Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

EGYSÉGES SZERKEZETBEN a módosításáról szóló 2/2012. (II. 28.), 10/2012. (IV.20.), 30/2012. (XII. 31.), 31/2012. (XII. 31.) és a 15/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelettel a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2012. 03. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

EGYSÉGES SZERKEZETBEN a módosításáról szóló 2/2012. (II. 28.), 10/2012. (IV.20.), 30/2012. (XII. 31.), 31/2012. (XII. 31.) és a 15/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelettel a települési folyékony hulladék kezelésével kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

2012.03.01.

Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésével, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) és 16. § (1) bekezdésével, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ával, valamint az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII törvény 7. § (1) bekezdésével és mellékletének 3. táblázatával kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § E rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek meghatározzák a Sülysáp Nagyközség közigazgatási területén keletkezett települési folyékony hulladék begyűjtésével, elszállításával és elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét a település termőtalajának és ivóvízkészletének védelme érdekében.

2. § (1) A rendelet területi hatálya Sülysáp Nagyközség teljes közigazgatási területére, annak minden ingatlanára kiterjed.

(2) A rendelet tárgyi hatálya az ingatlanokon keletkező települési folyékony hulladék összegyűjtésére, begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon Sülysáp Nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosaira, használóira, természetes és jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos), melyeken folyékony hulladék keletkezik.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) azokra a gazdálkodó szervezetekre, akik a gazdasági tevékenységükkel összefüggésben keletkezett folyékony hulladék kezeléséről a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 13. §-ában foglaltaknak megfelelően gondoskodnak,

b) azon ingatlantulajdonosokra, akik a háztartási folyékony hulladék ártalmatlanításáról vízjogi létesítési engedéllyel rendelkező, az előírásoknak megfelelő módon működtetett egyedi biológiai tisztítás végző közműpótló kisberendezés útján gondoskodnak,

c) jogszabály alapján az emberre és a környezetre veszélyes hulladékok, szennyvizek, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására.

3. § E rendelet alkalmazásában települési folyékony hulladék mindaz a szennyvíz, amely

a) emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből,

b) a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint

c) a gazdasági de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből

származik.

2. A települési folyékony hulladék kezelésére szervezett közszolgáltatás

4. § (1) Sülysáp Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a Nagyközség közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladék begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését szervezett helyi közszolgáltatás útján biztosítja.

(2) A települési folyékony hulladék begyűjtésére, szállítására és elhelyezésére Sülysáp Nagyközség területén – az önkormányzattal megkötött közszolgáltatási szerződés alapján – kizárólag a Faluszolga Kft. (székhelye: 2241 Sülysáp, Szent István tér 1.; a továbbiakban: közszolgáltató) jogosult és köteles.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatást jogosult és köteles igénybe venni.

(4) A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszonyt a települési folyékony hulladék begyűjtésére és szállítására vonatkozó közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre, vagyis köztük a közszolgáltatás megrendelésével szerződés jön létre, melyet a közszolgáltató e rendelet és az önkormányzattal megkötött közszolgáltatási szerződés alapján köteles teljesíteni.

(5) A begyűjtött települési folyékony hulladék elhelyezésére a Sülysáp 021/11-18 hrsz. alatti ingatlanokon elhelyezkedő, az önkormányzat tulajdonában, de a közszolgáltató üzemeltetésében levő települési folyékony hulladék leürítő telep (a továbbiakban: szennyvízgyűjtő telep) szolgál.

(6) A szennyvízgyűjtő telep kizárólag a vízügyi, környezetvédelmi, talajvédelmi és közegészségügyi előírásoknak, valamint a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által kiadott környezetvédelmi működési engedély és üzemeltetési engedély szerint fogadhat folyékony hulladékot.

3. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező vagy onnan származó települési folyékony hulladékot az e rendeletben, valamint a külön jogszabályban meghatározott vízügyi, környezetvédelmi, műszaki és közegészségügyi előírások szerint zárt, vízzáró szennyvízgyűjtő aknában köteles gyűjteni és ideiglenesen tárolni.

(2) A korábban épült szennyvízgyűjtővel rendelkező ingatlantulajdonosok a meglevő szennyvízgyűjtőt mindaddig használhatják, ameddig annak műszaki állapota felújítást nem igényel. Új létesítés esetén ezeken az ingatlanokon is a (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) Az ingatlantulajdonos az összegyűjtött folyékony hulladékot köteles rendszeresen a közszolgáltatónak elszállításra átadni.

(4) A folyékony hulladék elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál személyesen, írásban vagy telefonon megrendelni, a közszolgáltató által közzétett elérhetőségek valamelyikén.

(5) A szolgáltatás díjának megfizetése a teljesítést (a folyékony hulladék begyűjtését) követően, számla ellenében válik esedékessé.

