Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatának rendjéről és feltételeiről

Hatályos: 2016. 12. 17

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2016.12.17.
a közterületek használatának rendjéről és feltételeiről
Végső előterjesztői indokolás
A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvénynek (Filmtv.) a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatáról szóló IV. fejezetének 2016. október 1. napjával hatályba lépett módosítását követően a filmforgatási célú közterület-használati eljárásokkal kapcsolatos feladatokat országos illetékességgel a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. Filmforgatási Helyszínek Irodája látja el.
A Filmtv. 34. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat a közterületek filmforgatási célú használatát legfeljebb a 3. mellékletnek megfelelő mértékben meghatározott díj ellenében biztosíthatja. A közterület használatáért megállapított díj a tulajdonosi joggyakorlót illeti meg. A 3. melléklet szerinti legmagasabb díjak évente a tárgyévet megelőző második évre közzétett éves fogyasztói árindexek szorzatával növelt mértékben emelkednek. A módosított díjtételeket az MNF és a saját honlappal rendelkező települési önkormányzat az adott év elején honlapján közzéteszi.
A szabályozás lényege a korábbiakhoz képest annyiban nem változott, hogy közterületen történő filmforgatás az erre vonatkozó hatósági szerződés alapján történhet, mely az önkormányzati tulajdonban levő közterületek vonatkozásában továbbra is a Képviselő-testület – illetőleg átruházott hatáskörben a polgármester - jóváhagyásával válik érvényessé, azonban Önkormányzati rendelet a Filmtv.-ben meghatározott díjakon és szabályokon kívül további kötelezettségeket, díjakat nem írhat elő.
A Filmtv. 34. § (5) bekezdése szerint a települési önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos egyes feltételeket a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozza. Ennek keretében meghatározza a forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetére vonatkozó külön feltételeket is, különösen azt, hogy ilyen esemény esetén hány napon belül köteles újra biztosítani a közterület-használatot.
A települési önkormányzat képviselő-testülete a rendeletben mentességet vagy kedvezményt állapíthat meg a meghatározott időtartamot vagy területmértéket el nem érő, valamint a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő) filmalkotások[1] forgatásához szükséges közterület-használat díjával összefüggésben. A saját honlappal rendelkező települési önkormányzat a közterület-használathoz kapcsolódó feltételeket a honlapján közzéteszi.
Végül a Filmtv. 37. § (4) bekezdése szerint felhatalmazást kapott a települési önkormányzat, hogy a tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának[2] díjára vonatkozó - e törvény szabályait kiegészítő - részletes szabályokat, az alkalmazható mentességek és kedvezmények körét, a használat területi és időbeli korlátait és egyéb feltételeit, valamint a turisztikailag kiemelt közterületek körét rendeletben állapítsa meg.
Mindezek alapján szükségessé vált a közterületek használatának rendjéről és feltételeiről szóló 7/2010. (IV. 1.) önkormányzati rendeletünk harmonizációja, mely az előterjesztett rendelettervezet elfogadásával biztosítható.
[1] Filmalkotás: a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) szerinti filmalkotás, ideértve a számítógépes vagy bármilyen platformon hozzáférhető játékprogram előzeteseként készülő filmalkotást, ide nem értve a hírműsort, az aktuális és szolgáltató magazinműsort, a sportközvetítést, a beszélgetőműsort (talk-show), a játék- és vetélkedőműsort és a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvény hatálya alá tartozó reklámfilmet.
[2] Filmforgatási célú közterület-használatnak minősül a közterület használata akkor is, ha az csak a filmforgatáshoz kapcsolódó technikai jellegű tevékenységhez, illetve a stáb parkolásához, a kiürítéshez, a forgalomtechnikai biztonság biztosításához szükséges.