos: 2013. szeptember 27-től.

14

Módosította: 16/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos: 2017. június 24-től.