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

6. § (1) A közszolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítására vonatkozó megrendelésnek három munkanapon belül köteles eleget tenni, a szállítás időpontjának legfeljebb 4 órás időintervallumban történő meghatározásával a megrendelő felé.

(2) A közszolgáltató a települési folyékony hulladékot a begyűjtés napján köteles a szennyvízgyűjtő telepre beszállítani.

(3) Amennyiben a begyűjtés és a szállítás valamely vis maior okból késedelmet szenved, köteles haladéktalanul értesíteni az érintett ingatlantulajdonosokat és a Polgármesteri Hivatalt.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatás biztosítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szállítandó anyagról okkal feltételezhető, hogy az e rendelet alapján nem helyezhető el a szennyvízgyűjtő telepen. Ennek tisztázására a közszolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat a közszolgáltató véleményét támasztja alá, úgy a közszolgáltató – az igazolt költségeinek az ingatlantulajdonosra történő áthárításával egyidejűleg, a megfelelő hatósági intézkedések kezdeményezése mellett – megtagadja az elszállítást.

(5) A szennyvízgyűjtő telepre kizárólag a kommunális jellegű szennyvíz szállítható; termelési és szolgáltatási tevékenységből származó technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíziszap elhelyezése tilos.

(6) A szennyvízgyűjtő telepre kizárólag Sülysáp Nagyközség közigazgatási területéről szállítható be folyékony hulladék. Ettől eltérni csak az önkormányzat külön engedélyével szabad.

7. § (1) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel, úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkori érvényes jogszabályoknak.

(2) A települési folyékony hulladék szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a közszolgáltató haladéktalanul köteles a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni.

(3) A települési folyékony hulladék szállítására szolgáló gépjárművet, egyéb eszközt közterületen tárolni tilos.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatás megfelelő minőségben történő biztosítása érdekében köteles

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezetet fenntartani,

b) a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő tartalommal a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés és humánerőforrás rendelkezésre állását biztosítani.

(5) A közszolgáltató köteles haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül a közszolgáltatással kapcsolatban hozzá beérkezett észrevételeket és panaszokat kivizsgálni, és a panaszosok tájékoztatása mellett a megfelelő intézkedéseket megtenni a hibák, hiányosságok kijavítására, pótlására.

(6) Haladéktalanul köteles a közszolgáltató a szükséges intézkedéseket megtenni, amennyiben a hibabejelentés alapján valószínűsíthető a környezet vagy az ingatlantulajdonos vagyoni értékeiben bekövetkezett károsodás, vagy várható annak rövid időn belül történő bekövetkezése.

5. A közszolgáltatás díja

8. § (1) A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A folyékony hulladékszállítás díjának alapja az elszállított települési folyékony hulladék mennyisége köbméterben. A díj díjalapra vetített 2013. január 2-ától hatályos (áfa nélküli) hatósági ára:1

a) lakossági: 835 Ft/m3,

b) közületi: 945 Ft/m3.

(3) A díjat a szolgáltatást igénybe vevők számla ellenében, közvetlenül a teljesítést (begyűjtést) követően készpénzben vagy 15 napon belül átutalással teljesítik. Az ingatlantulajdonos a számlát köteles 5 évig megőrizni és ellenőrzés végett, kérésre a Polgármesteri Hivatal képviselőjének bemutatni.

(4) A közszolgáltatónak október 31-ig be kell jelentenie a díjemelési igényét az önkormányzat felé a következő évi díjak megállapítása érdekében. Az emelési igény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által elfogadott szakmai infláció mértékét.

(5) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek. A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék keletkezését követő 90. napot követően a közszolgáltató – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a díjhátralék adók módjára történő behajtását a jegyzőnél kezdeményezi.

(6) Ha a közszolgáltatást igénybe vevő díjhátralékos nem tulajdonosa az ingatlannak és a vele szemben lefolytatott behajtás eredménytelen, a díjhátralékot, késedelmi kamatot és a felmerült költségeket az ingatlan tulajdonosától, illetve vagyonkezelőjétől kell behajtani. Közös tulajdonban álló ingatlan esetében a tulajdonosok felelőssége egyetemleges.

6. Szabálysértési rendelkezések

9. §2 Az e rendeletben foglalt előírások a közösségi együttélés alapvető szabályait képezik, így azok megszegése szabályszegésnek minősül, mely – magasabb szintű jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint eljárás keretében százötvenezer forintig terjedhető közigazgatási bírsággal sújtható.

7. Záró rendelkezések

10. § E rendelet az Európai Parlament és Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.3

11. § Ez a rendelet 2012. március 1-jén lép hatályba.

1

Módosította: 31/2012. (XII. 31.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2013. január 2-től.

2

Módosította: 15/2013. (IX. 26.) önkormányzati rendelet 6. § (2) i). Hatályos: 2013. szeptember 27-től.

3

Módosította: 31/2012. (XII. 31.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2013. január 2-től.